Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Banánový dort s medovým krémem & rumovou polevou

Banánový dort s medovým krémem & rumovou polevou

4.1/5 Počet hodnocení: 34
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6513 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 777 g
Tuky 321 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V redakci preferujeme spíš méně sladké dezerty, a tak jsme krém připravili jen ze šlehačky a zakysanky. Výsledkem jsme byli nadšeni, vy si však krém klidně medem oslaďte. 

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva 2,5 ČL
třtinový cukr 175 g
banány 250 g
zralé, cca 3 střední kusy, nahrubo rozmačkané
sultánky, propláchnuté
máslo 150 g
rozpuštěné
med 2 PL
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 4 ks
Na polevu
rum 2 PL
tmavý, např. Zacapa
Na krém
med 90 g
nemusí být

Postup

1

Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek a cukr. Do středu udělejte důlek a přidejte banány, sultánky, máslo, med, vanilku a vejce. Dobře promíchejte a těsto dejte do lehce vymazané dortové formy o průměru 20cm vyložené pečicím papírem.

2

Pečte 65 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

3

Na polevu dejte do rendlíku cukr a 80ml vody a na středním plameni za stálého míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu a bez míchání vařte 9–10 minut, až získáte světlý karamel. Sejměte z ohně a opatrně přilijte smetanu a rum. Pak vraťte na oheň a míchejte, až se karamel rozpustí. Nechte vychladnout.

4

Do jiné mísy dejte smetanu, zakysanou smetanu a 90g medu, chcete-li, a vyšlehejte, až se tvoří špičky.

5

Korpus 2x prokrojte horizontálně na 3 díly. Na spodní část rozetřete čtvrtinu medovo-smetanového krému. Na něj položte další díl korpusu a opakujte se zbylým krémem a korpusem. (Když jednotlivá kola s navršeným krémem dáte na chvíli do chladničky, krém zpevní a bude držet tvar.) Zbylý krém navršte nahoru a přelijte připravenou polevou. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Komentáře

28.11.2016 14:33

Vynikající!

Apetit magazín