Marmeláda od Tomáše Iltise obsahuje kromě kousků citrusů i kousky dýně a je určena k rychlejší spotřebě a pro uchování v lednici. Na její výrobu se totiž používá jen malé množství zkaramelizovaného cukru. Marmeláda vyniká výraznou, jemně navinulou pomerančovou chutí, kterou zajímavě doplňuje pravá vanilka. Tu lze podle chuti nahradit zázvorem nebo chilli papričkou. Je skvělá teplá i zastudena, k různě upravené kachně i jiné drůbeži, paštikám nebo jen tak k domácímu pečenému chlebu a brioškám. Skvěle doplní také zrající francouzské a jim podobné sýry.
Pomerančová marmeláda patří k tradičním anglickým pochoutkám. Dostala se tam v 15. století z Portugalska; nejprve kdoulová (kdoule je portugalsky marmelo), později pomerančová. Díky tomu se slovem marmeláda v Anglii označují jen výrobky z citrusů.
Návod na pomerančovou marmeládu krok za krokem a osvědčené rady šéfkuchaře přináší únorový Apetit.
Učíme se od mistra: Pomerančová marmeláda a konfitovaná kachna
Udělejte si poctivou domácí pomerančovou marmeládu. Šéfkuchař Tomáš Iltis z pražské restaurace Perpetuum vás k ní naučí i kachnu, která se rozplývá na jazyku.