Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Houskový knedlík podle Milana Peška

Houskový knedlík podle Milana Peška
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Houskový knedlík podle Milana Peška

4.3/5 Počet hodnocení: 101
Více než hodinu Velmi snadné 10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3945 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 730 g
Tuky 48 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těsto zadělávejte dlouho – mělo by být hladké, nelepivé a zároveň hodně měkké. Hustota se upraví ještě při kynutí, kdy vlhkost vstřebá suchá houska. Pokud použijete čerstvé pečivo, snižte množství tekutiny.

Suroviny

mouka pšeničná hrubá 850 g
mléko 150 ml
vlažné
voda 500 ml
vlažná, lze nahradit mlékem
čerstvé lístky
je-li žloutek bledý, jinak nemusí být
housky 180 g
tvrdší, z předešlého dne nebo oschlé
sůl

Postup

1

Udělejte kvásek V misce rozmíchejte nadrobené droždí se špetkou cukru a trochou vlažného mléka. Teplota mléka nesmí být vyšší než 37 °C, jinak kvasinky zahynou a kvásek nevyběhne. Přisypte hrstku mouky, přilijte zbytek mléka, rozmíchejte a nechte v teple vzejít – na hladině se objeví bubliny.

2

Nakrájejte housku Housky nakrájejte na stejnoměrné, zhruba 1 cm silné plátky. Položte je na sebe a rozkrájejte na proužky. Ty pak napříč nakrájejte na kostičky. Pokud máte čerstvé housky, kostky rozložte na plech a nechte v teplé troubě nebo do druhého dne oschnout.

3

Zadělejte těsto Mouku prosejte do mísy se špetkou soli a nahřejte ji na kamnech nebo ve vlažné troubě. „Má pak lepší konzistenci a lépe kyne,“ říká Milan Pešek. Rozmíchejte žloutek ve vodě nebo mléce, přilijte k mouce i s vykynutým kváskem a vypracujte vláčné hebké těsto, které nelepí. Trvá to dost dlouho a v robotu to jde lépe než ručně.

4

Zapracujte housku Kostičky housky předem prosejte sítem, aby se do těsta nedostaly drobky. Pak pečivo přisypte k těstu a na vále ručně zapracujte do těsta. Mozaika v knedlíku tak bude krásně pravidelná a housky se do těsta nerozdrolí.

příprava houskových knedlíků

5

Nechte kynout Těsto vraťte do mísy, poprašte lehce moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout v teplé místnosti (ale ne v průvanu). Doba kynutí záleží na teplotě; počítejte zhruba s hodinou. Během kynutí těsto několikrát otočte. Knedlíky z dobře vykynutého těsta si zachovají lepší tvar.

6

Rozdělte těsto Vykynuté těsto vyklopte na moukou poprášenou pracovní plochu, lehce propracujte a rozkrájejte na čtyři stejně velké díly. Z těch postupně vytvořte hnětením čtyři hladké bochánky. Jeden po druhém je nataženými dlaněmi rozválejte na stejně velké šišky o průměru asi 5 cm.

7

Vytvarujte šišky Špičky knedlíků na koncích zploštěte nebo lehce zatlačte dovnitř, aby měl knedlík i na koncích stejný průměr jako uprostřed; knedlíky se tak stejnoměrně uvaří. Vyválené knedlíky přesuňte na pomoučněný plech a přikryjte utěrkou, aby ne oschly. Nechte je ještě 10–20 minut kynout, případně je pootočte, aby nebyly z jedné strany ploché. Přiveďte ve velkém kastrolu k varu dostatečné množství vody a osolte ji.

 
8

Uvařte knedlíky Knedlíky můžete vařit najednou anebo nadvakrát, záleží na velikosti kastrolu – důležité je, aby mohly šišky ve vodě volně plavat. Nechte je sklouznout do vroucí vody, a jakmile voda začne vřít, ztlumte plamen a knedlíky zlehka vařečkou nadzdvihněte ode dna. Během vaření je opatrně několikrát otočte. Při vytahování je ihned propíchejte špejlí, aby z nich vyšla pára a nepřevařily se. Pak je nakrájejte, nejlépe nití.

tvarování houskových knedlíků

Video převzato z TopRecepty.cz

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Apetit magazín

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč