Květák jako francouzské brambory

Květák jako francouzské brambory

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (21)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1313 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 16 g
Tuky 114 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Děti nad květákem ohrnují nos? Zkuste ho zapéct se sýrem a šunkou a nezbude ani kousíček!

Související recepty

Suroviny

květák 1 ks
velký, rozebraný na růžičky
máslo 2 PL
rozpuštěné
sůl
pepř
čerstvě mletý
zakysaná smetana 150 ml
smetana ke šlehání 60 ml
sýr 110 g
čedar nebo gouda, nastrouhaný
parmazán 60 g
nastrouhaný
sušená šunka 60 g
na čtverečky
pažitka
na posypání

1 Předehřejte troubu na 200°C. Ve velké míse smíchejte růžičky květáku s rozpuštěným máslem, solí a pepřem. Pak květák vsypte na plech vyložený pečicím papírem, aby byl v jedné vrstvě a růžičky se nepřekrývaly. Pečte v troubě cca 5 minut. Mezitím v míse, ve které byl předtím květák, smíchejte společně obě smetany, polovinu sýrů a polovinu šunky.

2 Horký opečený květák vyndejte z trouby, vsypte do mísy se smetanou a sýrem a promíchejte. Potom květák rozprostřete do zapékací nádoby o objemu 1,4 litru, posypte zbytkem sýrů a zbylými kostičkami sušené šunky. Dejte zapéct na dalších 10 minut, až povrch bublá a zezlátne. Servírujte posypané pažitkou. Stejným způsobem můžete připravit i brokolici.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/9

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit