Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila?
Dýně má tolik vlastností, pro které si ji lze tak snadno zamilovat. Rostliny není obtížné pěstovat, plodí bohatě od pozdního léta až do konce podzimu, dýně se dobře skladují a na správném místě vydrží od podzimu až do jara. Musí však zůstat neporušené.
- Jakmile do dýně jednou zakrojíte nožem, její čas se začíná zkracovat.
- Zabalenou do potravinové fólie ji můžete uložit do lednice.
- Dužinu ochráníte před osycháním, nejpozději do týdne vám ale začne plesnivět.
- Pokud ji nemáte v plánu rychle upotřebit, doporučujeme ji nechat nakrojenou v chladu.
- Oproti lednici nezplesniví tak rychle a oschlý okraj dužiny stačí před vařením odkrojit.
Vydlabaná dýňová semínka usušte a uschovejte v papírovém nebo látkovém sáčku v chladu a suchu pro příští sezónu. Pokud vás pěstování vlastních dýní neláká, semínka darujte nebo je snězte. Opečená s kořením a cukrem jsou křupavá a slastná.
Jak dochutit dýni
Jemná chuť dýní vytváří dobrý základ pro spoustu dalších ingrediencí, které ji zvýrazní. S kořením a dalšími přísadami však raději opatrně. Doporučujeme vybrat si jen jednu a tou oranžovou dužinu doladit. Pojďme se podívat, jak s dochucením zacházet.
Dýně a bylinky
K osvědčeným kombinacím s dýní patří šalvěj, tymián, rozmarýn, koriandr, sluší jí také listová petržel, pažitka i majoránka. Čerstvé bylinky najemno nasekejte a vmíchejte do jídla až těsně po uvaření. Jen tak si zachovají maximum chuti.
Dýně na asijský způsob
S listy koriandru a kokosovým mlékem, se zázvorem, kurkumou a limetovou šťávou nebo s pořádnou dávkou řízného chilli – o takové úpravě dýně určitě nikdo neřekne, že je nevýrazná. Tyto chutě výborně ladí s polévkami, pokrmy z pánve wok, nudlemi a kari. Asijské přísady prohřívají tělo a napomáhají trávení, což se v chladném období roku jistě hodí.
Dýně a dýňový olej
Když máte chuť dát si dýni ne jednou, ale rovnou dvakrát. Nejlepší je zastudena lisovaný olej ze štýrských dýňových semínek. Je velmi hustý, v chuti výrazně oříškový a má sytou, tmavou barvu. V pokrmech se uplatní především zastudena. Výborně se hodí do salátových zálivek a pomazánek. Krásně ozdobí také polévku. Překvapivě ladí i se sladkými jídly. Někdo si jím ochucuje palačinky, my ho přidali do zmrzliny. A je skvělá!
Dýně a javorový sirup
Javorový sirup je hvězdou každé americké a kanadské domácnosti. Vyrábí se brzy na jaře z mízy javorů, která je v tomto období velmi sladká a hustá. Jejím svařováním pak vzniká zlatavý sirup, který osladí víc než bílý cukr a má poměrně výraznou, někdy až lehce kouřovou chuť. Není divu, že se perfektně hodí k jemné dýni. Přidává se do cheesecaků a koláčů nebo ve slané úpravě k masu či do dipů.
Dýně a slanina
Slanina je oblíbený trik, jak jednoduchou ingrediencí vykouzlit báječný a sytý pokrm. Než ji přidáte k jídlu, pořádně ji dokřupava opečte. Zazáří v těstovinách i spolu s krutonky na polévce.