Banánový dort s medovým krémem & rumovou polevou

Banánový dort s medovým krémem & rumovou polevou

4 / 5. Počet hodnocení: 29
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6513 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 777 g
Tuky 321 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V redakci preferujeme spíš méně sladké dezerty, a tak jsme krém připravili jen ze šlehačky a zakysanky. Výsledkem jsme byli nadšeni, vy si však krém klidně medem oslaďte. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 225 g
kypřicí prášek do pečiva 2.5 ČL
třtinový cukr 175 g
banány 250 g
zralé, cca 3 střední kusy, nahrubo rozmačkané
rozinky 80 g
sultánky, propláchnuté
máslo 150 g
rozpuštěné
med 2 PL
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 4 ks
Na polevu
krupicový cukr 220 g
smetana ke šlehání 80 ml
rum 2 PL
tmavý, např. Zacapa
Na krém
smetana ke šlehání 250 ml
zakysaná smetana 250 g
med 90 g
nemusí být

1 Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek a cukr. Do středu udělejte důlek a přidejte banány, sultánky, máslo, med, vanilku a vejce. Dobře promíchejte a těsto dejte do lehce vymazané dortové formy o průměru 20cm vyložené pečicím papírem.

2 Pečte 65 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

3 Na polevu dejte do rendlíku cukr a 80ml vody a na středním plameni za stálého míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu a bez míchání vařte 9–10 minut, až získáte světlý karamel. Sejměte z ohně a opatrně přilijte smetanu a rum. Pak vraťte na oheň a míchejte, až se karamel rozpustí. Nechte vychladnout.

4 Do jiné mísy dejte smetanu, zakysanou smetanu a 90g medu, chcete-li, a vyšlehejte, až se tvoří špičky.

5 Korpus 2x prokrojte horizontálně na 3 díly. Na spodní část rozetřete čtvrtinu medovo-smetanového krému. Na něj položte další díl korpusu a opakujte se zbylým krémem a korpusem. (Když jednotlivá kola s navršeným krémem dáte na chvíli do chladničky, krém zpevní a bude držet tvar.) Zbylý krém navršte nahoru a přelijte připravenou polevou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Komentáře

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit