Dovednost, která se vám vyplatí. Ušetříte nemalou částku peněz. Poradíme jak na to. Chlazená kachna se prodává v celku, ale běžně koupíte také stehna a prsa samostatně.
Cenově výhodné je koupit celou kachnu a porce použít do různých pokrmů. Prsíčka na minutky, křídla, páteř a přilehlé kosti do polévky a stehna připravit podle našich receptů.
Jak kachnu rozporcovat?
- Dělení. Stehna odřízněte shora od trupu, odtlačte a oddělte v kloubu od páteře. Odřízněte je s co největším množstvím masa. Potom odřízněte křídla. Nakonec od trupu oddělte prsa. Nejprve podélně odřízněte maso od prsní kosti, a to co nejtěsněji. Pak ho prsty odtlačte a pokračujte v odřezávání od hrudního koše. Kůži ponechte, jen u krajů odřízněte přebytečný tuk a nevzhledné okraje. Kůži můžete mělce naříznout do mřížky.
- Stehna. Na nadívání vyjměte stehenní kost blíže trupu. Položte stehno silnější vrstvou masa dolů. Nařízněte podélně na kosti až ke kloubu a pomocí prstů a nože kůstku oddělte a vyjměte.
V časové tísni
Nemáte-li času nazbyt, sáhněte po samotných kachních prsou. Večeři budete podávat do půl hodiny.
- Na minutku Kachní prsa kupujte bez kosti a s kůží. Po opečení získáte krásně růžové a šťavnaté masíčko s křupavou kůžičkou.
- Kachna vs. kačer Kachna má křehčí a šťavnatější maso (je proto lepší na pečení v celku), kačer zase výraznější chuť, a tak jsou nejlepší prsa z něj.