Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Skromný jídelníček princezny Margaret: Na ústřice ani kaviár si nepotrpěla

Princezna Margaret
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Mladší sestra královny Alžběty II. byla miláčkem národa i přes leckdy skandální chování, které rozhodně neodpovídalo protokolu britské královské rodiny. Ačkoli pro sklenku alkoholu nezašla daleko, celý život si udržovala štíhlou postavu a zářila, kde se objevila.

Dekadentní snídaňový rituál

Princezna Margaret si uměla užít ráno. Zatímco její sestra Alžběta už měla za sebou šálek Earl Greye s mlékem i sušenkami a chystala se na ranní koupel, Margaret se okolo deváté hodiny ranní teprve probouzela.

  • Poté si nechala od služebnictva naservírovat snídani až do postele, kde dvě hodiny poslouchala rádio a četla noviny, které nechávala rozházené na podlaze. A samozřejmě nechyběly její oblíbené cigarety. 
  • Kolem jedenácté (když Alžběta snídala své oblíbené cereální lupínky) se princezna přesunula do koupelny, kde přibližně hodinu strávila koupelí. Poté následoval účes, make-up a výběr vhodného outfitu.
  • Připravená vrhnout se do víru společenských povinností, začínala další část dne vodkou se sodou.

K obědu půl láhve vína

Kolem jedné hodiny odpoledne se Margaret připojila ke královně matce a společně si pochutnaly na neformálním čtyřchodovém obědovém menu.

  • Kromě hlavních chodů, servírovaných na stříbrném nádobí, se k obědu pilo víno. Na jednu osobu prý připadla polovina jedné lahve.
  • Členkám královské rodiny se společně s jednotlivými pokrmy servírovalo také čerstvé ovoce a půl tuctu nejrůznějších druhů domácích a kontinentálních sýrů.

Margaret měla jednoduché chutě

Ačkoli často hýřila na nejrůznějších večírcích, její vkus co se týče jídla a pití byl spíše skromný. Neměla ráda kaviár ani ústřice. A když si měla vybrat mezi šampaňským a vínem, vždy dala přednost červenému nebo bílému vínu.

  • Z alkohlických drinků nejraději pila typicky britský gin s tonikem nebo whisky se sodou.  
  • Její královská výsost preferovala jednoduchá jídla, jejichž konzumace netrvala příliš dlouho.
  • Pětichodová večeře pro ni byla absolutně dostačující. A k obědu jí stačily tři až čtyři chody včetně sýrů a ovoce.

Chodila do restaurace pod přezdívkou Maggie Jones

Margaret ráda navštěvovala londýnskou restauraci Quaglino's a rozhodně nebyla a není jediným královským hostem tohoto místa. V roce 1956 se tato restaurace stala prvním veřejným restauračním zařízením, který navštívil vládnoucí panovník – tedy královna Alžběta II. s princem Philipem a královnou matkou.

Princezna Diana se prý do Quaglino's tajně plížila kuchyněmi. A když byl podnik v roce 2014 znovu otevřen, princ Harry tu byl mezi prvními hosty spatřen s talířem ústřic v ruce.

  • Zatímco princ Philip měl v restauraci privátní jídelní kout, na nějž se nevztahoval formální dress code, který nenáviděl, princezna Margaret tu měla trvalou rezervaci u konkrétního stolu blízko tanečního parketu, kterému se přezdívalo „královský prostor“. 
  • Další restaurací, do které Margaret ráda chodila, se jmenovala Nan’s Kitchen. Díky nenápadnému umístění ve slepé uličce u Kensington Church Street si ji s manželem, lordem Snowdonem, velmi zamilovali.
  • Margaret sem chodívala pod falešným jménem Maggie Jones a pochutnávala si na lahodném kuřecím koláči.
  • A právě na počest princezny se v 70. letech restaurace přejmenovala na Maggie Jones’s a pod tímto jménem funguje dodnes. Jedná se o naprosto kouzelné, romantické místo, plné rustikálního dřevěného nábytku, kde si pochutnáte na poctivých a jednoduchých britských pokrmech – právě takových, jaké měla princezna Margaret nejraději.

Zdroje informací: Express, Harper's bazaar, Insider, The Guardian, Condé Nast Traveller

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...