Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Banánovo-čokoládová bábovka s karamelovou polevou a arašídy
Banánovo-čokoládová bábovka s karamelovou polevou a arašídy
ZDROJ: BBC Good Food
sdílet:

Banánovo-čokoládová bábovka s karamelovou polevou a arašídy

4.4/5 Počet hodnocení: 57
Do 90 minut Velmi snadné Na 1 bábovku o průměru 26 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6360 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 780 g
Tuky 300 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kouzlo této banánové bábovky je jednoduché. Čím zralejší banány použijete, tím bude lepší. Zabijete tak hned dvě mouchy jednou ranou – zbavíte se přezrálých banánů, které už nikoho nelákají, a ještě si báječně pochutnáte. Korunou celého díla je sladká karamelová poleva posypaná solenými arašídy.

Suroviny

máslo 200 g
rozpuštěné + navíc na vymazání formy
voda 50 ml
horká
velké zralé
mléko 150 ml
plnotučné + plus 1 lžíce navíc na polevu
vejce 3 ks
velká
vanilkový extrakt 1 ČL
+ navíc na vysypání formy
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
12 g
třtinový cukr 350 g
světlý
sůl ½ ČL
tmavá čokoláda 100 g
nasekaná nebo čokoládové pecičky
solené, hrubě nasekané
karamelizované (salko karamel, tatra karamel)

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Bábovkovou formu o průměru 26 cm (a objemu cca 2,5 l) velmi pečlivě vymažte rozpuštěným máslem a vysypte moukou. Smíchejte kakao s 50 ml horké vody na pastu a nechte vychladnout.

2

Banány rozmačkejte, poté vmíchejte máslo, mléko, vejce a vanilku.

3

Do jiné mísy prosejte mouku, kypřicí prášek a jedlou sodu a poté vmíchejte cukr a sůl. 

4

Banánovou směs vmíchejte do suchých ingrediencí a polovinu vzniklého těsta přendejte do jiné mísy. K jedné polovině těsta přidejte kakaovou pastu, 50 g jogurtu a nasekanou čokoládu a promíchejte. K druhé polovině přidejte zbývajících 100 g jogurtu a 50 g nasekaných arašídů a promíchejte.

5

Do připravené formy vlijte nejdříve polovinu těsta s arašídy a na ni pak druhou polovinu s čokoládou. Poté pomocí špejle vytvořte vír/mramorovaný efekt. Pečte 1 hodinu do zlatova. Zda je bábovka propečená, ověřte zapíchnutím špejle do nejhlubší části formy – pokud vyjde potažená syrovým těstem, vraťte bábovku do trouby na dalších 10 minut a poté znovu zkontrolujte. Nechejte 15 minut chladnout ve formě, poté vyklopte a přesuňte na mřížku, aby zcela vychladla.

6

Smíchejte karamelizované kondenzované mléko (salko karamel) s 1 lžící mléka, abyste vytvořili hladkou polevu. Jakmile bábovka vychladne, pokapejte ji polevou a posypte zbylými arašídy. 

Recept i fotografie převzaty z BBC Good Food.

Apetit magazín