Banánový dort s medovým krémem & rumovou polevou

Banánový dort s medovým krémem & rumovou polevou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 (24)
Do hodiny Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6248 kcal
Bílkoviny 98 g
Cukr 717 g
Tuky 321 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V redakci preferujeme spíš méně sladké dezerty, a tak jsme krém připravili jen ze šlehačky a zakysanky. Výsledkem jsme byli nadšeni, vy si však krém klidně medem oslaďte. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 225 g
kypřicí prášek do pečiva 2.5 ČL
třtinový cukr 175 g
banány 250 g
nahrubo rozmačkané, zralé (cca 3 střední)
80 g
sultánky propláchnuté
máslo 150 g
rozpuštěné
med 2 PL
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 4 ks
Na polevu
krupicový cukr 220 g
smetana ke šlehání 80 ml
rum 2 PL
např. Zacapa
Na krém
smetana ke šlehání 250 ml
zakysaná smetana 250 g
med 90 g
nemusí být

1 Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek a cukr. Do středu udělejte důlek a přidejte banány, sultánky, máslo, med, vanilku a vejce. Dobře promíchejte a těsto dejte do lehce vymazané dortové formy o průměru 20cm vyložené pečicím papírem.

2 Pečte 65 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

3 Na polevu dejte do rendlíku cukr a 80ml vody a na středním plameni za stálého míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu a bez míchání vařte 9–10 minut, až získáte světlý karamel. Sejměte z ohně a opatrně přilijte smetanu a rum. Pak vraťte na oheň a míchejte, až se karamel rozpustí. Nechte vychladnout.

4 Do jiné mísy dejte smetanu, zakysanou smetanu a 90g medu, chcete-li, a vyšlehejte, až se tvoří špičky.

5 Korpus 2x prokrojte horizontálně na 3 díly. Na spodní část rozetřete čtvrtinu medovo-smetanového krému. Na něj položte další díl korpusu a opakujte se zbylým krémem a korpusem. (Když jednotlivá kola s navršeným krémem dáte na chvíli do chladničky, krém zpevní a bude držet tvar.) Zbylý krém navršte nahoru a přelijte připravenou polevou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit