0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lemon curd: jak na citronový krém z britských ostrovů!

lemon curd
ZDROJ: Bruna Branco/ Unsplash
sdílet:

Lemon curd je máslový citronový krém se sladko-kyselou intenzivní chutí. Představit si ho můžete jako krémovou verzi citronové marmelády. Jestli milujete citrony, tuhle svěží a současně sametově hebkou pomazánku prostě musíte ochutnat. Podle našeho návodu lemon curd zvládnete i doma!

  • Bleskurychle s jeho pomocí vytvoříte náplň do křehkého koláče, pomazánku na palačinky nebo ho můžete jíst jen tak, rovnou lžičkou ze skleničky, když vás honí mlsná. 
  • Ačkoliv si lemon curd dnes již můžete běžně koupit v obchodě, až překvapivě snadno si ho připravíte také doma.
  • Jeho domovem je Velká Británie, chuťově ve vás však vyvolá spíše vzpomínku na slunné středomoří.
  • Potřebovat k tomu budete jen čtyři základní ingrediencepatnáct minut u sporáku. Odměnou vám bude báječná krémová pomazánka a dost možná taky vaše zbrusu nová závislost.

Základní recept na lemon curd

Recept na lemon curd zahrnuje jedinou činnost a tou je šlehání krému ve vodní lázni. Pokud však zvolíte ‚mikrovlnnou variantu‘ přípravy, budete mít na stole lemon curd doslova lusknutím prstu. Podívejte se na náš video návod!

  • Základní surovinou jsou vejce. Vaječné žloutky lemon curd zahušťují (podobně jako třeba ve francouzském dezertu crème brûlée).
  • Pak přicházejí na řadu citrony. Doporučujeme nenahrazovat je citronkou či citronovou trestí. Potřebujete čerstvé šťavnaté citrony ideálně v biokvalitě, ze kterých použijete šťávu i voňavou kůru.
  • Použijte bílý rafinovaný cukr, aby měl krém hezky zářivou barvu.
  • Chcete-li, můžete přidat i špetku mořské soli pro zvýraznění sladké chuti. 
  • A nakonec máslo, díky němuž bude lemon curd hladký a krémový.

Až se naučíte základní recept, můžete se pustit do experimentování s dalšími citrusy. Pomerančový, mandarinkový, limetkový nebo grapefruitový krém bude chutnat stejně znamenitě.

Kouzlete s citrónovým krémem

Ať už máte doma kupovaný lemon curd nebo jste si právě podle našeho receptu připravili domácí, právě se před vámi rozprostřelo široké spektrum možností jeho využití

  • Lemon curd můžete použít jako polevu na koláče a cheesecaky, různé druhy piškotového a třeného těsta, na palačinky, lívance či vafle.
  • Polijte jím zmrzlinu nebo ho přidejte jako jednu z vrstev do poháru. Tento božský krém pozvedne dokonce i obyčejný toast.
  • Další možností je použít citronový krém jako náplň, ať už mezi jednotlivá patra dortu nebo do korpusu koláče z křehkého těsta či tartaletek.
  • Svěžest lemon curdu skvěle doplní sladkost makronek, pusinek, máslových sušenek či vosích hnízd. Božsky chutná i přidáte-li ho pod šlehačku v dezertu Pavlova.
  • K citronovému krému se hodí drobné bobulové ovoce, jako jsou borůvky, ostružiny, rybíz nebo maliny, další citrusy, mandle a kokos, vanilka a žloutkové krémy a v neposlední řadě i bílá čokoláda.
  • Naprostým hitem letošních vánoc bylo makové linecké cukroví slepované právě lemon curd. Mák a citrony k sobě totiž báječně ladí. Pokud vám tahle novinka unikla, určitě se do ní pusťte napřesrok!
  • Lemon curd snadno a rychle chuťově zvýrazní smetanové nebo tvarohové dortové krémy nebo skleničkové „triflé“ dezerty s mascarpone nebo ricottou.

Zdroj info: Apetit

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč