Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách

Keramická, silikonová, litinová, kameninová, hlíníková, skleněná, teflonová nebo smaltovaná? Co hospodyňka, to jiná forma na pečení bábovky. Pokud ještě nemáte "tu svou", pak výběr bábovkové formy rozhodně nepodceňte.
28. 8. 2020 | Autor: Alžběta Dytrychová

Nedělní dopoledne přímo vybízí k upečení mramorové bábovky, kterou si následně vychutnáte s černou kávou. Zatímco u jiných moučníků si vystačíte s plechem, při přípravě bábovky potřebujete správnou formu.  

Bez vymazání to nepůjde?

Mnoho lidí nedá dopustit na klasickou keramickou formu. Nejen, že forma krásně vypadá, především z ní ale vznikne bábovka, která je rovnoměrná a přímo k nakousnutí. S keramickou formou jde ruku v ruce její vymazání. Rozhodně se nevyplácí, když tento bod opomenete. Zároveň je dobré vědět, že doba pečení v keramické formě je o něco delší než třeba u formy silikonové. Podobné vlastnosti jako keramická forma má také forma hliněná nebo ta ze žáruvzdorného skla. Tudíž je jenom na vašich preferencích, pro jakou z těchto forem se rozhodnete. 

A čím bábovku vymazat? Dietáři odpustí, ale na vymazání bábovky se nejvíce hodí 100% tuk, tedy sádlo nebo olej ve spreji. Vyhýbat se nemusíte ani máslu, ale mějte na paměti, že to už v sobě vodu obsahuje, takže vás může trochu potrápit. Při pečení bábovky je vymazávání formy opravdu zásadním krokem. Nikdy ho neodbývejte a formu vymažte opravdu pečlivě a do posledního záhybu, jen tak budete mít jistotu, že upečená bábovka z formy snadno vyklouzne. Následně už stačí formu stejně pečlivě vysypat strouhankou, hrubou nebo polohrubou moukou, dětskou krupičkou nebo třeba kokosem a můžete se pustit do pečení. 

20x dokonalá bábovka

Bábovka je hit. Mísí se v ní ten správný poměr nostalgie, snadné přípravy, lahodné chuti a neodolatelné vůně. Ovšem za...

Moderní materiály vpřed

V posledních letech se o slovo hlásí silikonová forma. Upřednostňují ji lidé, kteří nechtějí ztrácet čas vymazáváním formy. Nespornou výhodou silikonové formy je také fakt, že silikon neakumuluje teplo, tudíž se při manipulaci s upečenou bábovkou nemůžete spálit. Na druhou stranu se mnozí obávají, že se ze silikonu uvolňují nebezpečné chemikálie. Pokud se rozhodnete pro pořízení silikonové formy, vsaďte na kvalitní silikon, který sice stojí o něco více, avšak máte jistotu, že je zdravotně nezávadný. Nepřilnavým povrchem se pyšní také teflonová forma, na kterou nedá dopustit mnoho kuchařů a kuchařek.  

Bábovka nejen na neděli

Dědictví rakousko-uherské kuchyně se stalo jedním z našich národních pokladů. Ne nadarmo se ve Vídni tradovalo, že...

Bábovka s nádechem minulosti

V babiččině kuchyni jste možná sami zaznamenali kameninové či smaltované litinové formy na bábovky, které se v posledních letech opět vrací do módy. Litinové nádobí je sice těžší a náročnější na manipulaci, avšak vyniká svými skvělými vlastnostmi. Pokud se rozhodnete pro tuto formu, jistě si všimnete, že forma rovnoměrně a intenzivně vede teplo, což pozitivně ovlivňuje i následnou chuť bábovky. Kromě toho je litinová forma velmi odolná a její životnost je nepřekonatelná. V neposlední řadě je dobré vědět, že smaltovaná litinová forma je úspornější na spotřebu energie. 

Jedno varování téměř na závěr. Pokud oprášíte starou formu po babičce, vždy se přesvědčte, že není načichlá. Špatně vymytý a posléze žluklý tuk není žádná libá vůně. Může se to zdát jako maličkost, ale výsledek vašeho pečení by vás mohl opravdu nemile překvapit. Pozor na to!

V jednoduchosti je krása

Velmi důležitým faktorem při výběru formy na bábovku je kromě materiálu také její tvar. Zde se radíme držet klasických jednoduchých forem. I nás lákají formy vytvářející efektní vzory a složité záhyby, ale léty praxe jsme si vyzkoušeli, že zajímavé tvary vám mohou značně zkomplikovat život. Pokud jste tedy pekařští nováčci držte se raději osvědčené jednoduché klasiky s nepříliš hlubokými záhyby. 

Související

Maková bábovka

Jeden z nejtradičnějších dezertů rozhodně patří do síně slávy. Těsto je vláčné a mák je ještě mimořádně vylepší.

Rumová bábovka s čokoládou

Obyčejná bábovka, říkáte si možná. Jenže tahle je plná tvarohu, voní po rumu a čokoládě a zmizí dřív, než se otočíte. A...

Tvarohová bábovka

Rychlá a vynikající – taková je bábovka Heleny Kamenické z Psár. Navíc prý vydrží i několik dní krásně vláčná. To...
Bábovka pro nedělní pohodu

Bábovka pro nedělní pohodu

Pečení bábovky provoní celý byt, při podávání vyčaruje úsměvy na tvářích vašich hostů a vám zařídí pochvalu. A to se...
Dokonale vyklopená bábovka. Ale jak toho dosáhnout?

Dokonale vyklopená bábovka. Ale jak toho dosáhnout?

Komerční článek - Bábovka už voní z trouby a vy se děsíte, v jakém stavu se ji podaří vyklopit? Zůstávají Vám při...

Kynutá bábovka s mákem

Kynutá bábovka s náplní je výzva! Odměnou za komplikovanější přípravu vám bude přímo ukázkově nadýchaný, nepřeslazený a...
Zamilujte si bábovku!

Zamilujte si bábovku!

Máme pro vás recept na luxusní víkendové ráno. Dejte si voňavou kávu nebo pořádný hrnek horkého kakaa a k nim některou...
REKLAMA

Přidat komentář