Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na domácí sushi?

Sushi
ZDROJ: Andraz Lazic
sdílet:

Za výborným sushi nemusíte cestovat do Japonska ani do vyhlášených sushi restaurací v Česku. Pokud si k ruce vezmete správné pomůcky, nakoupíte kvalitní suroviny a budete bod po bodu následovat recept, pak i v domácích podmínkách vytvoříte sushi hodné japonského mistra. 

Možná jste domácí sushi už v minulosti zkoušeli, ale „nebylo to ono“. Možná vám recept přišel složitý, a raději jste dali přednost sushi z restaurace. Pravdou ale zůstává, že se správnými surovinami dokáže dokonalé sushi připravit kdokoliv. Zkuste v sobě objevit sushi mistra a připravte nejen klasické maki sushi, ale nigiri sushi nebo kalifornské sushi. Uvidíte, že výsledek zmizí ze stolu dřív, než řeknete itadakimasu (japonsky dobrou chuť).

Historické okénko

Než se pustíte do přípravy sushi, měli byste se něco o tomto tradičním japonském pokrmu dozvědět. Údajně první sushi spatřilo světlo světla už ve 3. století před naším letopočtem. Tehdy si lidé dopřávali naloženou rybu na rýži, která se na několik dnů nechala uležet ve velké nádobě. Následně si Japonci smlsli pouze na rybě a rýži vyhodili.

Podobnost se současným sushi nalezneme ale až v 19. století, kdy Japonci podávali naloženou rybu na rýži ochucené octem. Nezapomeňme, že tehdy ještě neexistovala lednička, a tak bylo potřeba rybu nakládat. Moderní sushi vzniklo až na začátku 20. století a mezinárodní pozornost si získalo v 60. letech, kdy ho objevili Američané.

Nákupní seznam

Při přípravě sushi byste rozhodně neměli podcenit výběr vhodných surovin. Na svůj nákupní seznam nezapomeňte napsat mořskou řasu nori, bez které dokonalé sushi nemůže vzniknout. Dále vhoďte do nákupního košíku sushi rýži, kterou rozhodně nenahrazujte rýží klasickou. Nezapomeňte ani na rýžový ocet, nakládaný zázvor, pastu wasabi a rolovací podložku, díky které sushi krásně srolujete.

Na sushi je skvělé, že náplň je variabilní, a tak si každý může zvolit suroviny podle své chuti. Krok vedle neuděláte se syrovým lososem či tuňákem. Vegetariáni zase můžou sáhnout po okurce, žluté ředkvi nebo avokádu. Samozřejmě nic nebrání tomu, abyste sushi naplnili více surovinami.

Nesmrtelné maki sushi

V první řadě připravte sushi rýži, a to ideálně podle obalu na krabičce. Mezitím si udělejte zálivku ze dvou lžic rýžového octa, jedné lžičky cukru a špetky soli. Hotovou rýži smíchejte se zálivkou a nechte vychladnout. Jakmile bude rýže studená, můžete se pustit do přípravy sushi. Na suchou rolovací podložku položte řasu, kterou potřete vrstvou rýže. Na okraji, který je od vás dál, nechte zhruba třícentimetrový volný pruh – rýže zůstane při rolování v řase a nevysype se.

Rýži jemně pomažte trochu wasabi a položte hranolek čerstvé ryby nebo zeleniny. Podle potřeby si průběžně namáčejte ruce ve vodě. Pomocí podložky zarolujte sushi směrem od sebe tak. Hotové maki sushi nechte zhruba hodinu odležet v lednici, a následně ho ostrým nožem nakrájejte na sousta. Podávejte se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem.

Odvážné kalifornské sushi

Máte pocit, že maki sushi je nuda? Zkuste sushi „obrátit“ a vytvořit tzv. kalifornské sushi. Na rolovací podložku položte potravinářskou fólii, na kterou umístěte mořskou řasu nori. Poté na řasu rozložte rýži a bohatě ji posypte sezamovými semínky. Pomocí fólie řasu převraťte tak, aby rýže byla vespod. Potom řasu potřete majonézu a položte na ni proužek avokáda, krabí tyčinku a krevetu. Pomocí podložky sushi pevně zarolujte. Následně válečky rozkrájejte a podávejte se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem.

Jednoduché nigiri sushi

V jednoduchosti je krása! Zvolali japonští sushi mistři a dali vzniknout nigiri sushi. Pokud milujete chuť syrového lososa, pak je tento druh sushi přímo pro vás. Uvařte sushi rýži podle obalu, a následně ji promíchejte s octovou zálivkou. Poté nakrájejte lososa na tenké plátky.

Namočte si ruce do vody, vezměte plátek ryby do dlaně a položte na něj váleček rýže. Ta by měla mít tělesnou teplotu; horká rýže by rybu zbytečně ohřála a příliš chladná zase nedrží při sobě. Prsty vytvarujte sushi. V ideálním případě je váleček na povrchu pevný, aby se dal zvednout, a uvnitř tak sypký, že se v puse rozpadne.

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit
  • Tipy a triky

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit

Zkuste si představit Vánoce bez strouhanky. Co byste dělali s kaprem nebo řízky? Tahle nenápadná, ale nepostradatelná ingredience si vydobyla pevné místo v české kuchyni – a to nejen o svátcích. Ať už jde o smažené dobroty, zahuštění...