„Kančí paštiku můžete podávat jako předkrm při opulentní hostině i jako pohoštění k pivu či vínu. Naši hosté Na Pekárně si ji nemohou vynachválit,“ říká autor receptu Václav Frič. A teď si paštiku z divočáka můžete připravit i doma. Tady je recept.
Suroviny
Postup
Kachní nebo kuřecí játra očistěte, odblaňte a propláchněte studenou vodou. Okapaná nakrájejte na menší kousky.
V pánvi na rozehřátém kachním sádle opékejte nejprve mleté kančí maso. Po 10 minutách přidejte kachní nebo kuřecí játra, přidejte nadrobno nakrájený špek a míchejte dalších asi 8–10 minut.
Když se vše orestuje, přidejte cibuli a česnek, lístky tymiánu, bobkový list, nové koření a jalovec, osolte i opepřete. Podlijte portským vínem, podle potřeby lehce přislaďte a nechte dusit přiklopené zhruba 10–12 minut.
Nechte vychladnout, odstraňte bobkový list a kuličky nového koření i jalovce a masovou směs umelte v mlýnku na maso. Paštiková hmota bývá tužší, proto ji ještě dohladka rozmixujte se změklým máslem.
Formu na paštiku vyložte plátky anglické slaniny (my jsme použili jednoporcové formičky) a nechte je přečnívat, naplňte paštikovou hmotou a přečnívající slaninou uzavřete. (S naplněnou formou párkrát pořádně bouchněte o stůl, abyste z ní dostali vzduchové bubliny a paštika byla pěkně upěchovaná.)
Nechte v chladničce odpočinout alespoň 4 hodiny, nejlépe však do druhého dne. Pak teprve vyklopte z formy (nebo formiček) a nakrájejte na silné plátky. Podávejte s brusinkami jako předkrm nebo pohoštění.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zvěřinové hody: 10 receptů nejen pro myslivce(10 receptů )
- Kolekce 30 skvělých českých i zahraničních receptů s játry(30 receptů )
- Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů(28 receptů )
- 20 nejlepších zvěřinových receptů(20 receptů )
- 35 lahodných receptů na paštiky a teriny, které zvládnete připravit i doma(34 receptů )