Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 2. díl: Palačinky trochu jinak i fazolové placičky

Fazolové placičky
Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně! 

Maso je drahé, ale nikdo netvrdí, že bychom ho měli jíst každý den. Do týdenního jídelníčku ho budeme zařazovat maximálně třikrát. Zaměříme se na luštěniny, vydatné polévky i sezónní zeleninu či ovoce. 

Další díl naší Týdenní úsporné kuchařky najdete zde.

1. Domácí špagety se sugem

Špagety jak od italské babičky, které zahřejí a zároveň zasytí. Ti z vás, kteří si během rajčatové sezony připravili omáčku sugo, mají v tomto receptu značnou výhodu. V opačném případě vám postačí konzervovaná rajčata, uvedené koření a domácí těstoviny klidně nahraďte kupovanými.

  • V receptu jsou uvedené čerstvé bylinky. Pochopitelně lze využít i sušené, ovšem pokud se o ty v květináči budete starat, nějaký čas vám vydrží a určitě je použijete i do dalších pokrmů. Parmazán klidně vynechejte nebo nahraďte ‚veganským parmazánem‘ tedy opraženou strouhankou.

Domácí špagety se sugem

< 60 min
5(5x)
Přečíst recept

2. Polévka ze žlutého hrachu s mrkví

Výhoda žlutého loupaného hrachu je ta, že ho není nutné předem namáčet a navíc, protože je zbavený slupky, má i menší nadýmavé účinky. V kombinaci s mrkví nebo dýní je naprosto neodolatelný.

  • Opražená semínka můžete zvolit podle své libosti a chuťových preferencí. Podobný křupavý efekt zastoupí i opražené krutony ze staršího pečiva. Pokud jste si na předchozí recept pořídili čerstvou bazalku, přidejte ji do polévky místo majoránky. Rázem získá lehce italskou chuť.

Polévka ze žlutého hrachu s mrkví

Polévka ze žlutého hrachu s mrkví

< 60 min
4.4(60x)
Přečíst recept

3. Zpečené palačinky plněné tvarohem

Sladké palačinky, které vás vrátí do dětství. Jsou plněné jemnou tvarohovou náplní s rozinkami a ochucené pravou vanilkou. Tu v receptu můžete klidně vynechat nebo ji nahradit mletou skořicí.

  • Doporučujeme si připravit palačinkové těsto z dvojí dávky, než je uvedeno v receptu. Když si je namažete ovocnou zavařeninou, poslouží jako snídaně i sladká svačina do práce a do školy.
  • A pokud jste do těsta nepřidali cukr, můžete si je připravit i mnoha slaných variantách.

Palačinky zapékané, plněné tvarohem

Palačinky zapékané, plněné tvarohem

< 45 min
4.2(73x)
Přečíst recept

4. Smažená rýže s vejci

Smažená rýže je naprostá rychlovka, kterou se hodí mít v záloze, pokud zrovna nestíháte. Během doby, než se uvaří rýže, připravíte základ z ostatních ingrediencí a na závěr společně promícháte.

  • Pochopitelně lze rýži vyměnit za jinou obilninu. Chutné jsou také jáhly, pohanka, kuskus, kroupy nebo jejich mix.
  • Zkuste si pohrát i s kořením. Někdy postačí jen pepř a sůl, jindy přidejte kari nebo jen uzenou červenou papriku.

Smažená rýže s vejci

Smažená rýže s vejci

< 30 min
4.3(152x)
Přečíst recept

5. Fazolové placičky s kukuřicí

Fazole jsou zdrojem rostlinné bílkoviny a také plné vlákniny, proto velmi dobře zasytí. Pokud tento recept plánujete den předem, vyplatí se místo konzervovaných fazolí použít sušené, které přes noc namočíte. Vyjdou levněji.

  • Ráno vodu slijte a luštěninu uvařte. Placičky můžete jíst s bramborovou kaší a zbylé si zabalte na druhý den jako svačinu. Mexickou omáčku nahraďte klidně oblíbeným dresinkem.

Fazolové placičky

Fazolové placičky s kukuřicí a mexickou omáčkou

< 30 min
3.6(28x)
Přečíst recept

6. Zapečené těstoviny se žampiony

Zapečené těstoviny se v české kuchyni drží v oblíbenosti na předních příčkách. S nejrůznějšími obměnami je můžete péct stále dokola. Směs lze zalít smetanou, nebo rozšlehanými vejci s trochou mléka. V tomto případě jsme použili bešamel, který je stejně lahodný.

  • Žampiony si kupte přesně na váhu, ty předem zabalené vycházejí často cenově dráž a navíc by vám mohly i zbýt.

Zapečené těstoviny se žampiony

Zapečené těstoviny se žampiony

< 45 min
4.2(150x)
Přečíst recept

7. Bramborový salát s řepou a kyselým sleděm

Bramborový salát nemusíte jíst pouze o Vánocích. Tento recept je toho důkazem. Obsahuje červenou řepu a také kyselou rybu, která sladké chuti vařené řepy příjemně kontrastuje. Vařená vejce dodají sytící efekt a jablíčko salát příjemně osvěží.

Bramborový salát s řepou a kyselým sleděm

Bramborový salát s řepou a kyselým sleděm

> 60 min
4(34x)
Přečíst recept

Zdroj: Apetit

Další inspiraci na levná jídla najdete pod článkem.

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Životní styl Levná jídla Jak na to Jednoduché recepty

Podobné kolekce receptů

Související články