Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3870 kcal
Bílkoviny 196 g
Sacharidy 43 g
Tuky 306 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle lahůdka se zajímavou historií je šťavnatá, křupavá a pikantní. Salát Caesar je svébytnou položkou menu a měl by zůstat originálem.

Suroviny

římský salát 2 ks
kuřecí prsa 2 ks
olej
na opékání masa
sůl
pepř
Na zálivku
žloutek 2 ks
olivový olej 200 ml
citronová štáva
z jednoho citronu
ančovičky (konzerva) 2 filety
hořčice dijonská 2 ČL
parmazán 1 ČL
strouhaný najemno
worcesterská omáčka 1 ČL
Na dokončení
bageta 0.5 ks
čerstvá
olej
na opečení krutonů
česnek 4 stroužky
parmazán 50 g
hobliny

1 Prošlehejte zálivku Všechny suroviny (mají mít stejnou, pokojovou teplotu) na zálivku vlijte do nádoby mixéru a krátce prošlehejte, aby vznikla hladká směs podobná majonéze. Pár kapek worcesterské omáčky spolu se sardelkami jí dodá chuť typickou právě a jedině pro salát Caesar. Pokud neseženete ančovičky samotné, ale takzvaná očka s kaparou uprostřed, můžete rozmixovat i ty, chuti určitě neuškodí.

2 Opečte krutonky Zdeněk Pohlreich používá při jejich přípravě různé triky: než krutonky z čerstvé bagety vhodí na pánev do oleje (přidává do něj rozdrcený česnek), opeče je nasucho v troubě. Zbaví je tak vlhkosti, která by bránila stejnoměrnému osmažení, ale nezničí tím skvělou chuť bagety. Opečené kostičky chleba navíc tolik nenasáknou olejem.

3 Opečte maso Kuřecí maso (Zdeněk Pohlreich používá i vykostěná kuřecí stehna) ještě rozkrájejte na tenké plátky, aby se opeklo co nejrychleji. Jemně je osolte a opepřete. Do pánve, v níž se opékaly krutony, přilijte trochu oleje a maso z obou stran prudčeji opečte. Potom pánev na pár minut přikryjte pokličkou, aby se maso dobře propeklo a pustilo trochu šťávy. Pak ji můžete přimíchat do zálivky.

4 Důkladně opláchněte Proud studené vody odplaví všechny nečistoty a zrníčka písku. Salát se navíc pod ,sprchou‘ probere k životu a bude krásně křupavý.

5 V rukou je cit Profesionálové zelené saláty všeho druhu raději trhají než krájejí. Nejde jen o to, že tím vzniknou úhlednější kousky a výsledek vypadá efektněji. Křehké listy se trháním méně poškodí a pomačkají než při krájení.

6 Se řemeslným fortelem Parmazán oživuje zálivku a neodmyslitelně patří i na vrch salátu. Z kousku tohoto tvrdého, zralého sýra s jedinečnou chutí odkrajujte jemné hobliny. Pokud nemáte speciální ‚mandolínku‘, postačí vám obyčejná
škrabka na zeleninu.

7 Korunovace Do salátu přisypte křupavé krutony a přilijte hustou zálivku. Listy salátu by se měly před podáváním v zálivce dobře obalit, a pokud chcete být věrni tradici, můžete si zahrát na pana Caesara a míchat salát přímo u stolu svých hostů. Dílo korunujte tence nakrájenými plátky šťavnatého kuřecího masa.

Další recept na salát Caesar naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/5

Komentáře

Anonym

Tenhle salát si zamilujete! Má naprosto úžasně sladěné chutě a pro nás trochu netradiční křupavé houstičky z něho udělají neobvyklé jídlo. Majonézy jsem se trochu báala, ale kupovanou ji opravdu nahradit nelze. Maso je opravdu dobré hlavně ze stehen, je šťavnatější...Vřele doporučuji teď v létě, kdy nemáte chuť stát dlouho u sporáku, ale chcete něco sytějšího, než jen talíř zeleniny...

Anonym

Tento salát jsem poprvé ochutnala v Maďarsku a musím říct že je super. Ta zálivka nemá chybu. Maso používám nejraději kuřecí prsa.A v letních dnech je osvěžující změnou....

Anonym

Me se tedy zalivka vubec nepovedla, vse jsme delala dle receptu a nakonec z toho byla hnusna zluta takuta hmota.... kdepak jsem udelala chubu? Jinak sala Ceasar v hotelu reanissance je uplne jedinecny, nikde jsem nejdedla lepsi. Dekuji za radu.

Anonym

Tu zálivku je potřeba pořádně rozšlehat - já na to mám ponorný mixér s vysokým výkonem, takže výsledná hmota je taková řidší majonéza, která pak obalí listy salátu. Všechny ingredience jsem hodila do mixovací nádoby (v jakémkoli pořadí) a do půl minuty byla zálivka na světě. Vynechala jsem ty ančovičky a chutnalo tu úplně stejne jako v Zahradě v opeře. Fakt super.

Anonym

Caesar salát jsem vždycky chtěla zkusit připravit.Příprava je sice mnohostranná a přísad je celkem dost, ale stálo to za to. Má sestra, která si salát caesar dává všude možně přirovnávala můj výtvor k salátu v její oblíbené restauraci (mají ho tam prý ,,pravý" nešizený)!!!Takže úspěch

Apetit magazín

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...
Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý
  • Nakupujeme

Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý

Vánoce už nečíhají jen za dveřmi, útočí na nás ze všech stran. Proto je nejvyšší čas začít nakupovat dárky, abychom nemuseli propadat panice. Že už nevíte, co rodinným příslušníkům nebo přátelům koupit? V takovém případě se...
Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit