10 zajímavostí o jablkách

10 zajímavostí o jablkách
sdílet:

Recepty, ve kterých jablka hrají prim, se to jen hemží. Aby také ne, sklizeň právě začala. Pojďme si shrnout 10 zajímavostí o tomto zdánlivě obyčejném ovoci českých zahrádek, a uvidíme, zda na jejich všednost změníte názor.

  1. Pěstování jabloní vyžaduje nejen patřičnou péči, ale také trpělovost. Od pořízení sazenic k první sklizni šťavnatých plodů je třeba vyčkat pět až sedm let.
  2. Jablka jsou skvělým zdrojem vlákniny! Navíc neobsahují tuk, sodík ani cholesterol, takže jsou ideální součástí jídelníčku každého člověka. Pomáhají snižovat váhu a naopak zlepšovat kondici. 
  3. Čtyři jablka denně dodají organismu potřebnou dávku vlákniny i vitamínu C. Nezáleží v jaké podobě je zkonzumujete. Taktéž jsou bohaté na tekutinu, rychle zahánějí žízeň. Základem všech příchutí džusů je právě jablečný mošt, a to nejen díky dostupnosti plodů, ale také svěží, sladké chuti. 
  4. Jablka dozrávají při pokojové teplotě až sedmkrát rychleji, než ta uložená v lednici.
  5. Kilová síťka s jablky je téměř pokaždé jinak veliká. Asi vás nepřekvapí, že se jednotlivé druhy liší velikostí i hmotností. Některá jsou malá jako cherry rajčátka, jiná šťavnatá a kulatá jako grep. Plody některých jabloní dozrávají až do úctyhodných 1200 gramů. 
  6. Åkerö, Adamovské, Admirál,.. druhů jablek je opravdu mnoho. Jen v USA roste 2500 odrůd. V Evropě jich pak najdete dalších téměř 3000. Liší se chutí, tvarem, velikostí, barvou, náchylností či odolností, obdobím dozrávání, vhodností k použití apod.
  7. Zdravý strom má v září tolik plodů, že se jimi dá naplnit až dvacet přepravek.
  8. Věděli jste, že jabloň lesní je z čeledi růžovitých? Tento malý strom je tak příbuzný s růžemi. V původní české květeně to není nic neobvyklého, k růžím se řadí i další ovocené stromy jakými jsou hrušeň polnička, trnka, třešeň či jeřáb.
  9. Největšími producenty jablek jsou Itálie, Čína, USA, Turecko a Polsko. Dohromady saturují celkem 65 % jablek prodávajících se na světovém trhu.
  10. Velmi oblíbeným je jablečný cider. Zkvašený jablečný mošt s různým množstvím alkoholu se začal vyrábět v oblasti Baskicka. Po moštování se nechává zrát ve starých dubových sudech, následně se čistí, pasterizuje a ředí na požadované množství alkoholu. Jiné postupy přípraví má francouzský cider [cidre], jenž dozrává v lahvích jako víno. Bublinky v něm vznikaji přirozeným kvašením, jako je tomu například u šampaňského.

 

Z hlediska zdravé stravy je jablko skvostem. Dodává tělu vlákninu i nezbytné minerály – a pozor, těch je nevíce obsaženo ve slupce. Výživoví odborníci tedy doporučují jablka neloupat.
Červená jablka se výborně hodí do sladkých jídel, zelená doplňují maso, sýry, studenou i teplou kuchyni, ale slanou.  

Praktické tipy

  • Některé odrůdy jablek při správném skladování vydrží až dva roky. A pozor, při skladování platí, že jablka by se s hruškami opravdu míchat neměla. Rychleji se kazí.
  • Jablka jsou vděčnou surovinou a dají se z nich vykouzlit zázraky. Už jste zkoušeli například kachnu na jablkách
  • Užívejte si sezonu české tradiční plodiny, která má za sebou bohatou historii. První zprávy o ní pocházejí z počátku letopočtu. Zásluhou Římanů se jablko rozšířilo po celé Evropě, a ti jej také začali množit i křížit štěpováním.
  • První kulturní odrůdy na našem území byly zaznamenány ve 13. století. Nepochybně spolu se zmínkou o jablkovém koláči. Kdy se vrhnete na přípravu toho vašeho?

Související články

Obchod Apetit