V sobotu 30. listopadu proběhl ve středočeském Mratíně již třináctý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2019. V porotě opět zasedla i redaktorka Apetitu Stáňa Moravcová mladší.
Pravidla mistrovství byla prostá – v časovém limitu připravit na místě dvě kila bramborového salátu. Podmínkou bylo použití brambor a majonézy, ostatní ingredience, stejně jako styl salátu či výrobní postup už závisely pouze na invenci soutěžících týmů. Soutěžní týmy byly rozděleny na juniory a seniory. A v obou kategoriích letos uplatnili účastníci mnoho nových a zajímavých nápadů. Mnozí z nich přitom spojili tradiční vánoční pokrm s tématy, která momentálně hýbou společností. Hlavně u juniorských týmů bylo vidět, že ochranou přírody doslova žijí.
O titul se utkalo celkem 18 kuchařských týmů a porota, v jejímž čele usedl známý novinář, spisovatel a reportér Josef Klíma, to ani tentokrát neměla jednoduché. V kategorii seniorů se mistry České republiky v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2019 stal tým Tři grácie s receptem na Sametový salát. Mistrové odborného výcviku na SOU gastronomie a podnikání letos pojaly servírování bramborového salátu v duchu oslavy výročí třiceti let od sametové revoluce. Aranžmá naservírovaného stolu či originální dekorace spolu s vynikající chutí tak porota ocenila první příčkou.
Juniorskou kategorii ovládl tým Diplomatky, které svůj Lesní salát servírovaly velmi originálně na dřevě a nebály se použít ingredience, jako jsou smrkový džem, kaštany či křepelčí vajíčka. „Soutěžící si letos dali velkou práci s výzdobou. Recepty byly většinou tradiční, ale osvěžené nějakou zajímavou ingrediencí, která jim dodala šmrnc. Zároveň bylo vidět, že pro mladé je téma ekologie a ochrany přírody důležité,“ říká další členka porory, Magdaléna Šodorová z Vitany.
Jak vítězný salát chutnal?
Od mistrů jsme získali recept, takže si jejich originální bramborový salát můžete zkusit udělat i doma!
Vítězný recept senioři
Tým Tři grácie: Michaela Karbulková, Miluše Roudnická, Eva Sahánková
Mistrové odborného výcviku SOU gastronomie a podnikání, Praha 9
SAMETOVÝ SALÁT
Suroviny
- 1,5 kg brambor Alianz, uvařených a oloupaných
- 3 vejce, uvařená natvrdo a oloupaná
- 3 mrkve, oloupané a uvařené
- 200 g celeru, oloupaného a uvařeného
- 1 kořenová petržel, oloupaná a uvařená
- 1 jablko
- 200 g anglické slaniny
- 1 velká cibule
- 0,75 l sklenice nakládaných okurek
- 200 g sterilovaného hrášku bez nálevu
- 425 ml majonézy Vitana
- 100 ml smetany na šlehání
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- lžička cukru, sůl a pepř
Na ozdobení
- 1–2 červená jablka
Postup
Brambory a vejce protlačíme přes kolečko, ostatní zeleninu a jablko nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na úzké proužky, cibuli nadrobno, okurky na malé kostičky. Přidáme hrášek a vše lehce promícháme. Majonézu spojíme se smetanou, přidáme worcester, hořčici, cukr, sůl a pepř. Ochucenou majonézou spojíme všechny suroviny dohromady.
Na ozdobu tým použil labutě, vykrájené z jablek.
Vítězný recept junioři
Tým Diplomatky: Eliška Freibauerová, Anna Haisová, Eliška Hátlová
Střední škola gastronomická a hotelová, Praha Braník
LESNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT se smrkovým džemem, kaštany a slaninovým hnízdem s křepelčím vajíčkem
Suroviny
- 1 kg brambor
- 4 středně velké mrkve, oloupané
- 1 lžíce vinného octa do vody na uvaření mrkve
- 150 g jedlých kaštanů
- 5 ks kyselých okurek
- 80 g sterilovaného hrášku
- 80 g šalotky, nakrájené a spařené vroucí vodou
- 300 g Vitana majonézy
- 100 g smrkového džemu z mladých výhonků
- citronová šťáva podle chuti
- 1 lžíce hořčice
- sůl a pepř
Na ozdobení
- slanina, 1–2 plátky na porci, nakrájená na proužky a opečená
- křepelčí vajíčko, 1 kus na porci, uvařené a oloupané
- 1 lžíce smrkového džemu z mladých výhonků
Postup
Uvaříme a oloupeme brambory. V octové vodě pomalu uvaříme mrkev. Troubu rozpálíme na 200 °C a pečeme kaštany po dobu 10 až 15 minut, po vychladnutí je oloupeme. Nakrájíme kyselé okurky, mrkev, kaštany a brambory. Vše smícháme, přidáme hrášek a spařenou šalotku. Majonézu smícháme se smrkovým džemem, citronovou šťávou a hořčicí. Pak ji dochutíme solí a pepřem. Nakonec smícháme vše dohromady. Udíme a podáváme na dřevu.
Na ozdobení použil tým opečenou slaninu, ze které vytvořil hnízdo. V něm umístil křepelčí vajíčko a doplnil džemem ze smrkových výhonků.