Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Podlehněte lahodným domácím marokánkám i florentýnkám

marokánky
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Je libo marokánky nebo florentýnky? Možná mezi nimi nevidíte rozdíl: Oboje jsou sladké, křupavé a často přelité čokoládou. V čem tedy tkví jejich odlišnosti?

Tyto sladkosti se mezi sebou často zaměňují a není se čemu divit, protože toho mají opravdu hodně společného. V obou případech se jedná o sušenky s kandovaným ovocem, ořechy a čokoládou polevou. Nejčastěji se s nimi setkáme právě v období Vánoc, ale jsou oblíbené jako pochutina k čaji či jako vánoční cukroví. Navíc se považují za zdravější mlsání, protože se v nich lehce kontroluje obsah cukru. Většina ingrediencí je již přirozeně sladká, takže není potřeba těsto doslazovat

marokánky s kávou

Marokánky z arabského světa 

Jejich původ najdeme v arabské kultuře, ale geografickým domovem pro ně je Severní Afrika. Arabové obchodovali s evropskými obchodníky, právě díky nim se chutné marokánky dostaly do povědomí Evropanů a zůstávají populární dodnes. Původně obsahovaly med, oříšky, datle, cukr, kakao, vanilku a překvapivě také hašiš. Ten se samozřejmě do těch současných nepřidává, protože je v České republice ilegální drogou. Velkou výhodou je všestrannost základního těsta. Můžete do něj využít ingredience, které vám doma přebývají. Místo datlí se přidávají kousky kandované citronové a pomerančové kůry, využijí se také přebytky všech druhů ořechů.

Florentýnky z italského Toskánska

I u této karamelové placičky nám původ cukrovinky napovídá sám název, florentýnky pochází z hlavní metropole italského Toskánska – Florencie. Vyvíjely se z tradičních biscotti, které obsahují daleko více mouky a méně ořechů. Mouky se začalo kvůli nedostatku ubírat a naopak přidávat více kandovaného ovoce, rozinek a oříšků, které v tomto kraji byly snadno dostupné. Výsledkem byla placička z části obalená v čokoládě, která se postupem času pojmenovala biscotti fiorentini u nás známá jako florentýnka. Tradičně obsahuje cukr, med, smetanu, máslo, sušené ovoce (nejčastěji třešně a kůry citrusů) a sekané mandle. 

Oba druhy sušenek si jednoduše připravíte doma 

Pro přípravu florentýnek budete potřebovat menší rendlík a plech s pečicím papírem (případně formičky). V kastrůlku zahřejte smetanu, máslo, cukr, med, glukózový sirup a pomalu přiveďte v varu. Jakmile směs projde varem a všechny ingredience se propojí, vmíchejte oříšky s ovocem a nechte pomalu vychladnout. Vytvořte kuličky, které následně vyskládejte na plech. Mějte na vědomí, že se při pečení roztečou na placičky. Nechte jim tedy dostatek místa. Pečte je na 210 °C přibližně 6–8 minut. Nechte vychladnout a případně dozdobte čokoládovou polevou. Celý recept i s gramáží najdete v našem receptu na tradiční florentýnky. 

Marokánky jsou na tom opravdu podobně. V kastrůlku zahřejte mléko, cukr, máslo a mouku. Zvolna přiveďte k varu a za stálého míchání chvíli vařte, dokud hmota nezhoustne. Pak přidejte kandované ovoce s ořechy dle vašeho výběru a vanilkový extrakt. Nechte uležet. Poté na plechu vytvořte menší hrudky lžičkou, které jen trochu zploštěte nožem nebo oblou stranou lžíce. Pečte na 170 °C asi 10 minut a nechte vychladnout. Celý recept na vánoční marokánky najdete v našem receptu.

Pár tipů na závěr

  • Budete-li pracovat s horkým rozpuštěným cukrem, dejte pozor ať se nepopálíte. 
  • Upravováním poměru mouky, cukru a másla budete dostávat různou konzistenci – od křupavých karamelových placiček po měkké sušenky s kandovaným ovocem. 
  • Vanilkový extrakt si můžete připravit také domácí. Vanilkové lusky dejte do uzavíratelné lahvičky a zalijte kvalitní vodkou. Před prvním použitím bude potřebovat asi 2 měsíce uležet. Podobně si doma vytvoříte také mandlový, mátový, kokosový nebo citrusový extrakt. 
  • Předělejte je podle vašich chutí. Nebojte se experimentovat s nejrůznějším kandovaným ovocem a vyzkoušejte rozdílné druhy ořechů. 
  • Čokoládovou polevu připravujte ve vodní lázni a opět můžete experimentovat. Je přeci tolik druhů čokolády. Florentýnky a marokánky můžete z části ponořit do hořké čokolády a vytvořit klasické rýhy vidličkou nebo ponořit do bíle a posypat drčenými kakaovými boby. 
  • V hezké krabičce budou skvělým dárkem nebo do nich udělejte dírku a pomocí stužky je připevněte na stromeček. 
  • Pokud vám přeci jen stále přebývá větší množství ořechů a kandovaného ovoce, upéct můžete také vánoční štólu.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč