Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

7 věcí, které jste (ne)věděli o donutech

7 věcí, které jste (ne)věděli o donutech
sdílet:
Donuty jsou prostě americká láska. Koblihy ze smaženého kynutého těsta se od našich středoevropských liší typickou dírou uprostřed a pestrobarevnými polevami. Co jste o nich možná nevěděli?

1 Kdo vyrobil první donuty?

Původ prvních amerických koblih bychom pravděpodobně našli v Nové Anglii u osadníků z anglického hrabství Hertfordshire, kteří si s sebou ze své rodné země přivezli recept na kynuté pečivo „Hertfordshire nuts“, kterému se také říkalo „Dow-Nuts“. Je trochu nejasné, které jméno přišlo jako první, zda Hertfordshire Nuts nebo Dow-Nuts. Ačkoli Hertfordshire Nuts se datují k kuchařské knize z roku 1750 a Dow-Nuts k rukopisu z doby kolem roku 1800, oba termíny mohly být používány současně.

2 Kde se v názvu pečiva bez ořechů vzal ořech?

Anglický výraz „doughnut“ se skládá ze dvou slov – dough (těsto) a nut (ořech), což se nám může zdát trochu podivné, když si uvědomíme, že v donutech obvykle žádné ořechy nenajdeme. Ale i to má své vysvětlení. Původní pečivo (zmiňované Hertfordshire Nuts nebo také Dow-Nuts) totiž nemělo charakteristické díry a svou velikostí i tvarem se podobalo vlašským ořechům (anglicky walnuts). Koho by to při pohledu na moderní donuty napadlo? 

3 Proč mají donuty uprostřed díru?

Když se ve třicátých letech 20. století staly donuty populárními, zjistili kuchaři, že se smaží rovnoměrněji, pokud z koblihů předem vykrojí střed. 

4 Jakou roli sehrály donuty v první a druhé světové válce?

Během první světové války se dobrovolníci Armády spásy snažili zvýšit morálku vojáků domácím jídlem. Nejprve to zkusili s koláči, ale zjistili, že jejich pečení v provizorních vojenských podmínkách je nepraktické. Zato koblihy se daly smažit na táborových kamnech a vojáci si je spojovali s domovem. 

Koblihy pro vojáky nechyběly ani ve druhé světové válce. Americký Červený kříž tehdy provozoval tzv. donut-mobily. Nákladní automobily vybavil stroji na koblihy a gramofony. Mladé dobrovolnice pak s nimi jezdily za unavenými vojáky na frontě, smažily jim čerstvé koblihy a pouštěly jazzové šlágry. 

5 Jak donuty zachránily hladovějící?  

Armáda spásy navázala na svou pozitivní zkušenost z první světové války a během Velké hospodářské krize krmila bezdomovce smaženým pečivem a horkou kávou. V New Yorku tehdy za jediný měsíc údajně rozdala neuvěřitelných 2,5 milionu koblih.

6 Proč američtí policisté milují donuty?

Když se ve 40. a 50. letech 20. století staly v USA běžné policejní automobilové hlídky, jednou z mála restaurací otevřených během směn i v době, kdy jsou bistra a restaurace zavřené, byly obchody s koblihami. Ty podobně jako pekárny otevírají brzy, a tak se strážcům zákona postaraly o snídani i v době, kdy většina lidí ještě spí. Mnoho obchodů s koblihami se navíc nezdráhalo uvítat policisty i před začátkem otevírací doby, protože policejní auto zaparkované před prodejnou prý pomáhá udržovat veškerou neplechu mimo provozovnu. Policisté si tak zvykli zajít na šálek kávy a donut (nebo dva).

7 Proč donuty miluje Homer Simpson?

Tvůrce postav z animované rodinky Simpsonových Matt Groening prý Homera Simpsona pojmenoval po svém otci, protože měli společnou jednu jedinou věc, a to neovladatelnou lásku ke smaženým koblihám.

Zdroj: www.parade.com/300418/viannguyen/national-donut-day-2014-13-things-you-…

Dostali jste chuť na donut či dva? Nabídněte si z následujících receptů.

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč