0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rakytníkový sirup, čatní nebo džem – přírodní léky proti depresím

Rakytníkový sirup, čatní nebo džem – přírodní léky proti depresím
sdílet:

Malé oranžové plody v sobě skrývají velké množství vitamínů a zdraví prospěšných látek, které oceníme především v zimních měsících. Posilují imunitu, zlepšují zrak, zkrášlují pokožku, a navíc mají lahodnou svěží chuť. Pěstování rakytníku není nic složitého a je také hezký na pohled. Připravit si z něj můžete třeba rakytníkový sirup, džem nebo čatní.

Malé oranžové bobulky jsou bohaté na vitamin C.  Tento vitamin si často spojujeme například s citrusy, ale rakytník ho obsahuje až desetkrát více. Co ještě rakytník ukrývá?

  • vitamíny skupiny B, D, F, E, A a K.
  • antioxidanty, které pomáhají v boji proti oxidačnímu stresu

Především v chladnějších měsících oceníme jeho posilující vliv na imunitu. Doporučuje se konzumovat preventivně proti chřipce, nachlazení i únavě

Jak rakytník využít?

Má jemně nakyslou chuť, takže se hodí jako osvěžující složka do dezertů. Výborný je v kombinaci se smetanou a obecně sladkými krémy.

  • Hodí se například do smetanové zmrzliny, jemně zkaramelizovaný s cukrem na cheesecake a do nejrůznějších sladkých koláčů.
  • Je vhodný i na přípravu džemu a přidat ho můžete i do smoothie.
  • Oblíbený je rakytníkový sirup, který se hodí do čaje.
  • Někdo nedá dopustit na rakytníkový olej, džem, rakytník naložený v medu, jiní z něj připravují omáčky nebo čatní například ke zvěřině.

Rakytníkový sirup

Sirup představuje způsob, jak si bobule a jejich účinky uchovat na později. Připravit ho můžete buď za studena nebo za tepla. 

  • V obou případech budete potřebovat oprané a prolisované nebo rozemleté bobule rakytníku.
  • Můžete je rovnou vymačkat a ke šťávě přidat vodu a cukr, nebo rozemleté bobule zalít nejdríve vodou a přecedit a osladit až po 24h louhování.
  • Pomoct cukru rozpustit se můžete buď stálým mícháním studené šťávy, nebo ji můžete přihřát. Mějte však na paměti, že vitamín C se teplem ničí, proto by ani "teplá" metoda neměla dosahovat vysokých teplot.

 

Pěstování rakytníku na zahradě

Pokud chcete mít doma na zahrádce keř rakytníku, bude z počátku vyžadovat trochu trpělivosti, výsledku ale nebudete litovat.

  • Nejprve si pečlivě vyberte místo. Svědčí mu slunné, půda zásaditá nebo neutrální. Není nijak náchylný, hravě si poradí suchem, hodí se do svažitého terénu a nevadí mu ani silnější vítr. 
  • Jedná se o dvoudomou rostlinu, je tedy třeba vedle sebe zasadit samčí i samičí keříky. Na jednu samčí rostlinu budete potřebovat alespoň dvě samičí.
  • Rakytník není náročný na údržbu. Při velkém suchu ho stačí mírně zalít a pravidelně omlazovat. 

Rakytník plodí až okolo čtvrtého roku od výsadby, do první sklizně se využívá jako neprostupný živý plot. Ke sběru je připraven, když jsou plody jasně oranžové, ale ještě neměknou. Na pomoc si vezměte nůžky a rukavice, protože má velké trny. Nejlépe se sklízí tak, že odstřihnete celou větvičku, zamrazíte ji a plody jednoduše oklepete.

Související články

Jídlem proti stresu a špatné náladě
  • Zajímavosti

Jídlem proti stresu a špatné náladě

O tom, že existují suroviny příznivě působící na lidský mozek, který pak tělu vysílá správné signály projevující se mimo jiné i v naší náladě, jsme se zmiňovali už v článku o přírodních antidepresivech. Tyto ingredience by neměly...
TOP 5 superpotravin, které posílí tělo i mysl
  • Zajímavosti

TOP 5 superpotravin, které posílí tělo i mysl

Superpotraviny: zázraky v naší kuchyni? Mohlo by se zdát, že v posledních letech se se superpotravinami roztrhl pytel. Téma se pravidelně objevuje na titulních stranách časopisů o zdravé výživě, zatímco příznivci zdravého...
Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit