0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zmrzlina z dýňového oleje

Zmrzlina z dýňového oleje

4.8 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6425 kcal
Bílkoviny 164 g
Sacharidy 334 g
Tuky 497 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dýně je v tomto poháru hned dvakrát! Dýňový olej se stará o krásnou barvu a neobvyklou a velmi návykovou chuť zmrzliny, dýňová semínka zase krásně křupou v karamelových střepech. 

Suroviny

mléko 330 ml
plnotučné
krupicový cukr 100 g
sůl 1 špetka
žloutek 6 ks
smetana ke šlehání 250 ml
33%
dýňový olej 125 ml
Střepy s dýňovými semínky
dýňová semínka 130 g
sůl 1 špetka
jedlá soda 0.25 ČL
krupicový cukr 200 g
máslo 55 g
citronová štáva 0.12 ČL
1/8 lžičky

1 Ve středním rendlíku ohřejte mléko, cukr a sůl. V menší misce rozmíchejte žloutky a přilijte k nim opatrně naběračku teplého mléka s cukrem – žloutky se tak natemperují a nesrazí se. Ohřáté žloutky s trochou mléka vraťte ke zbývajícímu mléku do rendlíku a dohromady vařte na mírném plameni a míchejte gumovou stěrkou, až směs začne houstnout a nechává na stěrce souvislou vrstvičku.

2 Do mísy nalijte smetanu, na ni přes jemné sítko vlijte směs z rendlíku a zamíchejte. Metličkou vešlehejte do směsi dýňový olej a dejte zcela vychladit. Pak vlijte do zmrzlinovače, umíchejte, přendejte do mrazuvzdorné nádoby a nechte finálně zatuhnout v mrazáku.

3 V misce promíchejte dýňová semínka, sůl a jedlou sodu. Dejte stranou. Pečicí plech vyložte nepřilnavou podložkou, ideální je ze silikonu. Můžete ale použít i kvalitní pečicí papír. 

4 Cukr, máslo a citronovou šťávu dejte spolu s 60 ml vody do rendlíku s těžším dnem. Zesilte oheň a nechte vařit. Než směs dojde varu, jednou nebo dvakrát zamíchejte. Vařte, až cukr začne zlátnout do jantarové barvy – trvá to asi 10 minut.

Odstavte a rychle vmíchejte semínka se solí a jedlou sodou. Pozor, semínka budou prskat a mírně pukat. Hned vzápětí rychle vylijte na připravený plech (směs nesmí zchladnout) a rozetřete zahorka gumovou stěrkou. Nechte úplně vychladnout při pokojové teplotě. Zcela vychladlé nalámejte na střepy, ozdobte jimi zmrzlinu a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Gumovou stěrku můžete lehce potřít rostlinným olejem. Horká směs se bude méně lepit a snáze se bude roztírat. Střepy skladujte ve vzduchotěsné krabičce – v nejlepší kondici a křupavé vydrží asi týden. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit