Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kančí paštika
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 25
Do hodiny Snadné Pro cca 10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6647 kcal
Bílkoviny 257 g
Sacharidy 127 g
Tuky 563 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Kančí paštiku můžete podávat jako předkrm při opulentní hostině i jako pohoštění k pivu či vínu. Naši hosté Na Pekárně si ji nemohou vynachválit,“ říká autor receptu Václav Frič. A teď si paštiku z divočáka můžete připravit i doma. Tady je recept.

Suroviny

nebo kuřecí
sádlo 200 g
kachní
mleté, krkovice nebo ořez, či vepřové
špek 200 g
nahrubo
česnek 6 stroužků
drcený
tymián 2 snítky
odrhnuté lístky
nové koření 4 kuličky
jalovec 4 kuličky
sůl
pepř
čerstvě mletý
cukr 1 špetka
máslo 250 g
změklé
na tenké plátky
brusinková zavařenina
k podávání
bageta
k podávání

Postup

1

Kachní nebo kuřecí játra očistěte, odblaňte a propláchněte studenou vodou. Okapaná nakrájejte na menší kousky.

2

V pánvi na rozehřátém kachním sádle opékejte nejprve mleté kančí maso. Po 10 minutách přidejte kachní nebo kuřecí játra, přidejte nadrobno nakrájený špek a míchejte dalších asi 8–10 minut.

3

Když se vše orestuje, přidejte cibuli a česnek, lístky tymiánu, bobkový list, nové koření a jalovec, osolte i opepřete. Podlijte portským vínem, podle potřeby lehce přislaďte a nechte dusit přiklopené zhruba 10–12 minut.

4

Nechte vychladnout, odstraňte bobkový list a kuličky nového koření i jalovce a masovou směs umelte v mlýnku na maso. Paštiková hmota bývá tužší, proto ji ještě dohladka rozmixujte se změklým máslem.

5

Formu na paštiku vyložte plátky anglické slaniny (my jsme použili jednoporcové formičky) a nechte je přečnívat, naplňte paštikovou hmotou a přečnívající slaninou uzavřete. (S naplněnou formou párkrát pořádně bouchněte o stůl, abyste z ní dostali vzduchové bubliny a paštika byla pěkně upěchovaná.)

6

Nechte v chladničce odpočinout alespoň 4 hodiny, nejlépe však do druhého dne. Pak teprve vyklopte z formy (nebo formiček) a nakrájejte na silné plátky. Podávejte s brusinkami jako předkrm nebo pohoštění.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...