Žádné pečení ve vodní lázni, žádné složitosti – hotovou ji máte raz dva. Do lednice na ni budete chodit tak dlouho, až půjdete koupit suroviny na další várku.
Suroviny
Postup
Očistěte játra, odstraňte z nich všechny blanky a ,provázky‘. Pokrájejte na kostky.
V pánvi na 2 lžících másla zpěňte cibuli. Přidejte játra, míchejte, až zesvětlají a zatáhnou se. Zalijte vývarem a vínem.
Osolte, opepřete, posypte provensálskými bylinkami, přiklopte a vařte 10–15 minut doměkka. Játra by měla být nejméně do poloviny ponořená v tekutině.
Vypněte a vlijte do hlubší mísy s plochým dnem. Přidejte pokrájené máslo a mixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte tolik smetany, aby směs měla konzistenci hustší omáčky. Ochutnejte, případně přidejte pepř a sůl – paštika by měla být lehce přesolená, po zchladnutí se slanost vstřebá.
Rozdělte do nádobek (misek, skleniček…). Rozehřejte 50 g másla se šalvějí a povrch paštik zalijte.
Nechte vychladnout a pak zakryjte potravinovou fólií nebo víčkem. V chladničce vydrží asi 5 dní, můžete ale i zmrazit.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Co se vyplatí uvařit doma(12 receptů)
- Chuťovky pro gurmány: 6 receptů na nejlepší domácí paštiky(6 receptů)
Komentáře
Vladimíra Fridrichová Kunešová
20.09.2014 14:34
Podle osvědčených
Podle osvědčených francouzských receptů navrhuji ještě přidat posekané mandle a štamprličku koňaku.