V redakci preferujeme spíš méně sladké dezerty, a tak jsme krém připravili jen ze šlehačky a zakysanky. Výsledkem jsme byli nadšeni, vy si však krém klidně medem oslaďte.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek a cukr. Do středu udělejte důlek a přidejte banány, sultánky, máslo, med, vanilku a vejce. Dobře promíchejte a těsto dejte do lehce vymazané dortové formy o průměru 20cm vyložené pečicím papírem.
Pečte 65 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Nechte 10 minut chladnout ve formě, pak přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Na polevu dejte do rendlíku cukr a 80ml vody a na středním plameni za stálého míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu a bez míchání vařte 9–10 minut, až získáte světlý karamel. Sejměte z ohně a opatrně přilijte smetanu a rum. Pak vraťte na oheň a míchejte, až se karamel rozpustí. Nechte vychladnout.
Do jiné mísy dejte smetanu, zakysanou smetanu a 90g medu, chcete-li, a vyšlehejte, až se tvoří špičky.
Korpus 2x prokrojte horizontálně na 3 díly. Na spodní část rozetřete čtvrtinu medovo-smetanového krému. Na něj položte další díl korpusu a opakujte se zbylým krémem a korpusem. (Když jednotlivá kola s navršeným krémem dáte na chvíli do chladničky, krém zpevní a bude držet tvar.) Zbylý krém navršte nahoru a přelijte připravenou polevou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Dokonalé slavnostní dorty(20 receptů )
- Opilé dezerty, které vám učarují: 26 skvělých receptů s alkoholem(26 receptů )
- Dorty pro maminku: 24 dortů pro den matek(21 receptů )
- Sladké banány: 35 nevšedních dezertů(35 receptů )
- Banánový chlebíček: Jak zužitkovat banány s hnědou slupkou, které mají nejlepší za sebou(13 receptů )
Komentáře
Vynikající!