Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Knedlíky s vajíčkem: Jaký je trik pro jejich dokonalou křupavost a čím je ozvláštnit?

Knelíky s vajíčkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ať už vám zbyde knedlík z nedělního oběda nebo ho musíte koupit, knedlíky s vajíčkem jsou levnou a bleskovou variantou večeře pro celou rodinu. Kostičky by měly být na povrchu křupavé a uvnitř vláčné a nedílnou součástí bývá často kyselá okurka. Připravit je ale můžete klidně i s nádechem exotiky!

Někdo si je neumí představit bez kečupu, jiný bez jarní cibulky. Když jsme se před dvěma lety rozhodli, že knedlíky s vajíčkem zařadíme mezi naše recepty, chvilku jsme váhali nad tím, zdali není recept příliš obyčejný. 

Když pak ale přišel den vaření a focení a nevěřili byste, jak šly na dračku. Málem jsme se o ně poprali. Občas totiž na tato jednoduchá jídla lidé zapomínají a ta potom po delší době chutnají jako božská mana. Knedlíky s vajíčkem jsou už tradičním českým pokrmem a rozhodně se za ně nemusíme stydět. 

Jak na nejlepší knedlíky s vajíčkem

V pánvi na středním ohni rozehřejte máslo (nebo ghí, které se nepřepaluje jako máslo) a opečte na něm nakrájený knedlík do zlatova. Pak vlijte vejce, rychle promíchejte, odstavte a dále míchejte, až vejce ztuhnou podle vašich představ, potom ihned přesuňte na talíř, osolte a opepřete. Podávejte posypané jarní cibulkou a/nebo pažitkou a petrželkou.  

  • Sůl a pepř jsou nezbytné suroviny, přidat také můžete sladkou papriku.  
  • Vejce buď můžete prošlehat nebo je ke knedlíkům nalít celá. V druhém případě zkuste nejprve rozmíchat bílek a až potom promíchat žloutek. Jídlo bude mít zářivější barvu.

Skvělé obměny 

  • Nejčastější volbou knedlíku bývá houskový, vyzkoušet ale můžete i bramborový, karlovarský nebo jakýkoliv, který máte rádi. 
  • Vyměňte máslo za levnější sádlo nebo knedlíky osmažte na slanině
  • Přidat můžete třeba i kousek uzeného masa nebo šunku. Obojí opečte ještě před tím, než přidáte knedlíky. 
  • Do rozšlehané směsi vajíček můžete nalít trochu smetany, aby měla směs krémovitější strukturu.  
  • Vyzkoušejte nakládané okurky nakrájet na kostičky a přimíchat na závěr přímo do knedlíků.  
  • Knedlíky také můžete posypat strouhaným sýrem, který se po promíchání krásně rozteče.

Knedlíky s vejcem na cestě do Asie

Knedlíky si také můžete připravit ala různé cizokrajné kuchyně. Po italsku budou s bazalkou a sušenými rajčaty a kapary, po vietnamsku s kořením pěti vůní a jarní cibulkou. Že se k sobě vůně Vietnamu a česká klasika nehodí? Omyl! Vietnamci milují třeba kynuté knedlíky bánh bao nebo vaječné omelety, tak proč si trochu nezafúzovat? 

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře se vyznáte v retro sladkostech?

Ne vše staré je špatné, což jistě platí o retro sladkostech. Některé z nich přežily obě války, minulý režim i jeho pád a pár z nich dokonce vstoupilo do nového tisíciletí, jiné jsou již jen mlhavou vzpomínkou, kterou si naše paměť...