Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víme, kdo letos zvítězil v přípravě bramborového salátu

kuchařská soutěž
ZDROJ: Archiv
sdílet:

V sobotu 30. listopadu proběhl ve středočeském Mratíně již třináctý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2019. V porotě opět zasedla i redaktorka Apetitu Stáňa Moravcová mladší.

 

Pravidla mistrovství byla prostá – v časovém limitu připravit na místě dvě kila bramborového salátu. Podmínkou bylo použití brambor a majonézy, ostatní ingredience, stejně jako styl salátu či výrobní postup už závisely pouze na invenci soutěžících týmů. Soutěžní týmy byly rozděleny na juniory a seniory. A v obou kategoriích letos uplatnili účastníci mnoho nových a zajímavých nápadů. Mnozí z nich přitom spojili tradiční vánoční pokrm s tématy, která momentálně hýbou společností. Hlavně u juniorských týmů bylo vidět, že ochranou přírody doslova žijí.

kuchaři při práci

O titul se utkalo celkem 18 kuchařských týmů a porota, v jejímž čele usedl známý novinář, spisovatel a reportér Josef Klíma, to ani tentokrát neměla jednoduché.  V kategorii seniorů se mistry České republiky v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2019 stal tým Tři grácie s receptem na Sametový salát. Mistrové odborného výcviku na SOU gastronomie a podnikání letos pojaly servírování bramborového salátu v duchu oslavy výročí třiceti let od sametové revoluce. Aranžmá naservírovaného stolu či originální dekorace spolu s vynikající chutí tak porota ocenila první příčkou.

Juniorskou kategorii ovládl tým Diplomatky, které svůj Lesní salát servírovaly velmi originálně na dřevě a nebály se použít ingredience, jako jsou smrkový džem, kaštany či křepelčí vajíčka. „Soutěžící si letos dali velkou práci s výzdobou. Recepty byly většinou tradiční, ale osvěžené nějakou zajímavou ingrediencí, která jim dodala šmrnc. Zároveň bylo vidět, že pro mladé je téma ekologie a ochrany přírody důležité,“ říká další členka porory, Magdaléna Šodorová z Vitany.

Jak vítězný salát chutnal?

Od mistrů jsme získali recept, takže si jejich originální bramborový salát můžete zkusit udělat i doma!

bramborový salát

Vítězný recept senioři

Tým Tři grácie: Michaela Karbulková, Miluše Roudnická, Eva Sahánková
Mistrové odborného výcviku SOU gastronomie a podnikání, Praha 9

SAMETOVÝ SALÁT

Suroviny

  • 1,5 kg brambor Alianz, uvařených a oloupaných
  • 3 vejce, uvařená natvrdo a oloupaná
  • 3 mrkve, oloupané a uvařené
  • 200 g celeru, oloupaného a uvařeného
  • 1 kořenová petržel, oloupaná a uvařená
  • 1 jablko
  • 200 g anglické slaniny
  • 1 velká cibule
  • 0,75 l sklenice nakládaných okurek
  • 200 g sterilovaného hrášku bez nálevu
  • 425 ml majonézy Vitana
  • 100 ml smetany na šlehání
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • lžička cukru, sůl a pepř

Na ozdobení

  • 1–2 červená jablka

Postup

Brambory a vejce protlačíme přes kolečko, ostatní zeleninu a jablko nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na úzké proužky, cibuli nadrobno, okurky na malé kostičky. Přidáme hrášek a vše lehce promícháme. Majonézu spojíme se smetanou, přidáme worcester, hořčici, cukr, sůl a pepř. Ochucenou majonézou spojíme všechny suroviny dohromady.

Na ozdobu tým použil labutě, vykrájené z jablek.

 

porce vánočního bramborového salátu

Vítězný recept junioři

Tým Diplomatky: Eliška Freibauerová, Anna Haisová, Eliška Hátlová
Střední škola gastronomická a hotelová, Praha Braník

LESNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT se smrkovým džemem, kaštany a slaninovým hnízdem s křepelčím vajíčkem

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 4 středně velké mrkve, oloupané
  • 1 lžíce vinného octa do vody na uvaření mrkve
  • 150 g jedlých kaštanů
  • 5 ks kyselých okurek
  • 80 g sterilovaného hrášku
  • 80 g šalotky, nakrájené a spařené vroucí vodou
  • 300 g Vitana majonézy
  • 100 g smrkového džemu z mladých výhonků
  • citronová šťáva podle chuti
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl a pepř

Na ozdobení

  • slanina, 1–2 plátky na porci, nakrájená na proužky a opečená
  • křepelčí vajíčko, 1 kus na porci, uvařené a oloupané
  • 1 lžíce smrkového džemu z mladých výhonků

Postup

Uvaříme a oloupeme brambory. V octové vodě pomalu uvaříme mrkev. Troubu rozpálíme na 200 °C a pečeme kaštany po dobu 10 až 15 minut, po vychladnutí je oloupeme. Nakrájíme kyselé okurky, mrkev, kaštany a brambory. Vše smícháme, přidáme hrášek a spařenou šalotku. Majonézu smícháme se smrkovým džemem, citronovou šťávou a hořčicí. Pak ji dochutíme solí a pepřem. Nakonec smícháme vše dohromady. Udíme a podáváme na dřevu.

Na ozdobení použil tým opečenou slaninu, ze které vytvořil hnízdo. V něm umístil křepelčí vajíčko a doplnil džemem ze smrkových výhonků.

Související recepty

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...