
Těstoviny s rukolovým pestem a dýní
Přestože je rukola u nás známá především jako salátové lupení, dá se z ní udělat i dobré pesto!
Ingredience
- 1 máslová dýně, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na cca 2cm kousky (asi 600 g po očištění)
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- vločková sůl a čerstvě mletý pepř
- 320 g těstovin (například větších mušlí)
- 2 hrsti rukoly
- hobliny parmazánu a nasekané opražené vlašské ořechy na posypání
- 80–100 g rukolových listů, zbavených tuhých stonků
- 50 g vlašských ořechů
- 2 stroužky česneku, nakrájené nahrubo
- cca 100 ml panenského olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 3–4 vrchovaté lžíce najemno
- nastrouhaného parmazánu
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
NA RUKOLOVÉ PESTO
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 200°C. Plech (nebo dva) vyložte pečicím papírem. Nakrájenou dýni promíchejte s olivovým olejem, rozprostřete ji na plech (nebo podle potřeby na dva), podle chuti osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte cca 40 minut doměkka a tak, aby kousky na okrajích zhnědly.
2 Mezitím zpracujte v sekáčku na potraviny nebo v robotu se sekacím nástavcem uvedené suroviny na pesto až po citronovou šťávu na konzistenci, která vám vyhovuje. Nakonec vmíchejte parmazán a podle chuti osolte a opepřete.
3 Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, aby byly al dente. Potom je sceďte, nechte dobře okapat a vsypte do mísy. Přidejte upečenou dýni, vmíchejte tolik pesta, aby byly dýně i těstoviny příjemně obalené, ale neplavaly (zbylé pesto lze uchovat pár dnů v lednici nebo zamrazit), a lístky rukoly. Podávejte s parmazánem a ořechy.
Přidat komentář