0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Centrum Plzně provoní už tradičně Festival polévky!

festival polevky
ZDROJ: Archiv
sdílet:

První zářijová neděle v Plzni už tradičně patří Festivalu polévky. Ve 40litrových kotlích dovezených z Maďarska přímo před zraky diváků budou vařit vyhlášené plzeňské restaurace, bistra i neziskové organizace. Centrum západočeské metropole provoní rekordních 20 druhů polévek. Ochutnávat můžete asijskou exotiku, mexické speciality, rybí polévky i českou klasiku. Festival se koná 4. září od 12.00 do 18.00 hodin.

Festival polévky je v Plzni dobře známý. Letos už počtvrté se na náměstí Republiky bude vařit ve 40 litrových kotlích dovezených až z Maďarska. Celkem 16 kotlů zavěšených na železných konstrukcích a pod nimi plápolající oheň, nejen tak bude vypadat náměstí Republiky 4. září. „Zájem o Festival polévky je každý rok větší. A to jak ze strany návštěvníků, tak ze strany prodejců. Letos jsme se rozrostli, a tak budete moct ochutnávat celkem 20 druhů polévek,“ říká Matěj Halaš, organizátor Festivalu polévky.

Festival polévky provoní centrum západočeské metropole mexickými i vietnamskými specialitami, středomořskou kuchyní, českou klasikou nebo rybími polévkami. K ochutnání budou i veganské, bezlepkové nebo bezlaktózové polévky. Přijít můžete například na vývar z mladého sumce, krkonošské kyselo, Leberknödelsuppe nebo Aztéckou polévku s tortilla chipsy, avokádem a sýrem feta. „Každý prodejce bude mít jiný druh polévky. Dohlížíme na pestrost nabídky, a tak se žádná z polévek neopakuje. K ochutnání budou mexické či asijské speciality nebo rybí polévky ze sumce a lososa. Chybět ale nemůže ani česká klasika jako bramboračka nebo zelňačka,“ říká k výběru Dominika Antonie Skalová, další organizátorka festivalu.

vaření polevky v kotlíku

vaření vývaru v kotlíku

Všechny polévky jsou soutěžní, a tak můžete v neděli 4. září od 12.00 do 18.00 hlasovat o tu nejlepší. Mimo soutěž je jen studená polévka, kterou uvaří Charitea Shop Estrala verde. Jedná se o bulharský Tarator, tedy bílou studenou polévku se salátovou okurkou a vlašskými ořechy.

šéfkuchař na festivalu polevky

Jako každý rok se bude vařit přímo na místě před zraky návštěvníků ve 40litrových kotlích dovezených až z Maďarska. To začne v 10.00 hodin, o dvě hodiny později se polévky budou servírovat.

Více informací o festivalu a všech prodejcích najdete na www.festivalpolevky.cz.

Související články

Sytá zimní večeře: fazolová polévka
  • Tipy a triky

Sytá zimní večeře: fazolová polévka

Hřejivé fazolové polévky výborně chutnají a zasytí i největší jedlíky. Můžete je připravit jako rychlou zimní večeři. S ošatkou čerstvého chleba budou báječné i jako skvělý sobotní oběd.  ...
Autor: kojzarova.m

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit