Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí paštika s bílým vínem a provensálským kořením

Domácí paštika s bílým vínem a provensálským kořením

4.3/5 Počet hodnocení: 193
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2758 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 41 g
Tuky 223 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Žádné pečení ve vodní lázni, žádné složitosti – hotovou ji máte raz dva. Do lednice na ni budete chodit tak dlouho, až půjdete koupit suroviny na další várku.

Suroviny

máslo 200 g
+ 50 g na zalití
či kachní
na drobno
vývar kuřecí 200 ml
provensálské koření 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
šalvěj 12 lístků
na ozdobu

Postup

1

Očistěte játra, odstraňte z nich všechny blanky a ,provázky‘. Pokrájejte na kostky.

2

V pánvi na 2 lžících másla zpěňte cibuli. Přidejte játra, míchejte, až zesvětlají a zatáhnou se. Zalijte vývarem a vínem.

3

Osolte, opepřete, posypte provensálskými bylinkami, přiklopte a vařte 10–15 minut doměkka. Játra by měla být nejméně do poloviny ponořená v tekutině.

4

Vypněte a vlijte do hlubší mísy s plochým dnem. Přidejte pokrájené máslo a mixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte tolik smetany, aby směs měla konzistenci hustší omáčky. Ochutnejte, případně přidejte pepř a sůl – paštika by měla být lehce přesolená, po zchladnutí se slanost vstřebá.

5

Rozdělte do nádobek (misek, skleniček…). Rozehřejte 50 g másla se šalvějí a povrch paštik zalijte.

6

Nechte vychladnout a pak zakryjte potravinovou fólií nebo víčkem. V chladničce vydrží asi 5 dní, můžete ale i zmrazit.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/8

Komentáře

20.09.2014 14:34

Podle osvědčených francouzských receptů navrhuji ještě přidat posekané mandle a štamprličku koňaku.

Apetit magazín