0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dýňový olej a jeho blahodárné účinky. Jak ho využít v kuchyni?

Dýňový olej a jeho blahodárné účinky. Jak ho využít v kuchyni?
sdílet:

Příznivě působí proti plešatosti a vysokému cholesterolu. Zároveň podporuje hubnutí, regeneraci pokožky nebo hojení ekzémů. Přitom nejde o žádný zázračný nápoj. Dýňový olej znali naši předkové už před více než dvěma sty lety. Jaké má další účinky? A na kolik vás v obchodech přijde?

Dýně jsou každoročním hitem podzimní sezóny. Jejich plody máme dnes spojené především s oslavami Halloweenu. Tvrdá oranžová slupka ale ukrývá opravdové bohatství: dýňová semínka obsahují celou řadu vitaminů, minerálů a jiných důležitých látek, která mají opravdu příznivý vliv na naše zdraví.

Poklad ze staré Ameriky

Snad právě proto má její pěstování v našich končinách několikasetletou tradici. Původně snad pochází ze Střední Ameriky, odkud ji v 15.–16. století přivezli zámořští objevitelé. Podle některých pramenů byla dovezena až z daleké Indie.

Ačkoli dýně pochází z cizokrajných zemí, má jedno české specifikum: dýňový olej pochází z tykve olejné (mutace tykve obecné), za jejímž vyšlechtěním stál profesor Erich Čermák, vídeňský profesor českého původu. Právě v Rakousku se olej z dýňových semen lisovat už v 18. století. Za tu dobu si vydobyl v tamější kuchyni svou výsadní pozici. Rakušané ho s oblibou přidávají do nejrůznějších druhů studených pokrmů, do salátů nebo polévek.

Štýrský dýňový olej je dokonce chráněný značkou Steirisches Kürbiskernöl g.g.A. Vyrábí se ze speciální bezslupkaté odrůdy dýně Cucurbita pepo var Styrica, jejíž semena jsou pokryta jemným bílým povlakem.

Zázračný olej, který podpoří vaše zdraví i krásu?

Štýrský dýňový olej si mezi místními získal honosný název „černé zlato“, má odkazovat na celou řadu jeho pozitivních účinků na lidský organismus.

Olej z dýňových semínek:

  • omezuje problémy s prostatou
  • pomáhá v boji proti střevním parazitům
  • působí jako prevence při osteoporóze
  • upravuje hladinu cholesterolu
  • podporuje funkce imunitního systému
  • zabraňuje plešatění u mužů
  • dokáže zamezit těhotenským kontrakcím (při nedostatku minerálů)
  • omlazuje pokožku a napomáhá regeneraci nehtů
  • bojuje proti atopickému ekzému a příznakům lupénky
  • zlepšuje regeneraci buněk apod.
     

Kromě toho obsahuje také mnoho vitaminů (A, B, D, E…) a minerály jako hořčík, draslík nebo fosfor. Obsahuje zdravé nasycené omega-3 masné kyseliny. Díky pozitivním vlivům na pokožku je známý jako silný antioxidant.

Výroba dýňového oleje

Olej z dýňových semen se lisuje za studena. Výtěžnost semínek činí až 50 % (na jeden litr olejem potřebujeme standardně 2,5 kg dýní).  Pokud chcete vyzkoušet účinky dýňového oleje na vlastní kůži, počítejte s tím, že si trošku připlatíte.

Dýňový olej patří k dražším olejům, jejichž cena se běžně pohybuje okolo 170–250 korun za 250 ml. Můžete sehnat i levnější varianty, doporučujeme si ale vždy důkladně přečíst etiketu.

Dýňový olej v naší kuchyni

Kromě ceny vyniká mezi běžnými oleji také svou temně zelenou až černou barvou a příznačnou oříškovou chutí. Ve studené kuchyni je ideální k dochucení salátů, například ve formě dresinků. Navíc slouží jako dochucovadlo, pokud si chcete vylepšit chuť bramborové kaše nebo těstovin.

Při přípravě sladkých pokrmů se hodí během přípravy palačinek, které stačí jemně pokapat, a tím jim dodat nezapomenutelnou chuť. Dýňovým olejem můžete dochutit i další dezerty a moučníky, jako třeba dýňovou bábovku nebo s vlašskými ořechy i dýňový cheesecake. Gurmáni si mohou připravit třeba i osvěžující dýňovou zmrzlinu. Záleží jen na vaší chuti. Fantazii se (nejen na Halloween) meze nekladou.

Chcete si užít nadcházející svátek ve velkém stylu? Strašidelné kostýmy nechte ve skříni a překvapte své nejbližší netradiční dýňovou lahůdkou.

Inspirovat se můžete třeba v sekci pod článkem, kde na vás čeká několik dýňových delikates pro každou příležitost.

Související články

Špagetová dýně: hit podzimní kuchyně
  • Jak na to

Špagetová dýně: hit podzimní kuchyně

Špagetová dýně je oproti svým dýňovým kolegyním na pohled nenápadná a bát se nemusíte ani příliš výrazné dýňové chuti. Naopak těšit se můžete na spoustu zábavy s přípravou. Jemnost a konzistence špagetové dýně se vám bude náramně hodit...
Autor: petr.suth

Apetit magazín

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...
Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...

Obchod Apetit