Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čím přikrmovat lesní zvěř během zimy?

 Čím přikrmovat lesní zvěř během zimy?
sdílet:

Zatímco pro nás bývají vánoční svátky obdobím hojnosti, divoká zvěř často strádá. Pokud chcete zvířecím obyvatelům lesní říše trochu přilepšit, zaneste jim pár dobrot, díky kterým snáze přečkají zimní mrazy. Které druhy potravin zvířata ocení a které jim naopak mohou uškodit?

Pro divokou zvěř je zimní období zatěžkávací zkouškou. Jakmile teploty klesnou pod bod mrazu a krajinu zahalí sněhová přikrývka, jsou jeleni, srny nebo kanci často odkázáni na naši pomoc.

Mnozí lidé nosí v dobré víře do krmelce nejrůznější laskominy z domova, některé z nich ale mohou zvířectvu uškodit, nebo dokonce zapříčinit jejich uhynutí.

  • Aby vaše snaha padla na úrodnou půdu, je potřeba přikrmovat divoká zvířata potravinami, které neohrozí její zdraví. Jaké potraviny můžeme do krmelců přinášet bez větších obav?

1. Objemová krmiva

Do této skupiny patří byliny, letorosty nebo traviny, které je potřeba dobře usušit. 

  • Mezi nejpřirozenější zdroje potravin patří zejména seno, sláma nebo sušené maliní.
  • Můžete je uložit do hotových krmelců anebo přímo na holou zem.
  • Nevadí ani navlhlé seno, zvířata si s ním dokáží poradit.

2. Jádra a semena

Do této kategorie můžete zařadit kaštany, žaludy, bukvice, hrách nebo obiloviny, při jejichž využívání je ale potřeba dodržovat jistá pravidla.

  • Z obilí je na dokrmování zvěře vhodný především oves. Další druhy obilovin zvířata nadýmají a zatěžují jejich trávení.
  • Přehánět bychom to neměli ani s kaštany. Ty obsahují velký podíl saponinů, které mohou mít negativní vliv na trávicí ústrojí daňků. Jestliže zásoby v krmelcích doplňujete pravidelně, volte raději menší množství kaštanů (průměrně asi tři kila kaštanů na den).

3. Dužnatá krmiva

  • Lesní zvířata nepohrdnou ani ovocem nebo zeleninou.
  • Jablka, hrušky, brambory, mrkev nebo červená řepa přijdou zvířatům k chuti, navíc s nimi získají i potřebné vitamíny a další živiny.

4. Pečivo

Dobrodinci občas přinášejí zvířatům domácí buchty nebo třeba zbytky vánočního cukroví. Ty jsou ale pro divokou zvěř naprosto nevhodné.

  • Pečivo musí být suché, tvrdé, bez krémových náplní a polev a v žádném případě nesmí být plesnivé.
  • Kromě toho je třeba zohlednit také venkovní podmínky. Pokud se v nejbližších dnech či hodinách očekává obleva, navlhlé pečivo může zvířatům způsobit nemalé zažívací obtíže. Navíc může chytit plíseň.

5. Sůl

V soli se nachází sodík a chlor – prvky, které jsou pro zvířata nezbytné. Solnou pastu můžete natřít na větší pařez, kde při nižších teplotách zmrzne a vydrží na místě delší dobu. Jestliže ale nemáte solnou pastu zrovna po ruce, můžete bez problémů použít i obyčejnou kamennou sůl. 

Autor: Petr Šúth

Apetit magazín

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin
  • Tipy a triky

Jak připravit čerstvý domácí sýr ze tří surovin

Čerstvý domácí sýr stojí za námahu. Nebude vás stát skoro žádné úsilí a můžete ho mít kdykoli po ruce. Můžete ho grilovat, opékat i zapékat nebo si ho dát jen tak na měkkém chlebu s bylinkami. ...
AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč