Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 15
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1898 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 226 g
Tuky 135 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zasmahnutí mouky spolu se zeleninou vám značně zrychlí přípravu a ušetří nádobí. Také kostky brambor získají osmažením lepší chuť i barvu

Suroviny

olivový olej 2 PL
vývar zeleninový 2 l
lze nahradit drůbežím
středně velká
kořenová zelenina 400 g
mrkev, celer, petržel, pastiňák
houby 200 g
lze použít i sušené - půl hodiny předem namočené
petrželka hrst
lze nahradit pažitkou
sůl
pepř
Na nočky
mouka pšeničná hrubá 5 PL
vejce 1 ks
sůl ¼ ČL

Postup

1

Všechnu zeleninu a bramboru nakrájejte na jemné kostičky nebo nudličky. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přilijte olej, vsypte zeleninu a bramboru. Asi tři minuty opékejte a promíchávejte.

2

Do hrnce přisypte mouku a za stálého promíchávání ji nechte tři minuty smahnout. Zalijte trochou vývaru a míchejte, až vznikne hladká jíška. Dolijte vývar, osolte a přiveďte k varu. Houby nakrájejte na plátky a přisypte je do polévky; pokud jste použili sušené, přilijte i tekutinu, ve které se máčely.

3

Stáhněte plamen a nechte polévku dvacet minut probublávat.

4

Mouku, sůl, vejce a mléko na nočky vložte do misky, dobře je vidličkou propracujte a pak lžičkou postupně vykrajujte oválky. Přihoďte je do vroucí polévky na posledních deset minut varu; že jsou hotové, poznáte podle toho, že vystoupí na povrch. Jestli je těstíčko řidší, lijte je jako kapání – varem ztuhne.

5

Polévku ochutnejte a opepřete, případně dosolte. Podávejte ji ozdobenou jemně nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou. Jestli chcete, můžete pokrm doplnit pečivem, například křupavými slanými tyčinkami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

30.08.2007 18:16
Recept se nachází v č.10/04, str.19

Apetit magazín

AD
Ochutnejte Vary všemi smysly. Hlad zaženete dokonalým steakem
  • Zajímavosti

Ochutnejte Vary všemi smysly. Hlad zaženete dokonalým steakem

Letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary vypukne už za necelé dva týdny a město opět po roce zaplní tisíce filmových fanoušků. Patříte k těm, kteří si rádi užívají vše, co festival nabízí? Stíháte několik filmů...
AD
Grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou
  • Jak na to

Grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou

K teplým večerům patří zahradní párty a grilování, proto by vám neměl ujít jednoduchý recept na skvělý grilovaný hermelín s karamelizovanou cibulkou, píše Romana Böhmová z blogu Na skok v kuchyni. Dá se připravit i jako rychlá...