0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Houskový knedlík podle Milana Peška

Houskový knedlík podle Milana Peška
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Houskový knedlík podle Milana Peška

4.3 / 5. Počet hodnocení: 96
Více než hodinu Velmi snadné 10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3945 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 730 g
Tuky 48 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těsto zadělávejte dlouho – mělo by být hladké, nelepivé a zároveň hodně měkké. Hustota se upraví ještě při kynutí, kdy vlhkost vstřebá suchá houska. Pokud použijete čerstvé pečivo, snižte množství tekutiny.

Suroviny

mouka pšeničná hrubá 850 g
mléko 150 ml
vlažné
voda 500 ml
vlažná, lze nahradit mlékem
droždí 20 g
čerstvé lístky
krupicový cukr 1 špetka
žloutek 1 ks
kurkuma (mletá) 1 špetka
je-li žloutek bledý, jinak nemusí být
housky 180 g
tvrdší, z předešlého dne nebo oschlé
sůl

Postup

1

Udělejte kvásek V misce rozmíchejte nadrobené droždí se špetkou cukru a trochou vlažného mléka. Teplota mléka nesmí být vyšší než 37 °C, jinak kvasinky zahynou a kvásek nevyběhne. Přisypte hrstku mouky, přilijte zbytek mléka, rozmíchejte a nechte v teple vzejít – na hladině se objeví bubliny.

2

Nakrájejte housku Housky nakrájejte na stejnoměrné, zhruba 1 cm silné plátky. Položte je na sebe a rozkrájejte na proužky. Ty pak napříč nakrájejte na kostičky. Pokud máte čerstvé housky, kostky rozložte na plech a nechte v teplé troubě nebo do druhého dne oschnout.

3

Zadělejte těsto Mouku prosejte do mísy se špetkou soli a nahřejte ji na kamnech nebo ve vlažné troubě. „Má pak lepší konzistenci a lépe kyne,“ říká Milan Pešek. Rozmíchejte žloutek ve vodě nebo mléce, přilijte k mouce i s vykynutým kváskem a vypracujte vláčné hebké těsto, které nelepí. Trvá to dost dlouho a v robotu to jde lépe než ručně.

4

Zapracujte housku Kostičky housky předem prosejte sítem, aby se do těsta nedostaly drobky. Pak pečivo přisypte k těstu a na vále ručně zapracujte do těsta. Mozaika v knedlíku tak bude krásně pravidelná a housky se do těsta nerozdrolí.

příprava houskových knedlíků

5

Nechte kynout Těsto vraťte do mísy, poprašte lehce moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout v teplé místnosti (ale ne v průvanu). Doba kynutí záleží na teplotě; počítejte zhruba s hodinou. Během kynutí těsto několikrát otočte. Knedlíky z dobře vykynutého těsta si zachovají lepší tvar.

6

Rozdělte těsto Vykynuté těsto vyklopte na moukou poprášenou pracovní plochu, lehce propracujte a rozkrájejte na čtyři stejně velké díly. Z těch postupně vytvořte hnětením čtyři hladké bochánky. Jeden po druhém je nataženými dlaněmi rozválejte na stejně velké šišky o průměru asi 5 cm.

7

Vytvarujte šišky Špičky knedlíků na koncích zploštěte nebo lehce zatlačte dovnitř, aby měl knedlík i na koncích stejný průměr jako uprostřed; knedlíky se tak stejnoměrně uvaří. Vyválené knedlíky přesuňte na pomoučněný plech a přikryjte utěrkou, aby ne oschly. Nechte je ještě 10–20 minut kynout, případně je pootočte, aby nebyly z jedné strany ploché. Přiveďte ve velkém kastrolu k varu dostatečné množství vody a osolte ji.

 
8

Uvařte knedlíky Knedlíky můžete vařit najednou anebo nadvakrát, záleží na velikosti kastrolu – důležité je, aby mohly šišky ve vodě volně plavat. Nechte je sklouznout do vroucí vody, a jakmile voda začne vřít, ztlumte plamen a knedlíky zlehka vařečkou nadzdvihněte ode dna. Během vaření je opatrně několikrát otočte. Při vytahování je ihned propíchejte špejlí, aby z nich vyšla pára a nepřevařily se. Pak je nakrájejte, nejlépe nití.

tvarování houskových knedlíků

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/5

Apetit magazín

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč