Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Banánový dort s medovým krémem & rumovou polevou

V redakci preferujeme spíš méně sladké dezerty, a tak jsme krém připravili jen ze šlehačky a zakysanky. Výsledkem jsme byli nadšeni, vy si však krém klidně medem oslaďte. 

Vydání: 2015/11
Autor:
Hodnocení:
16 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H5M
Pečení 1:05
Dort

Ingredience

    • 225g hladké mouky
    • 2,5 lžičky kypřicího prášku
    • 175g třtinového cukru
    • 250g nahrubo rozmačkaných zralých banánů (cca 3 střední banány)
    • 80g sultánek, propláchnutých
    • 150g másla, rozpuštěného
    • 2 lžíce medu
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 4 vejce

    NA POLEVU

    • 220g krupicového cukru
    • 80ml smetany ke šlehání
    • 2 lžíce tmavého rumu (např. Zacapa)

    NA KRÉM

    • 250ml smetany ke šlehání
    • 250g zakysané smetany
    • 90g medu (nemusí být) 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek a cukr. Do středu udělejte důlek a přidejte banány, sultánky, máslo, med, vanilku a vejce. Dobře promíchejte a těsto dejte do lehce vymazané dortové formy o průměru 20cm vyložené pečicím papírem.

2 Pečte 65 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

3 Na polevu dejte do rendlíku cukr a 80ml vody a na středním plameni za stálého míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu a bez míchání vařte 9–10 minut, až získáte světlý karamel. Sejměte z ohně a opatrně přilijte smetanu a rum. Pak vraťte na oheň a míchejte, až se karamel rozpustí. Nechte vychladnout.

4 Do jiné mísy dejte smetanu, zakysanou smetanu a 90g medu, chcete-li, a vyšlehejte, až se tvoří špičky.

5 Korpus 2x prokrojte horizontálně na 3 díly. Na spodní část rozetřete čtvrtinu medovo-smetanového krému. Na něj položte další díl korpusu a opakujte se zbylým krémem a korpusem. (Když jednotlivá kola s navršeným krémem dáte na chvíli do chladničky, krém zpevní a bude držet tvar.) Zbylý krém navršte nahoru a přelijte připravenou polevou. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Datlové cupcaky s bourbonem & kandovanými ořechy

Čokoládový koláč s pusinkovou čepicí

Bábovičky s koňakem & tekoucím středem

Čokoládové pohárky s irskou whiskey & baileys

Dokonalé slavnostní dorty

Opilé dezerty

Komentáře

Obrazek uzivatele
Vynikající!

Přidat komentář