Volně jsme se inspirovali klasickým salátem Caesar, vypůjčili si jeho nepřekonatelnou zálivku a zkombinovali ji se zelenými fazolkami. Výsledek nás naprosto uchvátil!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Na zálivku rozmixujte všechny suroviny dohladka (začněte se 2 lžícemi mléka). Podle chuti dolaďte solí a pepřem a podle potřeby nařeďte ještě trochou mléka (ale nepřežeňte to, aby zálivka přilnula k ostatním přísadám). Odložte do chladničky.
Slaninu vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě 10–15 minut dokřupava, pak ji osušte papírovými utěrkami.
Současně vložte druhý plech s ciabattou na krutony promíchanou s olejem a upečte dozlatova (během pečení 1–2x protřeste).
Mezitím kuřecí prsní řízky vodorovně rozpulte (aby vznikly ploché plátky). Z obou stran osolte a opepřete. Ve větší pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Opékejte nejprve 5 minut z jedné strany, pak obraťte a opékejte z druhé strany 2 minuty. Vyjměte z pánve, zakryjte volně alobalem a nechte 5 minut odpočívat (šťáva vytékající poté po zapíchnutí nože doprostřed masa by měla vytékat čirá). Pak maso úhledně nakrájejte.
Vejce uvařte nahniličko: v rendlíku přiveďte k varu vodu, zmírněte oheň, vložte vejce a vařte 7–8 minut. Poté je slijte, pořádně zchlaďte v ledové vodě, oloupejte a rozpulte.
Fazolky povařte zhruba 2 minuty ve vroucí osolené vodě. Pak je sceďte, prolijte studenou vodou a nechte dobře okapat či osušte v čisté utěrce.
K podávání promíchejte fazolky s polovinou kuřecího masa a vykřupané slaniny a s částí krutonů, trochou parmazánu a podle chuti i sardelovými filátky. Salát poklaďte rozpůlenými vejci, dalším parmazánem, zbývajícím masem a slaninou. Podle chuti opepřete. Zálivku a odložené krutony podávejte zvlášť.