0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Květák jako francouzské brambory

Květák jako francouzské brambory

4.4 / 5. Počet hodnocení: 30
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1313 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 16 g
Tuky 114 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Děti nad květákem ohrnují nos? Zkuste ho zapéct se sýrem a šunkou a nezbude ani kousíček!

Suroviny

květák 1 ks
velký, rozebraný na růžičky
máslo 2 PL
rozpuštěné
sůl
pepř
čerstvě mletý
zakysaná smetana 150 ml
smetana ke šlehání 60 ml
sýr 110 g
čedar nebo gouda, nastrouhaný
parmazán 60 g
nastrouhaný
sušená šunka 60 g
na čtverečky
pažitka
na posypání

Postup

1

Předehřejte troubu na 200°C.

2

Ve velké míse smíchejte růžičky květáku s rozpuštěným máslem, solí a pepřem.

3

Pak květák vsypte na plech vyložený pečicím papírem, aby byl v jedné vrstvě a růžičky se nepřekrývaly. Pečte v troubě cca 5 minut.

4

Mezitím v míse, ve které byl předtím květák, smíchejte společně obě smetany, polovinu sýrů a polovinu šunky.

5

Horký opečený květák vyndejte z trouby, vsypte do mísy se smetanou a sýrem a promíchejte.

6

Potom květák rozprostřete do zapékací nádoby o objemu 1,4 litru, posypte zbytkem sýrů a zbylými kostičkami sušené šunky.

7

Dejte zapéct na dalších 10 minut, až povrch bublá a zezlátne.

8

Servírujte posypané pažitkou. Stejným způsobem můžete připravit i brokolici.

Související články

Jak zbavit květák drobné havěti
  • Tipy a triky

Jak zbavit květák drobné havěti

Často se stává, že koupíte-li květák nebo brokolici, skrývá se v drobných růžičkách různá havěť, které se prostým omytím zbavujeme jen stěží. Poradíme vám dnes, jak se zbavit nejen havěti, ale také nepříjemného zápachu při vaření. ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....

Obchod Apetit