Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rakytníkový sirup, čatní nebo džem. Připravte si vlastní přírodní léky proti depresím

Rakytníkový sirup, čatní nebo džem. Připravte si vlastní přírodní léky proti depresím
sdílet:

Malé oranžové plody v sobě skrývají vitamíny a zdraví prospěšné látky, které oceníme především v zimních měsících. Posilují imunitu, zlepšují zrak, zkrášlují pokožku a navíc mají lahodnou svěží chuť. Pěstování rakytníku není nic složitého a je také hezký na pohled. Připravit si z něj můžete třeba rakytníkový sirup, džem nebo čatní.

Jak rakytník využít?

Má jemně nakyslou chuť, takže se hodí jako osvěžující složka do dezertů. Výborný je v kombinaci se smetanou a obecně sladkými krémy.

  • Hodí se například do smetanové zmrzliny, jemně zkaramelizovaný s cukrem na cheesecake a do nejrůznějších sladkých koláčů.
  • Je vhodný i na přípravu džemu a přidat ho můžete i do smoothie.
  • Oblíbený je rakytníkový sirup, který se hodí do čaje.
  • Někdo nedá dopustit na rakytníkový olej, džem, rakytník naložený v medu, jiní z něj připravují omáčky nebo čatní například ke zvěřině.

Malé oranžové bobulky jsou bohaté na vitamin C.  Tento vitamin si často spojujeme například s citrusy, ale rakytník ho obsahuje až desetkrát více. Především v chladnějších měsících oceníme jeho posilující vliv na imunitu. Doporučuje se konzumovat preventivně proti chřipce, nachlazení i únavě. Co ještě rakytník obsahuje?

  • vitamíny skupiny B, D, F, E, A a K.
  • antioxidanty, které pomáhají v boji proti oxidačnímu stresu

Rakytníkový sirup

Sirup představuje způsob, jak si bobule a jejich účinky uchovat na později. Připravit ho můžete buď za studena nebo za tepla. 

  • V obou případech budete potřebovat oprané a prolisované nebo rozemleté bobule rakytníku.
  • Můžete je rovnou vymačkat a ke šťávě přidat vodu a cukr, nebo rozemleté bobule zalít nejdríve vodou a přecedit a osladit až po 24h louhování.
  • Pomoct cukru rozpustit se můžete buď stálým mícháním studené šťávy, nebo ji můžete přihřát. Mějte však na paměti, že vitamín C se teplem ničí, proto by ani "teplá" metoda neměla dosahovat vysokých teplot.

Pěstování rakytníku na zahradě

Pokud chcete mít doma na zahrádce keř rakytníku, bude z počátku vyžadovat trochu trpělivosti, výsledku ale nebudete litovat.

  • Nejprve si pečlivě vyberte místo. Svědčí mu slunné místo, půda zásaditá nebo neutrální. Není nijak náchylný, hravě si poradí suchem, hodí se do svažitého terénu a nevadí mu ani silnější vítr. 
  • Jedná se o dvoudomou rostlinu, je tedy třeba vedle sebe zasadit samčí i samičí keříky. Na jednu samčí rostlinu budete potřebovat alespoň dvě samičí.
  • Rakytník není náročný na údržbu. Při velkém suchu ho stačí mírně zalít a pravidelně omlazovat. 

Rakytník plodí až okolo čtvrtého roku od výsadby, do první sklizně se využívá jako neprostupný živý plot. Ke sběru je připraven, když jsou plody jasně oranžové, ale ještě neměknou. Na pomoc si vezměte nůžky a rukavice, protože má velké trny.

  • Nejlépe se sklízí tak, že odstřihnete celou větvičku, zamrazíte ji a plody jednoduše oklepete.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...