Jste maffinoví začátečníci, odhodláváte se a plech s dolíčky už máte dlouho nachystaný? Pokud jste vybrali správný recept, můžete se pustit do pečení. Aby byl výsledek dokonalý, máme pro vás pár užitečných tipů.
Mřížka na pečení
Umístěte doprostřed trouby. Pokud chcete péct v samotných košíčcích či samostatných formičkách, připravte si je na plech a na něm i pečte.
Forma na muffiny
Vymažte formu tukem (i kdyby výrobce tvrdil, že to není potřeba) či vyložte papírovými košíčky. Formičky/košíčky plňte těstem do tří čtvrtin.
Pozor na správnou teplotu
Máslo po rozpuštění nechte vychladnout, vejce dojít pokojové teploty.
Směsi (moučnou suchá a ,mokrá‘)
Při spojování nepřemíchejte, stačí, aby se suchá směs navlhčila – použijte stěrku či vařečku. Pár hrudek v těstě do muffinů patří. Při šlehání si vystačíte s ruční metlou, není-li uvedeno jinak.
Po vytažení z trouby
Nechte muffiny 15 minut chladnout na mřížce. Pokud jste pekli ve formě, na posledních 5 minut je vyjměte. Pak je podávejte.
Skladování
Když víte, že je nestihnete sníst hned, můžete je po vychladnutí zamrazit.