Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Květák jako francouzské brambory
Květák jako francouzské brambory
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Květák jako francouzské brambory

4/5 Počet hodnocení: 113
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1313 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 16 g
Tuky 114 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Děti nad květákem ohrnují nos? Zkuste ho zapéct se sýrem a šunkou a nezbude ani kousíček! Květák jako francouzské brambory vám ukáže zcela jiný pohled na tuto u někoho nepříliš oblíbenou zeleninu. Stejným způsobem můžete zapéct také brokolici. Zapečený květák je nejlepší s vařenými bramborami, nebo si ho můžete vychutnat samotný.

Suroviny

velký, rozebraný na růžičky
rozpuštěné
sůl
pepř
čerstvě mletý
sýr 110 g
čedar nebo gouda, nastrouhaný
nastrouhaný
na čtverečky
pažitka
na posypání

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 °C.

2

Ve velké míse smíchejte růžičky květáku s rozpuštěným máslem, solí a pepřem.

3

Pak květák vsypte na plech vyložený pečicím papírem, aby byl v jedné vrstvě a růžičky se nepřekrývaly. Pečte v troubě cca 5 minut.

4

Mezitím v míse, ve které byl předtím květák, smíchejte společně obě smetany, polovinu sýrů a polovinu šunky.

5

Horký opečený květák vyndejte z trouby, vsypte do mísy se smetanou a sýrem a promíchejte.

6

Potom květák rozprostřete do zapékací nádoby o objemu 1,4 litru, posypte zbytkem sýrů a zbylými kostičkami sušené šunky.

7

Dejte zapéct na dalších 10 minut, až povrch bublá a zezlátne.

8

Servírujte posypané pažitkou. Stejným způsobem můžete připravit i brokolici.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín