Slaný páj s kuřecím masem, slaninou a houbami je skvělý způsob, jak nakrmit velkou rodinu nebo společnost. Díky křehkému těstu už si nemusíte dělat hlavu s přílohou, stačí připravit salát nebo jen nalít sklenku dobrého vína.
Suroviny
Postup
Drůbeží vývar vlijte do hrnce a přiveďte pod bod varu, vložte kuřecí stehenní maso, přiklopte a zvolna vařte 10–15 minut. Vyjměte a vývar uschovejte.
V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje, vsypte houby a orestujte je dozlatova. Pokud pustí vodu, restujte tak dlouho, dokud se neodpaří. Houby vyjměte a odložte stranou. Do pánve dejte máslo, vsypte slaninu a opečte. Přidejte pórek a 5–6 minut opékejte, aby změkl. Zaprašte moukou, promíchejte a nechte mouku krátce opéct. Postupně vmíchejte 400 ml vody z vaření kuřecích stehen, nechte alespoň 5 minut provařit, aby směs začala houstnout. Vmíchejte smetanu, hořčici a odstavte. Kuřecí stehenní maso nakrájejte na kousky velikosti sousta a spolu s houbami a petrželkou vmíchejte do omáčky.
Troubu předehřejte na 190°C. Polovinu těsta rozválejte na plát a vyložte jím pekáč s vyšším okrajem o rozměrech 24 x 34 cm. Nechte těsto lehce přesahovat okraje a potřete je rozšlehaným vejcem. Vlijte omáčku s kuřetem a náplň rozprostřete. Vyválejte druhou část těsta a rozložte ji na náplň. Kraje těst přitiskněte k sobě a zarolujte nebo přeložte, aby se pěkně spojily. Ozdobně vytvarujte. Celé těsto potřete prošlehaným vejcem a zlehka na pár místech propíchejte vidličkou nebo nařízněte, aby během pečení mohla ucházet pára.
Vložte do trouby a pečte 30–40 minut, aby těsto bylo pěkně dozlatova. Nechte 10 minut odstát a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi méně těsta, udělejte z něj jen pokličku – stačit vám ho tak bude jen polovina. Náplň vlijte do zapékací misky nebo pekáčku a těsto dejte navrch.
Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.