Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lečo de luxe
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 44
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1472 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 43 g
Tuky 97 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak využít rajčata ze zahrádky? Jednou z možností je uvařit si k večeři nebo obědu českou klasiku - lečo! Výhodou je, že nepotřebujete naprosto přesný recept a podle chuti můžete se surovinami libovolně experimentovat, tak jako my. A přesně z takového pokusu vzniklo lečo de luxe, které lehce zavání Itálií. Pro italskou kuchyni jsou rajčata naprosto nepostradatelná, ale chuťově povýší i klasické české lečo.

Suroviny

olivový olej 2 PL
velká, nakrájená na kolečka
šunka 200 g
pražská nebo krůtí (pro vegetariány vynechte)
nakrájená
nakrájená
sůl
cukr 1 špetka
tymián
majoránka (drhnutá)
vejce 4 ks
velká
rajčatová passata - pyré 3 PL
petržel
sekaná

Postup

1

Na rozehřátém oleji osmahněte cibuli, případně pokrájenou šunku. Přisypte papriky a rovněž osmahněte.

2

Vlijte rajčata i s nálevem a na mírném plameni asi dvacet minut duste; lečo by mělo zhoustnout. Dochuťte. 

3

Vejce v misce rozšlehejte s pyré a vmíchejte do horkého leča. Nechte prohřát, aby se bílek zpevnil, ale vejce se nesrazila.

4

Podávejte sypané sekanou petrželkou a s plátky veky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/5

Komentáře

16.08.2018 13:27

Dala jsem čerstvou zeleninu a jinak recept dodržela vč.šunky a lečo nám moc chutnalo.

02.12.2017 11:48

proč bych tam cpal šunku :D ? to je takovej problém nakrájet na drobný kostečky vepřové,okořenit a na prudko osmahnout na panvi.... ta reklama na Valfrutta je FUN

15.04.2016 12:03

Tento recept je dokonalý, jinak už lečo nevařím. Místo šunky dávám slovenskou domácí klobásu, která jídlo perfektně dochutí.

18.04.2009 18:38
Tohle lečo miluje celá rodina.Dělám ho po celý rok.Nedávám uzeninu ale menší cuketku.Podušená s rajčaty je naprosto skvělá.
06.04.2009 07:32
Také používám rajčata Valfruta, protože ta co dostanu ke koupi v obchodě pustí moc "kyselé tekutiny" a moc nám nechutná. Lečo dělám jen bez uzeniny, bez vajec jen jako přílohu k masu, pokud to má být jako samostatnéj jídlo, tak vejce jako volská oka a párky dodám jako přílohu zájemcům.
11.08.2008 19:46
Také dávám přednost čerstvým rajčatům. Vajíčka míchám zvlášť a usmažená je pokládám na lečo. Je to výborná chuťová kombinace.
21.11.2007 10:01
Naučila jsem se vařit tuhle směs bez vajíček, je to skvělá příloha k masu, zkuste!
21.01.2008 23:06
Podle mě je lečo lepší, když se vaří z čerstvé zeleniny...

Apetit magazín

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč