Čirá nostalgie nebo jako dokonale lahodná rychlovka, to jsou knedlíky s vajíčkem. Nejdříve jsme si říkali, zda to není moc obyčejné, ale pak přišel den focení a nevěřili byste, jak šly na dračku. Málem jsme se o ně poprali. Občas totiž na tato jednoduchá jídla zapomínáme a ta potom po delší době chutnají jako božská mana. Knedlíky s vejci jsou toho důkazem.
Suroviny
Postup
Začněte rychlonakládačkami. Zavařovací sklenici (cca 700ml) naplňte nakrájenou okurkou. Svařte ocet se 6–8 lžícemi krupicového cukru (množství přizpůsobte vlastní chuti), 1 lžičkou soli, trochou čerstvě drceného pepře a asi 50 ml vody tak, aby se cukr dokonale rozpustil. Vroucím nálevem zalijte okurky ve sklenici, zavřete a otočte dnem vzhůru. Okurky potřebují jen pár hodin a budou skvělé. Co nesníte hned, vydrží v chladničce až 14 dnů.
V pánvi na středním ohni rozehřejte máslo (ghí) a opečte na něm nakrájený knedlík tak, jak ho máte rádi (my jsme ho opekli dozlatova). Pak vlijte vejce, rychle promíchejte, odstavte a dále míchejte, až vejce ztuhnou podle vašich představ, potom ihned přesuňte na talíř, osolte a opepřete. Podávejte posypané jarní cibulkou a/nebo pažitkou a petrželkou, doplněné rychlonakládačkami.
NĚCO NAVÍC
Knedlíky pod vejce mohou být jakékoli, někdo upřednostňuje i bramborové.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Blesková vejce: Jídla, která jsou do 20 minut na stole (20 receptů )