Určitě už jste se někdy spálili o kopřivu. Prozradíme vá, proč byste si měli vzít rukavice a jít kopřivě vstříc, i za cenu popálení. Tato bojovná bylina je lahodná a ještě má blahodárné zdravotní účinky. Jaké, kdy a kde kopřivy nasbírat a jak je využít v kuchyni?
Kopřivy mají v kuchyni široké využití, přitom nestojí nic, jen sběratelské úsilí.. Většina z nás pravděpodobně kopřivu používá do velikonoční nádivky. S touto bylinkou můžete nakládat podobně jako se špenátem i v jiných pokrmech.
- Vykouzlíte z ní přílohu k masu, chutné pesto.
- Můžete s ní dochutit polévku nebo těstoviny, přidat ji na topinku.
- Uplatníte ji i do smoothie.
- Zapadne i do indického kari místo špenátu.
- Z kopřiv si můžete připravit také čaj. Stačí zalít hrst čerstvých kopřivových listů půl litrem horké vody a nechat asi 15 minut louhovat.
Pokud budete používat čerstvé kopřivy, nechte je nejprve chvíli jen tak ležet na stole. Trochu povadnou a chloupky z listů nebudou mít takovou sílu zapíchnout se vám do kůže a popálit vás. Chcete-li kopřivu raději usušit na později, sušte ji na suchém a tmavém místě.
Kdy a kde sbírat kopřivy?
„Kdyby lidé věděli, jak je kopřiva léčivá, tak by pěstovali jen ji,“ napsala kdysi jedna rakousko-česká bylinkářka v knize Zdraví z boží lékárny. Kopřivy se používaly v léčitelství už od pradávna. Už staří Římané si šlehali nohy kopřivami, aby zmírnili příznaky revmatu.
Kopřiva je v podstatě plevel, a tak ji najdete téměř na každé louce, podél cest, na neudržovaných zahradách. Vyhněte se sběru kopřiv z míst kolem silnice.
Na sběr kopřiv se vybavte rukavicemi, abyste se nepopálili. Za popálení může šťáva v chloupcích na listech kopřivy, která obsahuje kyselinu mravenčí. Pokud se vám přece jen povede se kopřivou popálit, pokapejte si místo šťávou ze šťovíku, který působí jako protijed.
Léčivé účinky mají zejména listy a kořen. Kopřivy by se měly sbírat, když jsou mladé, tedy v období od počátku jara nejpozději do 20. května. Poté už listy obsahují více dusičnanů a jsou také vláknitější a chuťově ne tak dobré.
Kopřiva je bohatá na bílkoviny, vitaminy B6, C1, B2, dále obsahuje vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík, organické kyseliny a spoustu dalších látek, díky kterým má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. S čím vám kopřiva může údajně pomoci?
- Čistí krev. Kopřiva čistí krev a pomáhá tvořit nová krevní tělíska.
- Pomáhá od bolesti kloubů. Pokud trpíte nemocí, která způsobuje bolest kloubů, jako je např. revma nebo artritida, přikládejte si listy kopřivy přímo na bolavé místo.
- Pomáhá při infekci močových cest. Pro zmírnění příznaků pijte několik šálků kopřivového čaje denně.
- Působí na alergie. Kopřiva se využívá proti alergiím na pyl či prach. Působí také proti senné rýmě.
- Pomáhá v boji proti ekzému. Kopřiva má protizánětlivé účinky, tudíž pomáhá i v boji proti ekzémům.
- Zastavuje krvácení. Kopřiva obsahuje látky, které pomáhají zastavit krvácení. Vzpomeňte si na ni, až budete neúnavně krvácet z nosu.
- Snižuje vysoký krevní tlak. Sloučeniny obsažené v kopřivě pomáhají snížit vysoký krevní tlak.
- Je skvělým antioxidantem. Kopřiva je díky obsahu spousty živin skvělým antioxidantem a pomáhá tak chránit buňky před poškozením volnými radikály.
- Snižuje hladinu cukru v krvi. Kopřiva obsahuje sloučeniny podobné inzulinu, tudíž dokáže snížit hladinu cukru v krvi. Rozhodně ale kopřivou inzulin nenahrazujte.
- Působí proti vypadávání vlasů. Pomocí pravidelné aplikace kopřivového nálevu (100 g nasekané kopřivy vařte půl hodiny v jednom litru vody okyselené octem) na vaše vlasy můžete zamezit jejich vypadávání, a naopak je posílit.