Tahle lahůdka se zajímavou historií je šťavnatá, křupavá a pikantní. Salát Caesar je svébytnou položkou menu a měl by zůstat originálem.
Suroviny
Postup
Prošlehejte zálivku Všechny suroviny (mají mít stejnou, pokojovou teplotu) na zálivku vlijte do nádoby mixéru a krátce prošlehejte, aby vznikla hladká směs podobná majonéze. Pár kapek worcesterské omáčky spolu se sardelkami jí dodá chuť typickou právě a jedině pro salát Caesar.
Tip: Pokud neseženete ančovičky samotné, ale takzvaná očka s kaparou uprostřed, můžete rozmixovat i ty, chuti určitě neuškodí.
Opečte krutonky Zdeněk Pohlreich používá při jejich přípravě různé triky: než krutonky z čerstvé bagety vhodí na pánev do oleje (přidává do něj rozdrcený česnek), opeče je nasucho v troubě. Zbaví je tak vlhkosti, která by bránila stejnoměrnému osmažení, ale nezničí tím skvělou chuť bagety. Opečené kostičky chleba navíc tolik nenasáknou olejem.
Opečte maso Kuřecí maso (Zdeněk Pohlreich používá i vykostěná kuřecí stehna) ještě rozkrájejte na tenké plátky, aby se opeklo co nejrychleji. Jemně je osolte a opepřete. Do pánve, v níž se opékaly krutony, přilijte trochu oleje a maso z obou stran prudčeji opečte. Potom pánev na pár minut přikryjte pokličkou, aby se maso dobře propeklo a pustilo trochu šťávy. Pak ji můžete přimíchat do zálivky.
Důkladně opláchněte Proud studené vody odplaví všechny nečistoty a zrníčka písku. Salát se navíc pod ,sprchou‘ probere k životu a bude krásně křupavý.
V rukou je cit Profesionálové zelené saláty všeho druhu raději trhají než krájejí. Nejde jen o to, že tím vzniknou úhlednější kousky a výsledek vypadá efektněji. Křehké listy se trháním méně poškodí a pomačkají než při krájení.
Se řemeslným fortelem Parmazán oživuje zálivku a neodmyslitelně patří i na vrch salátu. Z kousku tohoto tvrdého, zralého sýra s jedinečnou chutí odkrajujte jemné hobliny.
Tip: Pokud nemáte speciální ‚mandolínku‘, postačí vám obyčejná škrabka na zeleninu.
Korunovace Do salátu přisypte křupavé krutony a přilijte hustou zálivku. Listy salátu by se měly před podáváním v zálivce dobře obalit, a pokud chcete být věrni tradici, můžete si zahrát na pana Caesara a míchat salát přímo u stolu svých hostů.
Dílo korunujte tence nakrájenými plátky šťavnatého kuřecího masa.
Komentáře
Tento salát Ceasar je nejlepší, jaký jsem kdy jedla.