Kančí paštika

Kančí paštika

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do hodiny Snadné Pro cca 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5817 kcal
Bílkoviny 218 g
Cukr 140 g
Tuky 461 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Paštiku můžete podávat jako předkrm při opulentní hostině i jako pohoštění k pivu či vínu. Naši hosté Na Pekárně si ji nemohou vynachválit,“ říká autor receptu Václav Frič.

Suroviny

játra kachní 650 g
lze nahradit kuřecími
200 g
kachní sádlo
maso z divočáka 200 g
mleté, krkovice nebo ořez, lze nahradit vepřovým
uzená slanina 200 g
(špek)
cibule červená 2 ks
nahrubo
česnek 6 stroužek
drcený
tymián 2 snítka
odrhnuté lístky
bobkový list 1 ks
nové koření 4 kulička
jalovec 4 kulička
sůl
pepř
čerstvě mletý
víno červené 300 ml
cukr 1 špetka
máslo 250 g
změklé
anglická slanina 200 g
na tenké plátky
nakládané brusinky k podávání
bageta
k podávání

1 Kachní nebo kuřecí játra očistěte, odblaňte a propláchněte studenou vodou. Okapaná nakrájejte na menší kousky.

2 V pánvi na rozehřátém kachním sádle opékejte nejprve mleté kančí maso. Po 10 minutách přidejte kachní nebo kuřecí játra, přidejte nadrobno nakrájený špek a míchejte dalších asi 8–10 minut.

3 Když se vše orestuje, přidejte cibuli a česnek, lístky tymiánu, bobkový list, nové koření a jalovec, osolte i opepřete. Podlijte portským vínem, podle potřeby lehce přislaďte a nechte dusit přiklopené zhruba 10–12 minut.

4 Nechte vychladnout, odstraňte bobkový list a kuličky nového koření i jalovce a masovou směs umelte v mlýnku na maso. Paštiková hmota bývá tužší, proto ji ještě dohladka rozmixujte se změklým máslem.

5 Formu na paštiku vyložte plátky anglické slaniny (my jsme použili jednoporcové formičky) a nechte je přečnívat, naplňte paštikovou hmotou a přečnívající slaninou uzavřete. (S naplněnou formou párkrát pořádně bouchněte o stůl, abyste z ní dostali vzduchové bubliny a paštika byla pěkně upěchovaná.)

6 Nechte v chladničce odpočinout alespoň 4 hodiny, nejlépe však do druhého dne. Pak teprve vyklopte z formy (nebo formiček) a nakrájejte na silné plátky. Podávejte s brusinkami jako předkrm nebo pohoštění.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit