Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chystáte se péct? Podívejte se, co by vám nemělo chybět v kuchyni!

Chystáte se péct? Podívejte se, co by vám nemělo chybět v kuchyni!
sdílet:

Rádi občas upečete buchty pro celou rodinu nebo vás pečení tak baví, že ve své kuchyni trávíte několik hodin týdně přípravou různých dortů, muffinů, koláčů, řezů a jiných dobrot? Ať je to tak či tak, podívejte se s námi, jaké pomůcky pro pečení by vám jako správné hospodyňce rozhodně neměly chybět v kuchyni.

Váha a odměrka

Abyste do těsta dali správné množství ingrediencí, neobejdete se bez kuchyňské váhy.

  • Vybrat si můžete mezi mechanickou nebo digitální. U mechanických vah je výhodou nižší cena a vyšší nosnost. Digitální váha zase zajistí lepší přesnost a skladnost.
  • Při výběru se zajímejte také o to, jakou má váha nosnost (nejvhodnější je do 5 kg), z jakého materiálu je vyrobena (plastové příliš nevydrží) a zda obsahuje misku.
  • Většina z nás pravděpodobně používá klasickou stolní váhu, pokud ale potřebujete v kuchyni ušetřit místo, můžete si koupit váhu závěsnou.

Stěrka, metla, mašlovačka

Naprostým základem je kuchyňská stěrka, která se používá zejména na přípravu a nanášení polev a krémů. Pomůže vám ale i s pečlivým vytřením krému z mísy.

  • Na trhu najdete ještě ty staré dobré gumové s dřevěnou rukojetí, ale i modernější verze ze silikonu nebo z plastu.
  • Metla vám zase pomůže s vyšleháním bílků nebo šlehačky. I když máte doma kuchyňský robot, který tuto činnost udělá za vás, nepodceňujte situaci a metlu si pořiďte, nikdy nevíte, kdy se vám robot rozbije.
  • No a pokud chcete, aby se houstičky po upečení krásně zlatavě leskly, budete potřebovat také mašlovačku. Někdo má doma možná ještě tu z husího peří, v obchodech pak můžete koupit také silikonovou.

Kuchyňský vál a váleček

Abyste těsto mohli rozválet, potřebujete k tomu vál a váleček. Na trhu najdete klasické dřevěné, ale i silikonové verze válu.

  • Zde platí spojení „stará dobrá klasika“, protože dřevěný vál je prostě spolehlivý držák. Má tvar písmene Z díky dvěma zarážkám, přičemž díky jedné se vál opírá o pracovní desku a neujíždí, a díky druhé vám mouka nebude lítat z válu pryč.
  • Silikonový vál je sice jednodušší na údržbu a skladování, snadněji ho ale poškodíte nožem.
  • Co se týče válečku, opět neuděláte chybu s koupí toho klasického, dřevěného. Na výběr máte i silikonový, mramorový, keramický nebo tzv. embosovaný, díky němuž na těsto můžete nanést různé motivy.

Formy

Největší nedělní klasikou je asi bábovka. Což nám napovídá, že jednou z nejdůležitějších pomůcek jsou jednoznačně formy na pečení.

Chladicí mřížka

Jakmile je dezert upečený, často je potřeba ho před zdobením nechat vychladnout. K tomu slouží právě chladicí mřížka. Mohlo by se zdát zbytečné kupovat si mřížku kvůli chladnutí, ale díky ní se pečivo zespoda nezapaří a chladne rovnoměrně ze všech stran.

Mřížka vám pak může pomoci i s následným zdobením v případě, že poléváte dezert polevou, která krásně steče na pracovní desku a nestane se, že poleva dort obteče, dostane se pod něj a dort se tak k desce přilepí.

Sáčky, zdobicí hubičky a vykrajovátka

Zdobicí sáčky s hubičkami budete potřebovat na zdobení dortů, rolád nebo třeba cupcaků, dále pokud potřebujete nanést nějaké určité tvary těsta na plech, ale hodit se vám budou také na plnění buchet.

  • Vybrat si můžete z jednorázových igelitových sáčků nebo látkových, které lze použít několikanásobně.
  • K sáčkům patří samozřejmě zdobicí hubičky. Těch najdete na trhu nespočet.
  • Vykrajovátka pak využijete nejen na Vánoce při pečení perníčků a cukroví, hodit se budou i při pečení sušenek. K hrnku teplého čaje si teď na podzim upečte naše voňavé zázvorové sušenky.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín