Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Knelíky s vajíčkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do 45 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2265 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 354 g
Tuky 51 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čirá nostalgie nebo jako dokonale lahodná rychlovka, to jsou knedlíky s vajíčkem. Nejdříve jsme si říkali, zda to není moc obyčejné, ale pak přišel den focení a nevěřili byste, jak šly na dračku. Málem jsme se o ně poprali. Občas totiž na tato jednoduchá jídla zapomínáme a ta potom po delší době chutnají jako božská mana. Knedlíky s vejci jsou toho důkazem.

Suroviny

nebo ghí
nakrájené na kostky, kupované nebo domácí (viz houskový knedlíky podle Milana Peška v souvisejících receptech)
vejce 3 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
jarní cibulka
nasekaná, a/nebo pažitka a petrželka k podávání
Na rychlonakládačky
hadovka, na tenké plátky
ocet 100 ml
sůl 1 ČL
pepř
čerstvě drcený

Postup

1

Začněte rychlonakládačkami. Zavařovací sklenici (cca 700ml) naplňte nakrájenou okurkou. Svařte ocet se 6–8 lžícemi krupicového cukru (množství přizpůsobte vlastní chuti), 1 lžičkou soli, trochou čerstvě drceného pepře a asi 50 ml vody tak, aby se cukr dokonale rozpustil. Vroucím nálevem zalijte okurky ve sklenici, zavřete a otočte dnem vzhůru. Okurky potřebují jen pár hodin a budou skvělé. Co nesníte hned, vydrží v chladničce až 14 dnů.

2

V pánvi na středním ohni rozehřejte máslo (ghí) a opečte na něm nakrájený knedlík tak, jak ho máte rádi (my jsme ho opekli dozlatova). Pak vlijte vejce, rychle promíchejte, odstavte a dále míchejte, až vejce ztuhnou podle vašich představ, potom ihned přesuňte na talíř, osolte a opepřete. Podávejte posypané jarní cibulkou a/nebo pažitkou a petrželkou, doplněné rychlonakládačkami.

NĚCO NAVÍC
Knedlíky pod vejce mohou být jakékoli, někdo upřednostňuje i bramborové.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín