Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí páj se slaninou a houbami
Kuřecí páj se slaninou a houbami
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Kuřecí páj se slaninou a houbami

3.9/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné Na 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8524 kcal
Bílkoviny 492 g
Sacharidy 473 g
Tuky 507 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slaný páj s kuřecím masem, slaninou a houbami je skvělý způsob, jak nakrmit velkou rodinu nebo společnost. Díky křehkému těstu už si nemusíte dělat hlavu s přílohou, stačí připravit salát nebo jen nalít sklenku dobrého vína.

Suroviny

vývar kuřecí 500 ml
vykostěná
olivový olej 1 PL
pokrájené na čtvrtky nebo osminky, dle velikosti
slanina 6 plátků
pokrájených nadrobno
pórek 2 ks
pokrájené na kolečka
hořčice dijonská 1 ČL
petrželka 1 hrst
hladkolistá, lístky posekané nadrobno
domácího nebo kupovaného (viz Něco navíc)
vejce 1 ks
prošlehané

Postup

1

Drůbeží vývar vlijte do hrnce a přiveďte pod bod varu, vložte kuřecí stehenní maso, přiklopte a zvolna vařte 10–15 minut. Vyjměte a vývar uschovejte.

2

V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje, vsypte houby a orestujte je dozlatova. Pokud pustí vodu, restujte tak dlouho, dokud se neodpaří. Houby vyjměte a odložte stranou. Do pánve dejte máslo, vsypte slaninu a opečte. Přidejte pórek a 5–6 minut opékejte, aby změkl. Zaprašte moukou, promíchejte a nechte mouku krátce opéct. Postupně vmíchejte 400 ml vody z vaření kuřecích stehen, nechte alespoň 5 minut provařit, aby směs začala houstnout. Vmíchejte smetanu, hořčici a odstavte. Kuřecí stehenní maso nakrájejte na kousky velikosti sousta a spolu s houbami a petrželkou vmíchejte do omáčky.

3

Troubu předehřejte na 190°C. Polovinu těsta rozválejte na plát a vyložte jím pekáč s vyšším okrajem o rozměrech 24 x 34 cm. Nechte těsto lehce přesahovat okraje a potřete je rozšlehaným vejcem. Vlijte omáčku s kuřetem a náplň rozprostřete. Vyválejte druhou část těsta a rozložte ji na náplň. Kraje těst přitiskněte k sobě a zarolujte nebo přeložte, aby se pěkně spojily. Ozdobně vytvarujte. Celé těsto potřete prošlehaným vejcem a zlehka na pár místech propíchejte vidličkou nebo nařízněte, aby během pečení mohla ucházet pára.

4

Vložte do trouby a pečte 30–40 minut, aby těsto bylo pěkně dozlatova. Nechte 10 minut odstát a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi méně těsta, udělejte z něj jen pokličku – stačit vám ho tak bude jen polovina. Náplň vlijte do zapékací misky nebo pekáčku a těsto dejte navrch.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...