
Kančí paštika
„Paštiku můžete podávat jako předkrm při opulentní hostině i jako pohoštění k pivu či vínu. Naši hosté Na Pekárně si ji nemohou vynachválit,“ říká autor receptu Václav Frič.
Ingredience
- 650 g kachních nebo kuřecích jater
- 200 g kachního sádla
- 200 g mletého kančího masa (krkovice nebo ořez), lze nahradit vepřovým
- 200 g bílé uzené slaniny (špeku)
- 2 červené cibule, nakrájené nahrubo
- 6 stroužků česneku, drcených
- 2 snítky tymiánu, odrhnuté lístky
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky jalovce
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 300 ml portského vína
- špetka cukru
- 250 g másla, změklého
- 200 g anglické slaniny, pokrájené na tenké plátky
- nakládané brusinky a bagetka k podávání
Příprava jídla
1 Kachní nebo kuřecí játra očistěte, odblaňte a propláchněte studenou vodou. Okapaná nakrájejte na menší kousky.
2 V pánvi na rozehřátém kachním sádle opékejte nejprve mleté kančí maso. Po 10 minutách přidejte kachní nebo kuřecí játra, přidejte nadrobno nakrájený špek a míchejte dalších asi 8–10 minut.
3 Když se vše orestuje, přidejte cibuli a česnek, lístky tymiánu, bobkový list, nové koření a jalovec, osolte i opepřete. Podlijte portským vínem, podle potřeby lehce přislaďte a nechte dusit přiklopené zhruba 10–12 minut.
4 Nechte vychladnout, odstraňte bobkový list a kuličky nového koření i jalovce a masovou směs umelte v mlýnku na maso. Paštiková hmota bývá tužší, proto ji ještě dohladka rozmixujte se změklým máslem.
5 Formu na paštiku vyložte plátky anglické slaniny (my jsme použili jednoporcové formičky) a nechte je přečnívat, naplňte paštikovou hmotou a přečnívající slaninou uzavřete. (S naplněnou formou párkrát pořádně bouchněte o stůl, abyste z ní dostali vzduchové bubliny a paštika byla pěkně upěchovaná.)
6 Nechte v chladničce odpočinout alespoň 4 hodiny, nejlépe však do druhého dne. Pak teprve vyklopte z formy (nebo formiček) a nakrájejte na silné plátky. Podávejte s brusinkami jako předkrm nebo pohoštění.
Přidat komentář