Těsto zadělávejte dlouho – mělo by být hladké, nelepivé a zároveň hodně měkké. Hustota se upraví ještě při kynutí, kdy vlhkost vstřebá suchá houska. Pokud použijete čerstvé pečivo, snižte množství tekutiny.
Suroviny
mouka pšeničná hrubá
850
g
mléko
150
ml
vlažné
voda
500
ml
vlažná, lze nahradit mlékem
droždí
20
g
čerstvé lístky
krupicový cukr
1
špetka
žloutek
1
ks
kurkuma (mletá)
1
špetka
je-li žloutek bledý, jinak nemusí být
housky
180
g
tvrdší, z předešlého dne nebo oschlé
sůl
Postup
1
Udělejte kvásek V misce rozmíchejte nadrobené droždí se špetkou cukru a trochou vlažného mléka. Teplota mléka nesmí být vyšší než 37 °C, jinak kvasinky zahynou a kvásek nevyběhne. Přisypte hrstku mouky, přilijte zbytek mléka, rozmíchejte a nechte v teple vzejít – na hladině se objeví bubliny.
2
Nakrájejte housku Housky nakrájejte na stejnoměrné, zhruba 1 cm silné plátky. Položte je na sebe a rozkrájejte na proužky. Ty pak napříč nakrájejte na kostičky. Pokud máte čerstvé housky, kostky rozložte na plech a nechte v teplé troubě nebo do druhého dne oschnout.
3
Zadělejte těsto Mouku prosejte do mísy se špetkou soli a nahřejte ji na kamnech nebo ve vlažné troubě. „Má pak lepší konzistenci a lépe kyne,“ říká Milan Pešek. Rozmíchejte žloutek ve vodě nebo mléce, přilijte k mouce i s vykynutým kváskem a vypracujte vláčné hebké těsto, které nelepí. Trvá to dost dlouho a v robotu to jde lépe než ručně.
4
5
Nechte kynout Těsto vraťte do mísy, poprašte lehce moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout v teplé místnosti (ale ne v průvanu). Doba kynutí záleží na teplotě; počítejte zhruba s hodinou. Během kynutí těsto několikrát otočte. Knedlíky z dobře vykynutého těsta si zachovají lepší tvar.
6
Rozdělte těsto Vykynuté těsto vyklopte na moukou poprášenou pracovní plochu, lehce propracujte a rozkrájejte na čtyři stejně velké díly. Z těch postupně vytvořte hnětením čtyři hladké bochánky. Jeden po druhém je nataženými dlaněmi rozválejte na stejně velké šišky o průměru asi 5 cm.
7
Vytvarujte šišky Špičky knedlíků na koncích zploštěte nebo lehce zatlačte dovnitř, aby měl knedlík i na koncích stejný průměr jako uprostřed; knedlíky se tak stejnoměrně uvaří. Vyválené knedlíky přesuňte na pomoučněný plech a přikryjte utěrkou, aby ne oschly. Nechte je ještě 10–20 minut kynout, případně je pootočte, aby nebyly z jedné strany ploché. Přiveďte ve velkém kastrolu k varu dostatečné množství vody a osolte ji.
8
Video převzato z TopRecepty.cz