Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Centrum Plzně provoní už tradičně Festival polévky!

festival polevky
ZDROJ: Archiv
sdílet:

První zářijová neděle v Plzni už tradičně patří Festivalu polévky. Ve 40litrových kotlích dovezených z Maďarska přímo před zraky diváků budou vařit vyhlášené plzeňské restaurace, bistra i neziskové organizace. Centrum západočeské metropole provoní rekordních 20 druhů polévek. Ochutnávat můžete asijskou exotiku, mexické speciality, rybí polévky i českou klasiku. Festival se koná 4. září od 12.00 do 18.00 hodin.

Festival polévky je v Plzni dobře známý. Letos už počtvrté se na náměstí Republiky bude vařit ve 40 litrových kotlích dovezených až z Maďarska. Celkem 16 kotlů zavěšených na železných konstrukcích a pod nimi plápolající oheň, nejen tak bude vypadat náměstí Republiky 4. září. „Zájem o Festival polévky je každý rok větší. A to jak ze strany návštěvníků, tak ze strany prodejců. Letos jsme se rozrostli, a tak budete moct ochutnávat celkem 20 druhů polévek,“ říká Matěj Halaš, organizátor Festivalu polévky.

Festival polévky provoní centrum západočeské metropole mexickými i vietnamskými specialitami, středomořskou kuchyní, českou klasikou nebo rybími polévkami. K ochutnání budou i veganské, bezlepkové nebo bezlaktózové polévky. Přijít můžete například na vývar z mladého sumce, krkonošské kyselo, Leberknödelsuppe nebo Aztéckou polévku s tortilla chipsy, avokádem a sýrem feta. „Každý prodejce bude mít jiný druh polévky. Dohlížíme na pestrost nabídky, a tak se žádná z polévek neopakuje. K ochutnání budou mexické či asijské speciality nebo rybí polévky ze sumce a lososa. Chybět ale nemůže ani česká klasika jako bramboračka nebo zelňačka,“ říká k výběru Dominika Antonie Skalová, další organizátorka festivalu.

vaření polevky v kotlíku

vaření vývaru v kotlíku

Všechny polévky jsou soutěžní, a tak můžete v neděli 4. září od 12.00 do 18.00 hlasovat o tu nejlepší. Mimo soutěž je jen studená polévka, kterou uvaří Charitea Shop Estrala verde. Jedná se o bulharský Tarator, tedy bílou studenou polévku se salátovou okurkou a vlašskými ořechy.

šéfkuchař na festivalu polevky

Jako každý rok se bude vařit přímo na místě před zraky návštěvníků ve 40litrových kotlích dovezených až z Maďarska. To začne v 10.00 hodin, o dvě hodiny později se polévky budou servírovat.

Více informací o festivalu a všech prodejcích najdete na www.festivalpolevky.cz.

Související recepty

Související články

Autor: kojzarova.m

Apetit magazín

Výzvu Sladké trojky vyhrál Harlekýn v podobě luxusního koláče
  • Tipy redakce

Výzvu Sladké trojky vyhrál Harlekýn v podobě luxusního koláče

Měkký kakaový korpus a spousta nadýchané šlehačky? To je tolik oblíbený dort Harlekýn. A právě ten byl tématem únorové výzvy Sladké trojky. My již známe vítěze a víme, jak se se zadáním popasovali naši čtenáři. Soutěž s finalisty...