Do dvou hodin
Snadné
Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
Maso je drahé, ale nikdo netvrdí, že bychom ho měli jíst každý den. Do týdenního jídelníčku ho budeme zařazovat maximálně třikrát. Zaměříme se na luštěniny, vydatné polévky i sezónní zeleninu či ovoce.
Další díl naší Týdenní úsporné kuchařky najdete zde.
Sytá polévka plná bílých fazolí a ovoněná slaninou a klobáskou. Kdo by odolal? Přesto, že jsou v receptu uvedené fazole vařené, pro urychlení můžete bez obav použít i konzervované. Ty je nutné slít, propláchnout a nechat okapat. Stejně tak množství chilli si upravte podle své chuti.
Gnocchi jsou univerzální, můžete je zapéct se smetanou a brokolicí, se sýrem nebo je jen uvařit a smíchat s pestem. My pro vás tentokrát máme recept na italskou klasiku – zapečené gnocchi s rajčaty.
Přesto, že houbový kuba je spíše známý jako štědrovečerní jídlo, nic vám nebrání v tom, připravit si ho i kdykoli mimo svátky. Kroupy jsou poměrně levné a navíc po uvaření ještě zvětší svůj objem.
Kombinace šťavnatého celeru s bramborami je naprosto dokonalá. Vše je zalité smetanou, která propojí všechny chutě. Křupavou krustu vytvoří nastrouhaný sýr. K této jemné kombinaci se hodí i pár koleček z bílé části pórku nebo kousky kuřecího masa – ať už mleté, nebo nakrájené na nudličky. V takovém případě bude nutné prodloužit délku pečení.
Placičky z mouky a špenátu zkuste vylepšit na cibulce osmaženými houbami. Servírujte je s nastavovanou kaší, do které použijete už uvařené kroupy. Jako zeleninovou přílohu zvolte kvašenou zeleninu, která je plná vitamínů.
Husté zeleninové polévky zahřejí a během chladných zimních dnů jsou skvělým způsobem jak doplnit vitamíny. Do základu k cibuli, pórku a bramborám můžete klidně přidat i na kostičky nakrájený zbylý celer. Servírujte polévku s křupavým chlebem nebo sýrovým toustem.
Škubánky jsou pro mnohé nostalgická vzpomínka na dětská léta. Ať už si ji připomenete ve sladké verzi s cukrem a mákem, nebo do těsta přimícháte uzené a společně osmažíte, je na vás. Každopádně právě staročeská jídla jsou ukázkou skromnosti a střídmosti.
Zdroj: Apetit
Další inspiraci na levná jídla najdete pod článkem.