Připravte si svůj Caesar salát. Variant je spoustu, důležitý je dresink
Hledáte recept na pravý Caesar salát, přemýšlíte jak připravit dresink s majonézou nebo bez ančoviček? Populární kuchař Filip Sajler vás provede postupem a vysvětlí, jaké suroviny použít. Správný „Cézar“ je skvělým hlavním chodem v kombinaci s kuřecím masem, opečenou slaninou, lososem nebo vejci.
Autorem původního receptu na salát Caesar je kuchař italského původu Caesar Cardini, který se usadil v mexické Tijuaně. Salát a typický dresink údajně vytvořil z nouze v roce 1924, když mu došly zásoby v jeho restauraci po předchozích oslavách Dne nezávislosti.
- „Salát Caesar mívá mnoho podob, bohužel i dost nepovedených, které vznikají libovolným zaměňováním pevně daných surovin a nedodržením tradiční receptury,“ říká Filip Sajler.
- „Je to podobné, jako kdybyste udělali španělský ptáček z vepřového masa a plnili ho, čím vás napadne. Jídlo by sice mohlo chutnat dobře, ale nemohli byste ho označovat za španělský ptáček,“ vysvětluje.
Za uplynulých sto let se salát trochu obměnil a v každé části USA se připravuje jinak, ale základ musí být vždy stejný: římský salát, krutony z bílého pečiva, parmazán a správná zálivka, vypočítává suroviny Filip Sajler.
- Salát Caesar lze doplnit kuřecím masem, krevetami nebo slaninou, ale to musí být uvedeno v názvu pokrmu.
Správné ingredience na Caesar salát
- Zálivka má jasně dané složení. Nesmějí v ní chybět čerstvé žloutky, dijonská hořčice, sardelky (ančovičky), estragonový ocet a panenský olivový olej. Máte-li obavu z čerstvých vajec, použijte pasterizovaná (případně můžete žloutky nahradit odpovídajícím množstvím majonézy a tu pak dochutit podle potřeby). Nevynechte ani estragonový vinný ocet (např. značky Carbonell je běžně dostupný), který má jemnou specifickou chuť.
- Majonéza není v zálivce zapovězena, její použití představuje určitou zkratku. My se jí rozhodně nebráníme. Jednoduše z výše uvedených surovin na zálivku vynechte olej, žloutky a případně i ocet.
- Římský salát je šťavnatý a krásně křupavý listový salát s výraznou chutí. „Rozhodně ho nenahrazujte jiným salátem, ani ledovým, jak to v některých restauracích dělají,“ říká Filip Sajler. Římský (a ještě ledový) salát se na rozdíl od jiných druhů netrhá, ale krájí.
- Parmazán hraje v salátu Caesar také nezastupitelnou roli. Nastrouhejte ho na hoblinky škrabkou na brambory, na hrubém struhadle či plátkovačem na sýry. Chuti originálního parmazánu se pochopitelně nic nevyrovná, ale když použijete jeho levnější alternativy, jako jsou Grana Padano nebo Gran Moravia, neuděláte chybu.
- Krutony by měly být z kvalitního bílého pečiva, nejlépe den starého. Takové je na opékání vhodnější než úplně čerstvé – líp se tak dopracujete k cíli: ke křupavým krutonům s měkkým vnitřkem.
Zdroj informací: Apetit, Britannica, BBC Travel