Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak z cukroví snadno udělat malá umělecká díla: Pro každý kousek existuje ideální poleva

Vánoční cukroví s polevou
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Ta správná poleva udělá z obyčejné buchty slavnostní dort, stejným způsobem umí povýšit také běžné máslové sušenky na luxusní vánoční cukroví. Poradíme vám jak na ni.

Než se pustíte do zdobení, zkontrolujte povrch cukroví. Očistěte ho od drobků a výsledek bude perfektní. Nanášejte vždy jen malé množství polevy – poleva má být závěrečnou třešničkou, od které se odpíchnou další chutě.

Při zdobení postupujte rychle, polevu nanášejte hned po umíchání, jinak zatuhne. Jen u čokoládové se vyplatí chvíli počkat a nechat ji lehce vychladnout, než se pustíte do díla. Správné načasování je zkrátka důležité. 

Druh polevy vybírejte podle typu cukroví.

  • Hutnějším, kakaovým kouskům a máslovým krémům sluší čokoládová poleva.
  • Cukroví z křehkého lineckého těsta zase ocení svěží cukrové polevy.

Cukrová poleva

Polevou na bázi moučkového cukru a tekutiny, kterou může být například ovocná šťáva, mléko, likér, káva či rozpuštěné máslo, ozdobíte bezpočet vánočního cukroví, od lineckých koleček přes piškotové tvary až po báječné sušenky.

Nejlepší na ní je, že když si zapamatujete základní poměr cukru a tekutiny, můžete si pokaždé umíchat trochu jinou polevu.

  • Začínejte s 200 g moučkového cukru a 4 polévkovými lžícemi tekutiny.
  • Cukr doporučujeme prosít, nebudou se tvořit hrudky a poleva bude velmi jemná.
  • Společně umíchejte dohladka, aby poleva nebyla ani příliš hustá ani příliš řídká. Tu správnou konzistenci doladíte přidáním moučkového cukru (příliš řídká poleva) nebo tekutiny (příliš hustá poleva). 

S čím cukr smíchat, aby byla pokaždé jiná?

Základní citronovou polevu připravíte z citronové šťávy. Přeceďte ji přes sítko, aby byla co nejčistší. Stejným způsobem umícháte i polevu pomerančovou. Na rumovou polevu přidejte místo šťávy z citronu rum. Báječná je také poleva kávová, tekutinu zde zastoupí 4 lžíce velmi silné kávy.

Čokoládová poleva

Základní čokoládovou polevu připravíte rozpuštěním 150 g tmavé čokolády ve 125 ml smetany ke šlehání. Doporučujeme pracovat s vodní lázní, jen tak budete mít jistotu, že se čokoláda nespálí, nesrazí a zůstane krásně hladká.

  • Čokoládovou polevu poté nechte přibližně 10 minut zchladnout a pak se pusťte do zdobení. 
  • Cukroví s ní můžete polévat nebo ho v ní úplně jednoduše namáčet. Další možností je potírání cukroví štětcem namočeným v čokoládové polevě.

  • Velmi efektní jsou také nepravidelné cákance. Cukroví vyskládejte vedle sebe. Čokoládovou polevu nalijte do cukrářského sáčku s tenkou špičkou, nechte ji téct tenkým pramínkem a dlouhými pomalými tahy přejíždějte nad cukrovím.
  • Můžete tak vytvořit vodorovné čáry (čokoládové tahy pouze jedním směrem) nebo mřížku.

Bílková poleva

Oproti cukrové polevě se po zaschnutí vyznačuje pevnější strukturou. Díky ní vytvoří krajkovanou nádheru na perníčcích a dodá jim ten správný slavnostní šmrnc. Zavěšené na stužce pak ozdobí sladké cukroví stromeček i adventní věnec.

  • Na základní bílkovou polevu smíchejte 1 bílek se 150 g moučkového cukru a 1 lžičkou citronové šťávy. Třete tak dlouho, až poleva zbělá a zhoustne. Trvá to asi 15 minut.
  • Vzniklou polevou pak perníčky potírejte nebo zdobte pomocí cukrářského sáčku s tenkou špičkou. Perníčky nechte zaschnout a použijte jako adventní dekoraci nebo k mlsání.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč