0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tipy na víkend: Moravská vína, exotické chutě a gurmánské zážitky

latinská amerika na jiřáku
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Kam za dobrým jídlem a pitím první červnový víkend?

Vínománie 2018, přehlídka moravských vín

vinománie

Ochutnejte rozmanitou nabídku vína! Své skvosty nabídne dvacet zaregistrovaných vinařství. K samotné degustaci je připraveno více než 200 druhů vín, s tím, že ochutnávku vína (0,5 dcl) můžete zakoupit přímo u vinařských stánků. U každého stánku bude možnost zakoupení degustační sklenice. Vyplachovačky sklenic budou samozřejmě k dispozici. Těšit se můžete na farmářské či řemeslné produkty a občerstvení do celkového počtu 40 prodejních stánků.

Nebudou chybět ani pochutiny! Pochutnáte si například na sladkých i slaných palačinkách, domácích limonádách, vinné zmrzlině. Dále Vínománie nabídne speciality na grilu – sýry, klobásky a steaky, horalské sýry a uzeniny, trdelníky, frgály a škvarkové tyčinky, maďarské uzenářské a sýrové speciality, Hustopečskou mandlovici a produkty z mandlí a další.

Pokud byste si chtěli odnést nějaký památkový předmět, máte možnost. Čekají na vás výrobky z řemeslných dílen a spousta dárkového zboží. Například ručně šité a malované panenky, řemeslné zpracování dřeva, ručně malované obrázky na skle, vitráže, originální šperky z přírodních kamenů, bižuterie a módní doplňky, zvony k vinným sklípkům pro vinaře, kolekce nádob na víno z kameniny, porcelánu a další.

  • Vstup: zdarma, 25. 5. – 1. 6. 2018, náměstí Svobody, Brno

Merkádo – Latinská Amerika na Jiřáku

latinská amerika na jiřáku

Merkádo promění popáté v řadě náměstí Jiřího z Poděbrad v Latinskou Ameriku. Letošní téma festivalu je MASOMerkádo, trhy s bohatou nabídkou exotických jídel, nápojů, uměleckých výrobků a doprovodným hudebním a tanečním programem, ve čtvrtek 31. května a v pátek 1. června od 9 do 21 hodin promění náměstí Jiřího z Poděbrad v Latinskou Ameriku: energickou, plnou hudby, rytmu, tance a cizokrajných vůní. Letošní ročník Merkáda představí přes čtyřicet prodejců nabízejících zboží výhradně ze zemí Střední a Jižní Ameriky!

Domů si můžete odnést řadu pochutin, které k Latinské Americe neodmyslitelně patří: od kávy, kakaa, chilli a exotického ovoce po jihoamerická vína a koření. Kromě toho budete mít příležitost zakoupit si originální bižuterii, textilie a bytové doplňky. Na Merkádu ochutnáte národní jídla z mnoha latinskoamerických zemí: Argentiny, Brazílie, Guatemaly, Kuby, Panamy, Kolumbie, Venezuely, Kostariky, Mexika či Peru. Jídla budou připravována Latinoameričany žijícími v České republice. Představí se i řada vybraných restaurací zaměřených na latinskoamerickou kuchyni.

V rámci doprovodného kulturního programu se můžete těšit na výstavu Naši Latinos, která představí příběhy Latinoameričanů žijících v České republice. Akci Merkádo pořádá spolek Merkado z. s. ve spolupráci s Městskou částí Praha 3 a s podporou Velvyslanectví Mexika, Brazílie, Argentiny, Peru a Chile.

  • Vstup: zdarma, 31. 5. – 1. 6. 2018, náměstí Jiřího z Poděbrad, Praha

Mikulov Gourmet Festival 2018

tapas

Mikulov gourmet festival je čtyřdenní oslavou moravské kuchyně při snoubení se skvělými moravskými víny ve vyhlášených restauracích magického vinařského města Mikulova. Vybraní mistři kuchaři, členové národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů pro vás připravili moravské pokrmy v moderním stylu v kombinaci tradičních moravských odrůd. Se svými soutěžními menu vám přinesou skutečnou jižní Moravu plnou slunce, dobrosrdečnosti a nezapomenutelných zážitků v jedinečné scenérii historického vinařského města Mikulova.

Mikulov tento víkend ovládnou mistři gastronomie. Šéfkuchaři, vinaři i milovníci dobrého jídla se tak můžou těšit na jedinečný gurmánský zážitek. Jedno z degustačních menu připraví i přední český šéfkuchař, který vařil například pro papeže Benedikta XVI. či královnu Alžbětu, Miroslav Husák.

Během Mikulov Gourmet festivalu 2018 budou připravovat nejrůznější degustační menu a speciality v sedmi mikulovských hotelech a restauracích. Jedním z nich je i hotel Volarik, kde se milovníci dobrého jídla můžou těšit na předkrm, hlavní chod i dezert právě od významného českého šéfkuchaře Miroslava Husáka. Ten vařil nejen pro papeže Benedikta XVI. Či královnu Alžbětu a Madeleine Albrightovou, ale i pro prezidenty Václava Havla, Václava Klause a Miloše Zemana. Sekundovat mu bude David Roztočil, šéfkuchař hotelu Volarik a irské restaurace Ohara v Mikulově.

„Menu se jako každý rok odvíjí od zadaného tématu. Letos je to kuchyně Dietrichsteinů. Vybral jsem králíka na předkrm, vepřová líčka a mrkvanec jako dezert,“ prozradil šéfkuchař Gourmet festivalu 2018 Miroslav Husák. Sekundovat mu bude šéfkuchař hotelu Volarik a Irish Pub O´Hara David Roztočil, kterého učil sám Zdeněk Pohlreich. S ním se ale Husák potká až na místě při přípravách. „Součástí festivalu jsem poprvé a těším se na novou zkušenost, jelikož kuchyně pana Husáka je zajímavá a věřím, že bude pro mne a celý tým Hotelu Volarik inspirací,“ řekl Roztočil, který rád sleduje nové trendy v zahraničí. Ví, co servírovat a co je právě v kurzu. Nejraději má přírodní suroviny a v každém jídelním lístku má pokrmy připravené buď uzením nebo grilováním. A jak zvládá být šéfkuchařem v hotelu i v irské restauraci?

„Jsou to dva odlišné provozy, ale mají toho více společného, než si může člověk myslet. V obou je prioritou uspokojit hosta a časový stres. Irská restaurace má atmosféru tradičního irského pubu, k tomu i pokrmy směřujeme. Na rozdíl od hotelu, kde je gastronomie převážně stavěna na rautových nabídkách s obsahem Moravských klasik nebo i mezinárodních pokrmů. Hostům chceme více přibližovat chutě Moravy z lokálních surovin ve formě vybraných večerů s určitými tématy v degustačních vícechodových menu,“ uzavřel Roztočil.

Související články

Jak ochutnávat víno v restauraci
  • Tipy a triky

Jak ochutnávat víno v restauraci

Objednávka a úvodní degustace vína nemusí patřit ke kontroverzním okamžikům večeře. Poradíme vám, jak vše zvládnout sebevědomě a s noblesou.   ...
Jak poznat dobré víno
  • Zajímavosti

Jak poznat dobré víno

Vinný seminář, který vznikl ve spolupráci se Scuk.cz, je rozdělen do tří tematických bloků. V úvodu vás lektor Matouš Petráň ve stručnosti zasvětí do historie vína a vysvětlí vám, jaká je úloha sommeliéra. Dozvíte se také, jakým způsobem...
Ledové víno
  • Tipy a triky

Ledové víno

Kdo by si pomyslel, že když je na vinici mráz, mnou si vinaři ruce. Jedině tehdy totiž může vzniknout sladké a aromatické ledové víno. ...
Slámové víno
  • Tipy a triky

Slámové víno

Má svůj fascinující příběh, sladkou chuť a poměrně složitý, přesně daný a po staletí neměnný postup výroby. Dopřejte si slámové víno!...
Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit