0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Banánový dort s medovým krémem & rumovou polevou

Banánový dort s medovým krémem & rumovou polevou

4.1 / 5. Počet hodnocení: 32
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6513 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 777 g
Tuky 321 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V redakci preferujeme spíš méně sladké dezerty, a tak jsme krém připravili jen ze šlehačky a zakysanky. Výsledkem jsme byli nadšeni, vy si však krém klidně medem oslaďte. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 225 g
kypřicí prášek do pečiva 2,5 ČL
třtinový cukr 175 g
banány 250 g
zralé, cca 3 střední kusy, nahrubo rozmačkané
rozinky 80 g
sultánky, propláchnuté
máslo 150 g
rozpuštěné
med 2 PL
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 4 ks
Na polevu
krupicový cukr 220 g
smetana ke šlehání 80 ml
rum 2 PL
tmavý, např. Zacapa
Na krém
smetana ke šlehání 250 ml
zakysaná smetana 250 g
med 90 g
nemusí být

Postup

1

Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek a cukr. Do středu udělejte důlek a přidejte banány, sultánky, máslo, med, vanilku a vejce. Dobře promíchejte a těsto dejte do lehce vymazané dortové formy o průměru 20cm vyložené pečicím papírem.

2

Pečte 65 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

3

Na polevu dejte do rendlíku cukr a 80ml vody a na středním plameni za stálého míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu a bez míchání vařte 9–10 minut, až získáte světlý karamel. Sejměte z ohně a opatrně přilijte smetanu a rum. Pak vraťte na oheň a míchejte, až se karamel rozpustí. Nechte vychladnout.

4

Do jiné mísy dejte smetanu, zakysanou smetanu a 90g medu, chcete-li, a vyšlehejte, až se tvoří špičky.

5

Korpus 2x prokrojte horizontálně na 3 díly. Na spodní část rozetřete čtvrtinu medovo-smetanového krému. Na něj položte další díl korpusu a opakujte se zbylým krémem a korpusem. (Když jednotlivá kola s navršeným krémem dáte na chvíli do chladničky, krém zpevní a bude držet tvar.) Zbylý krém navršte nahoru a přelijte připravenou polevou. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Komentáře

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč