Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víme, kdo letos zvítězil v přípravě bramborového salátu

kuchařská soutěž
ZDROJ: Archiv
sdílet:

V sobotu 30. listopadu proběhl ve středočeském Mratíně již třináctý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2019. V porotě opět zasedla i redaktorka Apetitu Stáňa Moravcová mladší.

 

Pravidla mistrovství byla prostá – v časovém limitu připravit na místě dvě kila bramborového salátu. Podmínkou bylo použití brambor a majonézy, ostatní ingredience, stejně jako styl salátu či výrobní postup už závisely pouze na invenci soutěžících týmů. Soutěžní týmy byly rozděleny na juniory a seniory. A v obou kategoriích letos uplatnili účastníci mnoho nových a zajímavých nápadů. Mnozí z nich přitom spojili tradiční vánoční pokrm s tématy, která momentálně hýbou společností. Hlavně u juniorských týmů bylo vidět, že ochranou přírody doslova žijí.

kuchaři při práci

O titul se utkalo celkem 18 kuchařských týmů a porota, v jejímž čele usedl známý novinář, spisovatel a reportér Josef Klíma, to ani tentokrát neměla jednoduché.  V kategorii seniorů se mistry České republiky v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2019 stal tým Tři grácie s receptem na Sametový salát. Mistrové odborného výcviku na SOU gastronomie a podnikání letos pojaly servírování bramborového salátu v duchu oslavy výročí třiceti let od sametové revoluce. Aranžmá naservírovaného stolu či originální dekorace spolu s vynikající chutí tak porota ocenila první příčkou.

Juniorskou kategorii ovládl tým Diplomatky, které svůj Lesní salát servírovaly velmi originálně na dřevě a nebály se použít ingredience, jako jsou smrkový džem, kaštany či křepelčí vajíčka. „Soutěžící si letos dali velkou práci s výzdobou. Recepty byly většinou tradiční, ale osvěžené nějakou zajímavou ingrediencí, která jim dodala šmrnc. Zároveň bylo vidět, že pro mladé je téma ekologie a ochrany přírody důležité,“ říká další členka porory, Magdaléna Šodorová z Vitany.

Jak vítězný salát chutnal?

Od mistrů jsme získali recept, takže si jejich originální bramborový salát můžete zkusit udělat i doma!

bramborový salát

Vítězný recept senioři

Tým Tři grácie: Michaela Karbulková, Miluše Roudnická, Eva Sahánková
Mistrové odborného výcviku SOU gastronomie a podnikání, Praha 9

SAMETOVÝ SALÁT

Suroviny

  • 1,5 kg brambor Alianz, uvařených a oloupaných
  • 3 vejce, uvařená natvrdo a oloupaná
  • 3 mrkve, oloupané a uvařené
  • 200 g celeru, oloupaného a uvařeného
  • 1 kořenová petržel, oloupaná a uvařená
  • 1 jablko
  • 200 g anglické slaniny
  • 1 velká cibule
  • 0,75 l sklenice nakládaných okurek
  • 200 g sterilovaného hrášku bez nálevu
  • 425 ml majonézy Vitana
  • 100 ml smetany na šlehání
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • lžička cukru, sůl a pepř

Na ozdobení

  • 1–2 červená jablka

Postup

Brambory a vejce protlačíme přes kolečko, ostatní zeleninu a jablko nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na úzké proužky, cibuli nadrobno, okurky na malé kostičky. Přidáme hrášek a vše lehce promícháme. Majonézu spojíme se smetanou, přidáme worcester, hořčici, cukr, sůl a pepř. Ochucenou majonézou spojíme všechny suroviny dohromady.

Na ozdobu tým použil labutě, vykrájené z jablek.

 

porce vánočního bramborového salátu

Vítězný recept junioři

Tým Diplomatky: Eliška Freibauerová, Anna Haisová, Eliška Hátlová
Střední škola gastronomická a hotelová, Praha Braník

LESNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT se smrkovým džemem, kaštany a slaninovým hnízdem s křepelčím vajíčkem

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 4 středně velké mrkve, oloupané
  • 1 lžíce vinného octa do vody na uvaření mrkve
  • 150 g jedlých kaštanů
  • 5 ks kyselých okurek
  • 80 g sterilovaného hrášku
  • 80 g šalotky, nakrájené a spařené vroucí vodou
  • 300 g Vitana majonézy
  • 100 g smrkového džemu z mladých výhonků
  • citronová šťáva podle chuti
  • 1 lžíce hořčice
  • sůl a pepř

Na ozdobení

  • slanina, 1–2 plátky na porci, nakrájená na proužky a opečená
  • křepelčí vajíčko, 1 kus na porci, uvařené a oloupané
  • 1 lžíce smrkového džemu z mladých výhonků

Postup

Uvaříme a oloupeme brambory. V octové vodě pomalu uvaříme mrkev. Troubu rozpálíme na 200 °C a pečeme kaštany po dobu 10 až 15 minut, po vychladnutí je oloupeme. Nakrájíme kyselé okurky, mrkev, kaštany a brambory. Vše smícháme, přidáme hrášek a spařenou šalotku. Majonézu smícháme se smrkovým džemem, citronovou šťávou a hořčicí. Pak ji dochutíme solí a pepřem. Nakonec smícháme vše dohromady. Udíme a podáváme na dřevu.

Na ozdobení použil tým opečenou slaninu, ze které vytvořil hnízdo. V něm umístil křepelčí vajíčko a doplnil džemem ze smrkových výhonků.

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč