Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zajděte si natrhat lahodný ‚špenát‘ na louku! Kopřivy teď mají ideální velikost

Vaření z kopřiv
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Proč byste si měli vzít rukavice a jít kopřivě vstříc, i za cenu popálení? Protože vás to nebude nic stát, maximálně pár žahanců, budete zdraví a ještě si pochutnáte. Jak kopřivy využít? Věřte, že i jinak než jako špenát. 

Kopřivy mají v kuchyni široké využití, přitom nestojí nic, jen sběratelské úsilí. Většina z nás pravděpodobně kopřivu používá do velikonoční nádivky. S touto bylinkou můžete nakládat podobně jako se špenátem i v jiných pokrmech. 

Pokud budete používat čerstvé kopřivy, nechte je nejprve chvíli jen tak ležet na stole. Trochu povadnou a chloupky z listů nebudou mít takovou sílu zapíchnout se do kůže a popálit vás. Chcete-li kopřivu usušit na později, sbírejte jen suché rostliny a sušte je ve větrané místnosti.

Kdy a kde sbírat kopřivy?

„Kdyby lidé věděli, jak je kopřiva léčivá, tak by pěstovali jen ji,“ napsala kdysi jedna rakousko-česká bylinkářka v knize Zdraví z boží lékárny. Kopřivy se používaly v léčitelství už od pradávna. Už staří Římané si šlehali nohy kopřivami, aby zmírnili příznaky revmatu.

  • Kopřiva je v plevel, najdete téměř na každé louce, podél cest, na neudržovaných zahradách. Vyhněte se sběru kopřiv z míst kolem silnice.
  • Nejlepší jsou  mladé kopřivy zjara. Čím jsou  mladší, tím jsou šťavnatější, jako všechny rostlinky.
  • Starší a vysoké kopřivy už mohou být dřevnaté, což je nepříjemné obzvlášť v pestu. 
  • Až je přinesete domů, spařte je horkou vodou, zbavíte je tak jejich žahavosti. 

Na sběr kopřiv se vybavte rukavicemi, abyste se nepopálili. Za popálení může šťáva v chloupcích na listech kopřivy, která obsahuje kyselinu mravenčí. Pokud se vám přece jen povede se kopřivou popálit, pokapejte si místo šťávou ze šťovíku, který působí jako protijed.

Léčivé účinky mají zejména listy a kořen. Kopřivy by se měly sbírat, když jsou mladé, tedy v období od počátku jara nejpozději do 20. května. Poté už listy obsahují více dusičnanů a jsou také vlávláknitější a chuťově ne tak dobré.

Kopřiva je bohatá na bílkovinyvitaminy B6, C1, B2, dále obsahuje vápníkhořčíkfosforželezodraslík, organické kyseliny a spoustu dalších látek, díky kterým má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. S čím vám kopřiva může údajně pomoci?

  1. Čistí krev. Kopřiva čistí krev a pomáhá tvořit nová krevní tělíska.
  2. Pomáhá od bolesti kloubů. Pokud trpíte nemocí, která způsobuje bolest kloubů, jako je např. revma nebo artritida, přikládejte si listy kopřivy přímo na bolavé místo.
  3. Pomáhá při infekci močových cest. Pro zmírnění příznaků pijte několik šálků kopřivového čaje denně.
  4. Působí na alergie. Kopřiva se využívá proti alergiím na pyl či prach. Působí také proti senné rýmě.
  5. Pomáhá v boji proti ekzému. Kopřiva má protizánětlivé účinky, tudíž pomáhá i v boji proti ekzémům.
  6. Zastavuje krvácení. Kopřiva obsahuje látky, které pomáhají zastavit krvácení. Vzpomeňte si na ni, až budete neúnavně krvácet z nosu.
  7. Snižuje vysoký krevní tlak. Sloučeniny obsažené v kopřivě pomáhají snížit vysoký krevní tlak.
  8. Je skvělým antioxidantem. Kopřiva je díky obsahu spousty živin skvělým antioxidantem a pomáhá tak chránit buňky před poškozením volnými radikály.
  9. Snižuje hladinu cukru v krvi. Kopřiva obsahuje sloučeniny podobné inzulinu, tudíž dokáže snížit hladinu cukru v krvi. Rozhodně ale kopřivou inzulin nenahrazujte.
  10. Působí proti vypadávání vlasů. Pomocí pravidelné aplikace kopřivového nálevu (100 g nasekané kopřivy vařte půl hodiny v jednom litru vody okyselené octem) na vaše vlasy můžete zamezit jejich vypadávání, a naopak je posílit.knitější a chuťově ne tak dobré.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, hluboký pekáč se spoustou šťávy nebo vína a dostatek času. Tahle trojkombinace je zárukou úspěchu. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč