Kouzlo této banánové bábovky je jednoduché. Čím zralejší banány použijete, tím bude lepší. Zabijete tak hned dvě mouchy jednou ranou – zbavíte se přezrálých banánů, které už nikoho nelákají, a ještě si báječně pochutnáte. Korunou celého díla je sladká karamelová poleva posypaná solenými arašídy.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovkovou formu o průměru 26 cm (a objemu cca 2,5 l) velmi pečlivě vymažte rozpuštěným máslem a vysypte moukou. Smíchejte kakao s 50 ml horké vody na pastu a nechte vychladnout.
Banány rozmačkejte, poté vmíchejte máslo, mléko, vejce a vanilku.
Do jiné mísy prosejte mouku, kypřicí prášek a jedlou sodu a poté vmíchejte cukr a sůl.
Banánovou směs vmíchejte do suchých ingrediencí a polovinu vzniklého těsta přendejte do jiné mísy. K jedné polovině těsta přidejte kakaovou pastu, 50 g jogurtu a nasekanou čokoládu a promíchejte. K druhé polovině přidejte zbývajících 100 g jogurtu a 50 g nasekaných arašídů a promíchejte.
Do připravené formy vlijte nejdříve polovinu těsta s arašídy a na ni pak druhou polovinu s čokoládou. Poté pomocí špejle vytvořte vír/mramorovaný efekt. Pečte 1 hodinu do zlatova. Zda je bábovka propečená, ověřte zapíchnutím špejle do nejhlubší části formy – pokud vyjde potažená syrovým těstem, vraťte bábovku do trouby na dalších 10 minut a poté znovu zkontrolujte. Nechejte 15 minut chladnout ve formě, poté vyklopte a přesuňte na mřížku, aby zcela vychladla.
Smíchejte karamelizované kondenzované mléko (salko karamel) s 1 lžící mléka, abyste vytvořili hladkou polevu. Jakmile bábovka vychladne, pokapejte ji polevou a posypte zbylými arašídy.
Recept i fotografie převzaty z BBC Good Food.