Dýně je v tomto poháru hned dvakrát! Dýňový olej se stará o krásnou barvu a neobvyklou a velmi návykovou chuť zmrzliny, dýňová semínka zase krásně křupou v karamelových střepech.
Suroviny
Postup
Ve středním rendlíku ohřejte mléko, cukr a sůl. V menší misce rozmíchejte žloutky a přilijte k nim opatrně naběračku teplého mléka s cukrem – žloutky se tak natemperují a nesrazí se. Ohřáté žloutky s trochou mléka vraťte ke zbývajícímu mléku do rendlíku a dohromady vařte na mírném plameni a míchejte gumovou stěrkou, až směs začne houstnout a nechává na stěrce souvislou vrstvičku.
Do mísy nalijte smetanu, na ni přes jemné sítko vlijte směs z rendlíku a zamíchejte. Metličkou vešlehejte do směsi dýňový olej a dejte zcela vychladit. Pak vlijte do zmrzlinovače, umíchejte, přendejte do mrazuvzdorné nádoby a nechte finálně zatuhnout v mrazáku.
V misce promíchejte dýňová semínka, sůl a jedlou sodu. Dejte stranou. Pečicí plech vyložte nepřilnavou podložkou, ideální je ze silikonu. Můžete ale použít i kvalitní pečicí papír.
Cukr, máslo a citronovou šťávu dejte spolu s 60 ml vody do rendlíku s těžším dnem. Zesilte oheň a nechte vařit. Než směs dojde varu, jednou nebo dvakrát zamíchejte. Vařte, až cukr začne zlátnout do jantarové barvy – trvá to asi 10 minut.
Odstavte a rychle vmíchejte semínka se solí a jedlou sodou. Pozor, semínka budou prskat a mírně pukat. Hned vzápětí rychle vylijte na připravený plech (směs nesmí zchladnout) a rozetřete zahorka gumovou stěrkou. Nechte úplně vychladnout při pokojové teplotě. Zcela vychladlé nalámejte na střepy, ozdobte jimi zmrzlinu a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Gumovou stěrku můžete lehce potřít rostlinným olejem. Horká směs se bude méně lepit a snáze se bude roztírat. Střepy skladujte ve vzduchotěsné krabičce – v nejlepší kondici a křupavé vydrží asi týden.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zmrzlina podle Katky(35 receptů )