Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát

Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát
sdílet:
Určitě už jste se někdy spálili o kopřivu. To je pravděpodobně také důvod, proč tuhle bylinu nemáte příliš v oblibě a vyhýbáte se jí obloukem. My vám prozradíme, proč byste si měli vzít rukavice a jít kopřivě vstříc. Tato bylina má totiž blahodárné účinky na naše zdraví. Jaké, kdy a kde kopřivy nasbírat a jak je využít v kuchyni?

Účinky kopřiv

„Kdyby lidé věděli, jak je kopřiva léčivá, tak by pěstovali jen ji,“ napsala kdysi jedna rakousko-česká bylinkářka v knize Zdraví z boží lékárny. Kopřivy se používaly v léčitelství už od pradávna. Už staří Římané si šlehali nohy kopřivami, aby zmírnili příznaky revmatu. Kopřiva je bohatá na bílkovinyvitaminy B6, C1, B2, dále obsahuje vápníkhořčíkfosforželezodraslík, organické kyseliny a spoustu dalších látek, díky kterým má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. S čím vším vám kopřiva může pomoci?

  1. Čistí krev. Kopřiva čistí krev a pomáhá tvořit nová krevní tělíska.
  2. Pomáhá od bolesti kloubů. Pokud trpíte nemocí, která způsobuje bolest kloubů, jako je např. revma nebo artritida, přikládejte si listy kopřivy přímo na bolavé místo.
  3. Pomáhá při infekci močových cest. Pro zmírnění příznaků pijte několik šálků kopřivového čaje denně.
  4. Působí na alergie. Kopřiva se využívá proti alergiím na pyl či prach. Působí také proti senné rýmě.
  5. Pomáhá v boji proti ekzému. Kopřiva má protizánětlivé účinky, tudíž pomáhá i v boji proti ekzémům.
  6. Zastavuje krvácení. Kopřiva obsahuje látky, které pomáhají zastavit krvácení. Vzpomeňte si na ni, až budete neúnavně krvácet z nosu.
  7. Snižuje vysoký krevní tlak. Sloučeniny obsažené v kopřivě pomáhají snížit vysoký krevní tlak.
  8. Je skvělým antioxidantem. Kopřiva je díky obsahu spousty živin skvělým antioxidantem a pomáhá tak chránit buňky před poškozením volnými radikály.
  9. Snižuje hladinu cukru v krvi. Kopřiva obsahuje sloučeniny podobné inzulinu, tudíž dokáže snížit hladinu cukru v krvi. Rozhodně ale kopřivou inzulin nenahrazujte.
  10. Působí proti vypadávání vlasů. Pomocí pravidelné aplikace kopřivového nálevu (100 g nasekané kopřivy vařte půl hodiny v jednom litru vody okyselené octem) na vaše vlasy můžete zamezit jejich vypadávání, a naopak je posílit.

Síla medvědího česneku

Síla medvědího česneku

Více

Kdy a kde sbírat kopřivy?

Kopřiva je v podstatě plevel, a tak ji najdete téměř na každé louce, podél cest, na neudržovaných zahradách. Vyhněte se sběru kopřiv z míst kolem silnice.

Na sběr kopřiv se vybavte rukavicemi, abyste se nepopálili. Za popálení může šťáva v chloupcích umístěných na listech kopřivy, která obsahuje kyselinu mravenčí. Pokud se vám přece jen povede se kopřivou popálit, pokapejte si místo šťávou ze šťovíku, který působí jako protijed.

Léčivé účinky mají zejména listy a kořen. Kopřivy by se měly sbírat, když jsou mladé, tedy v období od počátku jara nejpozději do 20. května. Poté už listy obsahují více dusičnanů a jsou také vláknitější a chuťově ne tak dobré.

Co s kopřivami v kuchyni?

Kopřivy mají v kuchyni široké využití. Většina z nás pravděpodobně kopřivu používá do velikonoční nádivky. S touto bylinkou ale můžete nakládat podobně jako se špenátem. Vykouzlíte z ní tak zdravou přílohu k masu, chutné pesto, můžete s ní dochutit polévku nebo těstoviny, přidat ji na topinku, do smoothie nebo použít do indického kari místo špenátu. Z kopřiv si můžete připravit také čaj. Stačí zalít hrst čerstvých kopřivových listů půl litrem horké vody a nechat asi 15 minut louhovat.

Pokud budete používat čerstvé kopřivy, nechte je nejprve chvíli jen tak ležet na stole. Trochu povadnou a chloupky z listů nebudou mít takovou sílu zapíchnout se vám do kůže a popálit vás. Chcete-li kopřivu raději usušit na později, sušte ji na suchém a tmavém místě.

Pozor: Kopřivu užívejte maximálně 21 dní. Je to silná bylinka a nehodí se k dlouhodobému užívání.

Související recepty

Související články

Probuďte své tělo k životu pomocí jarní očisty
  • Tipy a triky

Probuďte své tělo k životu pomocí jarní očisty

Proč detoxikovat naše tělo?Lidské tělo se zanáší toxiny, které jsou pro organismus velmi škodlivé, proto je důležité od nich organismus čas od času vyčistit. Toxiny se do našeho těla dostávají ze stravy, ovzduší i...
Zelené lahůdky z louky
  • Tipy a triky

Zelené lahůdky z louky

Jarní svěžest na talíři, za kterou nezaplatíte ani korunu.KopřivyKrálovnu české přírodní kuchyně jezte vždycky tepelně upravenou, jinak si požaháte ústa. Klasický recept na nádivku s kopřivami najdete tady.  PampeliškyNa pravý...
7 superpotravin, které pomohou s jarním detoxem
  • Novinky a zajímavosti

7 superpotravin, které pomohou s jarním detoxem

Máte pravdu, žádné skutečně zázračné suroviny, které by vyřešily veškeré zdravotní problémy, neexistují, ovšem konzumací surovin z našeho seznamu můžete svému tělu a jeho správnému fungování opravdu prospět.BrusinkyMalé červené kuličky v...
Vyzkoušejte jarní očistu se zeleným ječmenem
  • Novinky a zajímavosti

Vyzkoušejte jarní očistu se zeleným ječmenem

Co je zelený ječmen?Zelený ječmen patří mezi superpotraviny s multifunkčním vlivem na naše zdraví. Vzhledem ke sklizni před dozráním je rovněž označován jako mladý ječmen a je zpracován ze známé suroviny – ječmene setého. Ve fázi...
Prvosenka neboli petrklíč: zatočí s kašlem a nakopne metabolismus
  • Tipy a triky

Prvosenka neboli petrklíč: zatočí s kašlem a nakopne metabolismus

Kde prvosenky hledatVytrvalé byliny drobnějšího vzrůstu se žlutými květy pochází z Evropy a Asie. U nás najdeme prvosenky jarní nebo prvosenky vyšší, které se mezi sebou často zaměňují. Z bylinkářského hlediska se příliš nerozlišují, mají...
Voňavý souboj: čerstvé vs. sušené bylinky
  • Novinky a zajímavosti

Voňavý souboj: čerstvé vs. sušené bylinky

Z mnoha receptů a televizních show kuchařských profesionálů snadno získáte dojem, že dobrý kuchař používá pouze čerstvé bylinky. Ty jsou nenahraditelné při závěrečné fázi vaření a kdykoliv chcete jídlu dodat příjemnou lehkost a svěžest...
Pažitka: zázračná bylina pro dobré trávení a krevní tlak
  • Tipy a triky

Pažitka: zázračná bylina pro dobré trávení a krevní tlak

Pažitka neboli šnytlíkPažitka či šnytlík jsou zlidovělé názvy pro známou bylinu pažitku pobřežní. Pažitku můžeme od jara do podzimu pěstovat venku, vhodná je i pro růst v květináči ve vnitřním prostoru. Účinky prospěšné našemu zdraví...
Sedmikrásky nepatří jen na zahradu, ale i do talíře
  • Tipy a triky

Sedmikrásky nepatří jen na zahradu, ale i do talíře

Léčivé účinky sedmikrásekSedmikráska chudobka je sice maličkatá rostlinka někdy nazývaná také jako chudobinka, sirotka, stokráska, husí kvítko, denní očko nebo malá kopretinka, ale za to v sobě skrývá léčivou sílu...

Obchod Apetit