Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak naložit s jablky? Až zkusíte pečené i nepečené koláče, vrhněte se na křížaly, ovocné kůže nebo karamelky

Nepečený jablečný dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zatímco zimní odrůdy jablek slouží zejména k uskladnění, ty letní po dlouhou dobu neuchováte, raději je zpracujte ihned. Podzimní jablka můžete jíst i uskladnit. Ale taky je můžete zpracovat do nejrůznějších podob.

Jablka jako symbol podzimu a babího léta se v našich zeměpisných šířkách zpracovávají nejčastěji. Sklízejí se v průběhu léta a podzimu a některé odrůdy přežijí zimu až do jara.  Nejrůznější jablečné dobroty si tak můžete užívat po celý rok.

Až budete mít dost koláčů, pájů, jablečných knedlíků, muffinů i kramblů, můžete začít s dalším zpracováním. 

Skryt pre seznam

Která jablka a na co?

Trhaná jablka můžete použít k uskladnění nebo je jíst rovnou. Ani padaná jablka ale není nutné vyhazovat. Pokud to stupeň poškození dovolí, nevhodnou část stačí vykrojit a zbytek využít například do štrúdlu nebo závinu.

K čemu využít padaná jablka?

  • řesnídávka, džem, pyré, kompot, povidla
  • křížaly, ovocné kůže
  • mošt, sirup
  • pečení koláčů, závinů

Jablečný džem

Potřebovat budete:

  • 1 kg jablek
  • cukr
  • želírovací prostředek (pektin) 

Aby měl džem svěží barvu a chuťovou jiskru, hodit se bude i kyselina citrónová a kůra z citrónu. Do jablečného džemu můžete přidat napříkla skořici, badyán, vanilku, zázvor, hřebíček či čokoládu anebo kapku rumu. Jeho chuť se tím zvýrazní. 

Křížaly

Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenká kolečka. Ta sušte v elektrické troubě na 50 až 60 °C. Při sušení nechejte pootevřená dvířka, aby mohla unikat pára. Skvělým pomocníkem je i sušička ovoce. Křížaly můžete sušit v topné sezoně také na radiátorech, usušení může trvat až 2 dny.

  • Jablka před sušením nemusíte loupat, pokud vám slupky vyloženě nevadí. Z výživového pohledu je lepší jíst křížaly i se slupkami.

Karamelky s jablečným moštem

Potřebovat budete:

  • 1 l jablečného moštu
  • 1 ruličku skořice 
  • 115 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 110 g třtinového cukru
  • 80 ml smetany ke šlehání
  • olej na potření nože ke krájení
  1. Mošt vlijte do hrnce a svařte na 100ml. Trvá to okolo 40 minut. Čtvercovou dortovou či zapékací formu o velikosti 20x20cm vyložte pečicím papírem. Skořici a sůl smíchejte v misce.
  2. Do svařeného moštu vmíchejte máslo, oba cukry a smetanu. Vraťte hrnec na plotnu a na středním až silném plameni vařte, dokud na cukrářském teploměru neuvidíte 123°C/253°F. (Pokud ho nemáte, postavte na linku misku s ledovou vodou a kápněte do ní karamelovou směs. Při správné teplotě vznikne tuhá, ale formovatelná hmota.) 
  3. Následně odstavte hrnec z plotny a vmíchejte sůl se skořicí. Vlijte karamel do připravené formy a nechte zchladnout a ztuhnout (trvá to přibližně 2 hodiny, v lednici to půjde rychleji). Pomocí pečicího papíru karamel vyjměte a nakrájejte ho ostrým, lehce naolejovaným nožem na kousky (nůž potírejte olejem před každým říznutím). Karamelky zabalte do celofánu jako bonbony a skladujte ve vzduchotěsné nádobě, nejlépe v lednici. 

Jablečné kůže

Tzv. ovocné kůže, hit posledních let, si zamilují dospělí i děti. Pro výrobu budete potřebovat jablka a ruční mixer. Pro ovocné kůže je vhodnější vybírat sladké odrůdy.

  1. Zbavte jablka slupek a jádřinců, vložte do mixéru. Můžete směs přisladit cukrem nebo dochutit například malým množstvím mleté skořice nebo vanilky.
  2. Takto připravenou směs vylijete v tenké vrstvě na plech s pečícím papírem a sušte v troubě.
  3. Po usušení jsou kůže lehce lepivé. Nakrájejte je na pásky cca 5 cm, smotejte a uchovávejte uzavřené v zavařovací sklenici, v chladnu a temnu.

Kůže můžete využít jako polotovar při výrobě vánočního cukroví, konce namáčet do čokolády nebo podávat, kdykoliv vás popadne chuť na sladké.

Pečený jablečný čaj

Pečený čaj v zimě dokonale zahřeje. Pokud máte jablka z vlastní produkce, je výroba pečeného čaje jedním ze způsobů, jak uchovat vitamíny na zimu.

  1. Ovoce nakrájejte na kousky, přidejte skořici, hřebíček nebo vanilku a kousky oloupaného citrónu. Vložte do trouby a pečte na 180 °C asi 40 mint nebo tak dlouho, dokud nezkaramelizují.
  2. Pečený čaj můžete obohatit sušenými rozinkami, brusinkami nebo míchat s jinými ovocnými druhy, například s hruškami.
  3. Hotový čaj plňte do zavařovacích sklenic a otáčejte dnem vzhůru.

Jablečná přesnídávka 

Evergreen, který milují děti i dospělí, je jednoduchý na přípravu a můžete ho pro jistotu ještě zavařit.

  1. Jablka nakrájená na kostičky rozvařte v malém množství vody. Pokud jsou jablka kyselá, přidejte podle chuti cukr.
  2. Povařenou směs rozmixujte a nalijte do sklenic.
  3. Skleničky otáčejte dnem vzhůru.

Hotovou ovocnou směs lze smíchat například s uvařeným vanilkovým či ovocným pudinkem nebo s tvarohem a servírovat jako svačinku nebo dezert.

Jablečno-hruškové pyré s javorovým sirupem

Potřebovat budete:

  • 1,6 kg hrušek
  • 1,15 kg jablek
  • 300 ml javorového sirupu
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 ruličku skořice
  • citrónová šťáva
  • vanilkový extrakt
  1. Ovoce dejte do velikého čistého hrnce, zalijte moštem a na silném ohni přiveďte k varu. Zmírněte oheň a zvolna vařte, až ovoce hodně změkne, což trvá přibližně 40–60 minut. Potom odstavte.
  2. Nechte zchladnout a propasírujte.
  3. Hrnec vytřete dočista papírovými utěrkami a nalijte do něj vzniklé pyré. Přidejte javorový sirup, cukr, skořici, hřebíček a sůl. Promíchejte a přiveďte k varu.
  4. Ztlumte oheň tak, aby směs jen mírně probublávala. Odpěňovačkou nebo velkou lžící se snažte v začátcích vaření sebrat co nejvíc pěny. Za častého míchání dřevěnou vařečkou vařte asi 30 minut.
  5. Odstavte a vmíchejte citronovou šťávu a vanilku.
  6. V čisté uzavřené nádobě vydrží v chladničce zhruba týden. Můžete ho také zavařit obdobně jako kečup na následující dvoustraně.

Jablečný sirup

  1. Pro výrobu domácího sirupu vám postačí očištěná jablka nakrájená na kostičky, cukr a voda.
  2. Nejprve z jablek a vody uvařte jablečné pyré (1,2 kg jablek zalijte ze ¾ vodou). Pyré vařte bez míchání 8 až 12 minut. Vzniklou hustou směs propasírujte přes plátýnko či utěrku.
  3. Následně jablečnou šťávu smíchejte s cukrem, šťávou z citrónu či limety a trochou vody (2,5 dcl), chvíli vařte, dokud se neodpaří voda. Stejně jako při vaření džemu odstraňte případnou pěnu.
  4. Sirup můžete obohatit přidáním hřebíčku nebo skořice, které povaříte v pyré společně s nakrájeným ovocem.

Sklizeň podzimních a zimních odrůd

Podzimní a zimní odrůdy jabloní se sklízejí od září do října. Jablka na uskladnění se trhají ze stromu ve chvíli, kdy se jemným zatočením jablko samo oddělí od větvičky. Je žádoucí, aby stopka zůstala na plodu, jelikož její případné odstranění by bylo bránou pro plísně a vedlo k rychlému poškození jablka. Takto sklizené plody uchováte na zimu ke konzumu.

  • Padaná jablka využijte k moštování nebo rychlému zpracování, vyrobte pečený čaj, koláč, muffiny, krambl, štrúdl či jablečný sorbet.
  • Jablka se zelenou slupkou (Golden Delicious, Luna, Jadernička Moravská, Kanadská Reneta) se sklízejí, jakmile se slupka vybarvuje do zeleno-žluta.
  • Jablka s tmavou slupkou (Gloster, Idared, Jonathan, Jonagold, Ontario) se podle jednotlivých odrůd vybarvují do červena či fialova.

Tipy na skladování jablek

Jablka zimních odrůd se snažíme uchovat na zimu, abychom je mohli jíst čerstvá. V zimě tak dodají tělu vitamíny. Během skladování je potřeba jablka kontrolovat a hnijící kusy vyhazovat.

Jablíčka, která skladováním utrpěla na křupavosti a vypadají unaveně, můžete využít do vaření. Přidáním půlených jablek k pečenému kuřeti, kachně či huse zjemníte jeho chuť a zamezíte vysoušení masa.

Optimální podmínky pro skladování

  • Sklep chladný, vzdušný a čistý
  • Ideální teplota 4 °C
  • Minimální vlhkost ve sklepě 85 %
  • Skladovat jen nepoškozené a zdravé plody.
  • Neskladujte jablka se zeleninou a bramborami, jablka totiž nasávají okolní pachy.

Zdroj informací: časopis Apetit, NašeKrásnáZahrada, Zahrada

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč