0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát

Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát
sdílet:

Určitě už jste se někdy spálili o kopřivu. Prozradíme vá, proč byste si měli vzít rukavice a jít kopřivě vstříc, i za cenu popálení. Tato bojovná bylina je lahodná a ještě má blahodárné zdravotní účinky. Jaké, kdy a kde kopřivy nasbírat a jak je využít v kuchyni? 

Kopřivy mají v kuchyni široké využití, přitom nestojí nic, jen sběratelské úsilí.. Většina z nás pravděpodobně kopřivu používá do velikonoční nádivky. S touto bylinkou můžete nakládat podobně jako se špenátem i v jiných pokrmech. 

  • Vykouzlíte z ní přílohu k masu, chutné pesto.
  • Můžete s ní dochutit polévku nebo těstoviny, přidat ji na topinku.
  • Uplatníte ji i do smoothie.
  • Zapadne i do indického kari místo špenátu.
  • Z kopřiv si můžete připravit také čaj. Stačí zalít hrst čerstvých kopřivových listů půl litrem horké vody a nechat asi 15 minut louhovat.

Pokud budete používat čerstvé kopřivy, nechte je nejprve chvíli jen tak ležet na stole. Trochu povadnou a chloupky z listů nebudou mít takovou sílu zapíchnout se vám do kůže a popálit vás. Chcete-li kopřivu raději usušit na později, sušte ji na suchém a tmavém místě.

Kdy a kde sbírat kopřivy?

„Kdyby lidé věděli, jak je kopřiva léčivá, tak by pěstovali jen ji,“ napsala kdysi jedna rakousko-česká bylinkářka v knize Zdraví z boží lékárny. Kopřivy se používaly v léčitelství už od pradávna. Už staří Římané si šlehali nohy kopřivami, aby zmírnili příznaky revmatu.

Kopřiva je v podstatě plevel, a tak ji najdete téměř na každé louce, podél cest, na neudržovaných zahradách. Vyhněte se sběru kopřiv z míst kolem silnice.

Na sběr kopřiv se vybavte rukavicemi, abyste se nepopálili. Za popálení může šťáva v chloupcích na listech kopřivy, která obsahuje kyselinu mravenčí. Pokud se vám přece jen povede se kopřivou popálit, pokapejte si místo šťávou ze šťovíku, který působí jako protijed.

Léčivé účinky mají zejména listy a kořen. Kopřivy by se měly sbírat, když jsou mladé, tedy v období od počátku jara nejpozději do 20. května. Poté už listy obsahují více dusičnanů a jsou také vláknitější a chuťově ne tak dobré.

Kopřiva je bohatá na bílkovinyvitaminy B6, C1, B2, dále obsahuje vápníkhořčíkfosforželezodraslík, organické kyseliny a spoustu dalších látek, díky kterým má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. S čím vám kopřiva může údajně pomoci?

  1. Čistí krev. Kopřiva čistí krev a pomáhá tvořit nová krevní tělíska.
  2. Pomáhá od bolesti kloubů. Pokud trpíte nemocí, která způsobuje bolest kloubů, jako je např. revma nebo artritida, přikládejte si listy kopřivy přímo na bolavé místo.
  3. Pomáhá při infekci močových cest. Pro zmírnění příznaků pijte několik šálků kopřivového čaje denně.
  4. Působí na alergie. Kopřiva se využívá proti alergiím na pyl či prach. Působí také proti senné rýmě.
  5. Pomáhá v boji proti ekzému. Kopřiva má protizánětlivé účinky, tudíž pomáhá i v boji proti ekzémům.
  6. Zastavuje krvácení. Kopřiva obsahuje látky, které pomáhají zastavit krvácení. Vzpomeňte si na ni, až budete neúnavně krvácet z nosu.
  7. Snižuje vysoký krevní tlak. Sloučeniny obsažené v kopřivě pomáhají snížit vysoký krevní tlak.
  8. Je skvělým antioxidantem. Kopřiva je díky obsahu spousty živin skvělým antioxidantem a pomáhá tak chránit buňky před poškozením volnými radikály.
  9. Snižuje hladinu cukru v krvi. Kopřiva obsahuje sloučeniny podobné inzulinu, tudíž dokáže snížit hladinu cukru v krvi. Rozhodně ale kopřivou inzulin nenahrazujte.
  10. Působí proti vypadávání vlasů. Pomocí pravidelné aplikace kopřivového nálevu (100 g nasekané kopřivy vařte půl hodiny v jednom litru vody okyselené octem) na vaše vlasy můžete zamezit jejich vypadávání, a naopak je posílit.

Související články

Co se starým pečivem? Připravte z něj chutnou večeři!
  • Jak na to

Co se starým pečivem? Připravte z něj chutnou večeři!

Krajíc chleba s pomazánkou nebo sendvič jsou záchranou před hladem v rušných dnech. Chléb ale může hrát hlavní roli i při přípravě teplých večeří. Elegantně do nich zpracujete zbytky pečiva, které už začíná osychat. ...
Zelené lahůdky z louky
  • Tipy a triky

Zelené lahůdky z louky

Kopřiv, pampelišek i sedmikrásek jsou plné zahrady. Jsou chutné, plné vitaminů a vařit z nich můžete zadarmo!...
7 superpotravin, které pomohou s jarním detoxem
  • Zajímavosti

7 superpotravin, které pomohou s jarním detoxem

Máte pravdu, žádné skutečně zázračné suroviny, které by vyřešily veškeré zdravotní problémy, neexistují, ovšem konzumací surovin z našeho seznamu můžete svému tělu a jeho správnému fungování opravdu prospět.BrusinkyMalé červené kuličky v...
Vyzkoušejte jarní očistu se zeleným ječmenem
  • Zajímavosti

Vyzkoušejte jarní očistu se zeleným ječmenem

Co je zelený ječmen?Zelený ječmen patří mezi superpotraviny s multifunkčním vlivem na naše zdraví. Vzhledem ke sklizni před dozráním je rovněž označován jako mladý ječmen a je zpracován ze známé suroviny – ječmene setého. Ve fázi...
Voňavý souboj: čerstvé vs. sušené bylinky
  • Zajímavosti

Voňavý souboj: čerstvé vs. sušené bylinky

Z mnoha receptů a televizních show kuchařských profesionálů snadno získáte dojem, že dobrý kuchař používá pouze čerstvé bylinky. Ty jsou nenahraditelné při závěrečné fázi vaření a kdykoliv chcete jídlu dodat příjemnou lehkost a svěžest...
Pažitka: zázračná bylina pro dobré trávení a krevní tlak
  • Tipy a triky

Pažitka: zázračná bylina pro dobré trávení a krevní tlak

Pažitku dobře známe jako bylinu s dlouhým stonkem, jejíž květ může být pro svou příjemnou fialovou barvu krásnou ozdobou zahrady. Nejen stonek, ale i květy pažitky jsou jedlé a můžete je použít třeba na ozdobu svěžích salátů. Pažitka patří...
Podběl lékařský je vhodný nejen při kašli
  • Zajímavosti

Podběl lékařský je vhodný nejen při kašli

Kde podběl hledat Podběl lékařský, nebo také podběl obecný, jsou vytrvalé léčivé rostliny z čeledi hvězdnicovitých (do této skupiny květin řadíme například heřmánek, kopretinu, slunečnici nebo sedmikrásku). Sytě žlutý květ a plazivý...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit