0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Učíme se od mistra: Pomerančová marmeláda a konfitovaná kachna

kachni prsa
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
Udělejte si poctivou domácí pomerančovou marmeládu. Šéfkuchař Tomáš Iltis z pražské restaurace Perpetuum vás k ní naučí i kachnu, která se rozplývá na jazyku.

Marmeláda od Tomáše Iltise obsahuje kromě kousků citrusů i kousky dýně a je určena k rychlejší spotřebě a pro uchování v lednici. Na její výrobu se totiž používá jen malé množství zkaramelizovaného cukru. Marmeláda vyniká výraznou, jemně navinulou pomerančovou chutí, kterou zajímavě doplňuje pravá vanilka. Tu lze podle chuti nahradit zázvorem nebo chilli papričkou. Je skvělá teplá i zastudena, k různě upravené kachně i jiné drůbeži, paštikám nebo jen tak k domácímu pečenému chlebu a brioškám. Skvěle doplní také zrající francouzské a jim podobné sýry.

Pomerančová marmeláda patří k tradičním anglickým pochoutkám. Dostala se tam v 15. století z Portugalska; nejprve kdoulová (kdoule je portugalsky marmelo), později pomerančová. Díky tomu se slovem marmeláda v Anglii označují jen výrobky z citrusů.

Návod na pomerančovou marmeládu krok za krokem a osvědčené rady šéfkuchaře přináší únorový Apetit.

Související články

Seriál o mase: kachní prsa
  • Tipy a triky

Seriál o mase: kachní prsa

Jemné maso kachních prsou je nejlepší připravit na minutku. Ukážeme vám, jak na to, a přidáme tipy, co dělat se zbylým kachním masem a droby....
Jak poznáte, že je kachna upečená?
  • Tipy a triky

Jak poznáte, že je kachna upečená?

Pečená kachna je sice náročnější na čas, ale odmění se vám báječným gastronomickým zážitkem? A jak poznáte, že už je kachna upečená a připravená k servírování? ...
Co s kachním sádlem
  • Tipy a triky

Co s kachním sádlem

Pochutnali jste si na pečené kachně? Potom vám jistě zbylo vypečená sádlo. Co s ním?  ...
JAK NA TO: porcování kachny
  • Tipy a triky

JAK NA TO: porcování kachny

Dovednost, která se vám vyplatí. Ušetříte nemalou částku peněz. Poradíme jak na to. Chlazená kachna se prodává v celku, ale běžně koupíte také stehna a prsa samostatně. ...
Štěpánská kachna
  • Zajímavosti

Štěpánská kachna

Na rozdíl od ostatních národů Češi za svoji tradiční kuchyni moc nebojují a spíše ji pomlouvají. „Tradiční česká kuchyně je tučná, nezdravá a nudná,“ jsou ta nejčastější tvrzení. To však tvrdí jen ti, kteří ji vůbec neznají!   ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit