Knedlíky s vejci & rychlonakládačky

Knedlíky s vejci & rychlonakládačky

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2265 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 354 g
Tuky 51 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čirá nostalgie nebo jako dokonale lahodná rychlovka, to jsou knedlíky s vajíčkem. Nejdříve jsme si říkali, zda to není moc obyčejné, ale pak přišel den focení a nevěřili byste, jak šly na dračku. Málem jsme se o ně poprali. Občas totiž na tato jednoduchá jídla zapomínáme a ta potom po delší době chutnají jako božská mana. 

Suroviny

máslo 1 PL
nebo ghí
knedlíky houskové 4 plátky
nakrájené na kostky, kupované nebo domácí (viz houskový knedlíky podle Milana Peška v souvisejících receptech)
vejce 3 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
jarní cibulka
nasekaná, a/nebo pažitka a petrželka k podávání
Na rychlonakládačky
okurka 1 ks
hadovka, na tenké plátky
ocet 100 ml
krupicový cukr 8 PL
sůl 1 ČL
pepř
čerstvě drcený

1 Začněte rychlonakládačkami. Zavařovací sklenici (cca 700ml) naplňte nakrájenou okurkou. Svařte ocet se 6–8 lžícemi krupicového cukru (množství přizpůsobte vlastní chuti), 1 lžičkou soli, trochou čerstvě drceného pepře a asi 50 ml vody tak, aby se cukr dokonale rozpustil. Vroucím nálevem zalijte okurky ve sklenici, zavřete a otočte dnem vzhůru. Okurky potřebují jen pár hodin a budou skvělé. Co nesníte hned, vydrží v chladničce až 14 dnů.

2 V pánvi na středním ohni rozehřejte máslo (ghí) a opečte na něm nakrájený knedlík tak, jak ho máte rádi (my jsme ho opekli dozlatova). Pak vlijte vejce, rychle promíchejte, odstavte a dále míchejte, až vejce ztuhnou podle vašich představ, potom ihned přesuňte na talíř, osolte a opepřete. Podávejte posypané jarní cibulkou a/nebo pažitkou a petrželkou, doplněné rychlonakládačkami.

NĚCO NAVÍC
Knedlíky pod vejce mohou být jakékoli, někdo upřednostňuje i bramborové.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit