0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Květák jako francouzské brambory

Květák jako francouzské brambory

4.4 / 5. Počet hodnocení: 45
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1313 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 16 g
Tuky 114 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Děti nad květákem ohrnují nos? Zkuste ho zapéct se sýrem a šunkou a nezbude ani kousíček!

Suroviny

květák 1 ks
velký, rozebraný na růžičky
máslo 2 PL
rozpuštěné
sůl
pepř
čerstvě mletý
zakysaná smetana 150 ml
smetana ke šlehání 60 ml
sýr 110 g
čedar nebo gouda, nastrouhaný
parmazán 60 g
nastrouhaný
na čtverečky
pažitka
na posypání

Postup

1

Předehřejte troubu na 200°C.

2

Ve velké míse smíchejte růžičky květáku s rozpuštěným máslem, solí a pepřem.

3

Pak květák vsypte na plech vyložený pečicím papírem, aby byl v jedné vrstvě a růžičky se nepřekrývaly. Pečte v troubě cca 5 minut.

4

Mezitím v míse, ve které byl předtím květák, smíchejte společně obě smetany, polovinu sýrů a polovinu šunky.

5

Horký opečený květák vyndejte z trouby, vsypte do mísy se smetanou a sýrem a promíchejte.

6

Potom květák rozprostřete do zapékací nádoby o objemu 1,4 litru, posypte zbytkem sýrů a zbylými kostičkami sušené šunky.

7

Dejte zapéct na dalších 10 minut, až povrch bublá a zezlátne.

8

Servírujte posypané pažitkou. Stejným způsobem můžete připravit i brokolici.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč