Děti nad květákem ohrnují nos? Zkuste ho zapéct se sýrem a šunkou a nezbude ani kousíček! Květák jako francouzské brambory vám ukáže zcela jiný pohled na tuto u někoho nepříliš oblíbenou zeleninu. Stejným způsobem můžete zapéct také brokolici. Zapečený květák je nejlepší s vařenými bramborami, nebo si ho můžete vychutnat samotný.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 200 °C.
Ve velké míse smíchejte růžičky květáku s rozpuštěným máslem, solí a pepřem.
Pak květák vsypte na plech vyložený pečicím papírem, aby byl v jedné vrstvě a růžičky se nepřekrývaly. Pečte v troubě cca 5 minut.
Mezitím v míse, ve které byl předtím květák, smíchejte společně obě smetany, polovinu sýrů a polovinu šunky.
Horký opečený květák vyndejte z trouby, vsypte do mísy se smetanou a sýrem a promíchejte.
Potom květák rozprostřete do zapékací nádoby o objemu 1,4 litru, posypte zbytkem sýrů a zbylými kostičkami sušené šunky.
Dejte zapéct na dalších 10 minut, až povrch bublá a zezlátne.
Servírujte posypané pažitkou. Stejným způsobem můžete připravit i brokolici.