Podlehněte lahodným domácím marokánkám i florentýnkám

sdílet:
Je libo marokánky nebo florentýnky? Většina z nás v těchto názvech nevidí rozdíl a často je používáme podle toho, jak jsme na tyhle sušenky zvyklí. Oboje jsou sladké, křupavé a často přelité čokoládou. Je mezi nimi tedy vůbec nějaký rozdíl? Jejich příprava není nic složitého a uděláte jimi radost všem milovníkům cukroví.

Kde se vzaly a jaký je mezi nimi rozdíl

Tyto sladkosti se mezi sebou často zaměňují a není se čemu divit, protože toho mají opravdu hodně společného. V obou případech se jedná o sušenky s kandovaným ovocem, ořechy a čokoládou polevou. Nejčastěji se s nimi setkáme právě v období Vánoc, ale jsou oblíbené jako pochutina k čaji či jako vánoční cukroví. Navíc se považují za zdravější mlsání, protože se v nich lehce kontroluje obsah cukru. Většina ingrediencí je již přirozeně sladká, takže není potřeba těsto doslazovat

Marokánky z arabského světa 

Jejich původ najdeme v arabské kultuře, ale geografickým domovem pro ně je Severní Afrika. Arabové obchodovali s evropskými obchodníky, právě díky nim se chutné marokánky dostaly do povědomí Evropanů a zůstávají populární dodnes. Původně obsahovaly med, oříšky, datle, cukr, kakao, vanilku a překvapivě také hašiš. Ten se samozřejmě do těch současných nepřidává, protože je v České republice ilegální drogou. Velkou výhodou je všestrannost základního těsta. Můžete do něj využít ingredience, které vám doma přebývají. Místo datlí se přidávají kousky kandované citronové a pomerančové kůry, využijí se také přebytky všech druhů ořechů.

Florentýnky z italského Toskánska

I u této karamelové placičky nám původ cukrovinky napovídá sám název, florentýnky pochází z hlavní metropole italského Toskánska – Florencie. Vyvíjeli se z tradičních biscotti, které obsahují daleko více mouky a méně ořechů. Mouky se začalo kvůli nedostatku ubírat a naopak přidávat více kandovaného ovoce, rozinek a oříšků, které v tomto kraji byly snadno dostupné. Výsledkem byla placička z části obalená v čokoládě, která se postupem času pojmenovala biscotti fiorentini u nás známá jako florentýnka. Tradičně obsahuje cukr, med, smetanu, máslo, sušené ovoce (nejčastěji třešně a kůry citrusů) a sekané mandle. 

Oba druhy sušenek si jednoduše připravíte doma 

Pro přípravu florentýnek budete potřebovat menší rendlík a plech s pečicím papírem (případně formičky). V kastrůlku zahřejte smetanu, máslo, cukr, med, glukózový sirup a pomalu přiveďte v varu. Jakmile směs projde varem a všechny ingredience se propojí, vmíchejte oříšky s ovocem a nechte pomalu vychladnout. Vytvořte kuličky, které následně vyskládejte na plech. Mějte na vědomí, že se při pečení roztečou na placičky. Nechte jim tedy dostatek místa. Pečte je na 210 °C přibližně 6–8 minut. Nechte vychladnout a případně dozdobte čokoládovou polevou. Celý recept i s gramáží najdete v našem receptu na tradiční florentýnky. 

Marokánky jsou na tom opravdu podobně. V kastrůlku zahřejte mléko, cukr, máslo a mouku. Zvolna přiveďte k varu a za stálého míchání chvíli vařte, dokud hmota nezhoustne. Pak přidejte kandované ovoce s ořechy dle vašeho výběru a vanilkový extrakt. Nechte uležet. Poté na plechu vytvořte menší hrudky lžičkou, které jen trochu zploštěte nožem nebo oblou stranou lžíce. Pečte na 170 °C asi 10 minut a nechte vychladnout. Celý recept na vánoční marokánky najdete v našem receptu.

Pár tipů na závěr

  • Budete-li pracovat s horkým rozpuštěným cukrem, dejte pozor ať se nepopálíte. 
  • Upravováním poměru mouky, cukru a másla budete dostávat různou konzistenci – od křupavých karamelových placiček po měkké sušenky s kandovaným ovocem. 
  • Vanilkový extrakt si můžete připravit také domácí. Vanilkové lusky dejte do uzavíratelné lahvičky a zalijte kvalitní vodkou. Před prvním použitím bude potřebovat asi 2 měsíce uležet. Podobně si doma vytvoříte také mandlový, mátový, kokosový nebo citrusový extrakt. 
  • Předělejte je podle vašich chutí. Nebojte se experimentovat s nejrůznějším kandovaným ovocem a vyzkoušejte rozdílné druhy ořechů. 
  • Čokoládovou polevu připravujte ve vodní lázni a opět můžete experimentovat. Je přeci tolik druhů čokolády. Florentýnky a marokánky můžete z části ponořit do hořké čokolády a vytvořit klasické rýhy vidličkou nebo ponořit do bíle a posypat drčenými kakaovými boby. 
  • V hezké krabičce budou skvělým dárkem nebo do nich udělejte dírku a pomocí stužky je připevněte na stromeček. 
  • Pokud vám přeci jen stále přebývá větší množství ořechů a kandovaného ovoce, upéct můžete také vánoční štólu.

Foto v textu: Food phoitographer Janifer Pallian (Unsplash), Jonathan Pielmayer (Unsplash) 

Obchod Apetit