Rakytník – vitaminová bomba a booster pro imunitu

sdílet:
Malé oranžové plody v sobě skrývají velké množství vitaminů a zdraví prospěšných látek, které oceníme především v zimních měsících. Posilují imunitu, zlepšují zrak, zkrášlují pokožku a navíc mají lahodnou svěží chuť. Pěstování rakytníku není nic složitého a je také hezký na podled. Jak něj a co si z něj připravit si můžete přečíst v našem článku.

Proč si dopřát rakytník

Malé oranžové bobulky jsou velmi bohaté na vitamin C. Většina z nás si tento vitamin spojuje například s citrusy, ale rakytník ho obsahuje až desetkrát více. Velkou výhodou je také skutečnost, že se vitamin C uchovává i v rakytníkových produktech. Neobsahuje totiž látky, které jej postupně rozkládají, jak tomu je například u kiwi. Najdeme v něm ale mnohem více. Je přírodním zdrojem vitaminů skupiny B, D, F, E a K. Jeho jasně oranžová barva předem prozrazuje velký obsah vitaminu A, který prospívá pokožce. Obsahuje i alkaloid hipophein, ten se v těle přeměňuje na serotonin a kladně působí na organismus – podporuje obecnou vitalitu a pomáhá v prevenci proti depresím a nádorovým onemocněním. 

Především v chladnějších měsících oceníme jeho posilující vliv na imunitu. Doporučuje se konzumovat preventivně proti chřipce, nachlazení i únavě. Také podporuje trávení a správnou funkci jater. Pomůže při problémech s žaludkem. Zároveň stimuluje krevní oběh a pomáhá ke správné srážlivosti krve. Jeho léčivé účinky se projevují i v boji s očními chorobami jako je šeroslepost nebo poškození rohovky. Na pleť má omlazující efekt a zlepšuje kvalitu vlasů i nehtů. 

Projezte se k imunitě: 5 nej superpotravin, které posílí tělo i mysl

Více

Pěstování rakytníku na zahradě

Pokud chcete mít doma na zahrádce keř rakytníku, bude z počátku vyžadovat trochu trpělivosti, výsledku ale nebudete litovat. Nejprve si pečlivě vyberte místo. Svědčí mu slunné, půda zásaditá nebo neutrální. Není nijak náchylný, hravě poradí se suchem, hodí se do svažitého terénu a nevadí mu ani větší vítr. 

Jedná se o dvoudomou rostlinu, je tedy třeba vedle sebe zasadit samčí i samičí keříky. Na jednu samčí rostlinu budete potřebovat alespoň dvě samičí. Běžný zahrádkář jen těžko pozná, o kterou rostlinu se jedná. Proto se doporučuje sazenice kupovat v zahradnictvích nebo u zkušených pěstitelů. Rakytník není náročný na údržbu. Při velkém suchu ho stačí mírně zalít a pravidelně omlazovat řezáním. Staré větve ořezávejte pravidelně, aby se keř moc nerozrůstal. Pomůže to i prosvětlení, sluneční paprsky dostanou všude a keř bude lépe plodit. 

Rakytník plodí až okolo čtvrtého roku od výsadby, do první sklizně se tedy využívá jako neprostupný živý plot. Ke sběru je připraven, když jsou plody jasně oranžové, ale ještě neměknou. Na pomoc si vezměte nůžky a rukavice, protože má velké trny. Nejlépe odstřihněte celou větvičku, zamrazte ji a pak malé plody jednoduše oklepejte.

Jak rakytník využít 

Má jemně sladkou lehce nakyslou chuť, takže se hodí jako osvěžující komponent pro velké množství dezertů. Výborný je v kombinaci se smetanou a obecně různými sladkými krémy. Krásně se hodí například do smetanové zmrzliny, jemně zkaramelizovaný s cukrem na cheesecake a do nejrůznějších sladkých koláčů. Je vhodný i na přípravu džemu a často se přidává do smoothie. Oblíbený je rakytníkový sirup, který se hodí do čaje a nejrůznějších nápojů. Někdo nedá dopustit na rakytník naložený v oleji nebo medu a jiný z něj připravuje omáčky nebo čatní například ke zvěřině. 

Džem či marmeláda doma a jednoduše

Více

Foto v textu: Philipp Deus (Unsplash), Jul Chi (Unsplash)

Obchod Apetit