Knedlíky s vejci & rychlonakládačky

Knedlíky s vejci & rychlonakládačky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1692 kcal
Bílkoviny 48 g
Cukr 324 g
Tuky 18 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takhle chutná čirá nostalgie. Nejdříve jsme si říkali, zda nejsou knedlíky s vejci trochu moc obyčejné, ale pak přišel den focení a nevěřili byste, jak šly na dračku. Málem jsme se o ně poprali. Občas totiž na tato jednoduchá jídla zapomínáme a ta potom po delší době chutnají jako božská mana. 

Suroviny

máslo 1 PL
nebo ghí
knedlíky houskové 4 plátky
houskový knedlík koupeného nebo domácího (viz houskový knedlík podle Milana Peška), nakrájené na kostky2–3 vejce
sůl
pepř
čerstvě mletý
jarní cibulka
nasekaná, nebo pažitka k podávání
Na rychlonakládačky
okurka 1 ks
hadovka, na tenké plátky
ocet 100 ml
krupicový cukr 6 PL
sůl 1 ČL
pepř
čerstvě drcený

1 Začněte rychlonakládačkami. Zavařovací sklenici (cca 700ml) naplňte nakrájenou okurkou. Svařte ocet se 6–8 lžícemi krupicového cukru (množství přizpůsobte vlastní chuti), 1 lžičkou soli, trochou čerstvě drceného pepře a asi 50 ml vody tak, aby se cukr dokonale rozpustil. Vroucím nálevem zalijte okurky ve sklenici, zavřete a otočte dnem vzhůru. Okurky potřebují jen pár hodin a budou skvělé. Co nesníte hned, vydrží v chladničce až 14 dnů.

2 V pánvi na středním ohni rozehřejte máslo (ghí) a opečte na něm nakrájený knedlík tak, jak ho máte rádi (my jsme ho opekli dozlatova). Pak vlijte vejce, rychle promíchejte, odstavte a dále míchejte, až vejce ztuhnou podle vašich představ, potom ihned přesuňte na talíř, osolte a opepřete. Podávejte posypané jarní cibulkou a/nebo pažitkou a petrželkou, doplněné rychlonakládačkami.

NĚCO NAVÍC
Knedlíky pod vejce mohou být jakékoli, někdo upřednostňuje i bramborové.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit