Zasmahnutí mouky spolu se zeleninou vám značně zrychlí přípravu a ušetří nádobí. Také kostky brambor získají osmažením lepší chuť i barvu
Suroviny
Postup
Všechnu zeleninu a bramboru nakrájejte na jemné kostičky nebo nudličky. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přilijte olej, vsypte zeleninu a bramboru. Asi tři minuty opékejte a promíchávejte.
Do hrnce přisypte mouku a za stálého promíchávání ji nechte tři minuty smahnout. Zalijte trochou vývaru a míchejte, až vznikne hladká jíška. Dolijte vývar, osolte a přiveďte k varu. Houby nakrájejte na plátky a přisypte je do polévky; pokud jste použili sušené, přilijte i tekutinu, ve které se máčely.
Stáhněte plamen a nechte polévku dvacet minut probublávat.
Mouku, sůl, vejce a mléko na nočky vložte do misky, dobře je vidličkou propracujte a pak lžičkou postupně vykrajujte oválky. Přihoďte je do vroucí polévky na posledních deset minut varu; že jsou hotové, poznáte podle toho, že vystoupí na povrch. Jestli je těstíčko řidší, lijte je jako kapání – varem ztuhne.
Polévku ochutnejte a opepřete, případně dosolte. Podávejte ji ozdobenou jemně nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou. Jestli chcete, můžete pokrm doplnit pečivem, například křupavými slanými tyčinkami.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Levné, rychlé a chutné večeře z hub(10 receptů)
- Lišky v kuchyni: Připravte si podle našich receptů neodolatelná houbová jídla(11 receptů)
- Co s plným košíkem hub? Vyberte si ze 45 skvělých houbových receptů od zapečených palačinek s houbami po slaný koláč(47 receptů)
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(116 receptů)
- Kulajda, kyselo nebo bramboračka? 35 houbových polévek(35 receptů)
Komentáře
30.08.2007 18:16
Apetit 10/04