Klasická příloha na vánočním stole pochopitelně nesmí chybět. My pro vás máme verzi, která je inspirovaná indickou kuchyní.
Suroviny
brambory1kg
pevné, malé, nejlépe s červenou slupkou
jablko2ks
Golden Delicious
citronová štáva
z jednoho citronu na zakapání jablek
zakysaná smetana250ml
kari pasta žlutá1PL
nebo 2 lžičky kari koření
máslo1PL
sůl
pepř
nejlépe bílý a čerstvý
cukr
pouze na dochucení, lze vynechat
Na ozdobu
pažitka
nebo kolečka jarní cibulky, zelená část pórku
1. Pečlivě omyté, ale neoloupané brambory nakrájejte na zhruba stejně velké kostičky a v hrnci je zalijte vroucí vodou. Osolte, uveďte do varu a povařte doměkka, ale nepřevařte je. Mělo by stačit přibližně dvanáct minut.
2. Na pánvi mezitím rozehřejte máslo a osmahněte na něm kari pastu nebo kari koření. Zalijte smetanou a důkladně promíchejte. Nechte ji vychladnout a podle potřeby dosolte, opepřete, případně vyrovnejte chuť trochou cukru.
3. Jablka oloupejte, rozkrojte, zbavte jádřince, nakrájejte na plátky nebo klínky a v misce ihned zakápněte citronovou šťávou. Díky tomuto opatření ovoce nezhnědne.
4. Uvařené brambory vsypte do mísy a přidejte k nim kousky jablek. Všechno opatrně promíchejte a ještě zatepla přes salát přelijte vychladlou ochucenou kari smetanou. Hotový salát teď uložte někam do chladu, aby se dobře rozležel. Měli byste mu dát nejméně hodinu času, ale klidně to může být i celá noc.
5. Těsně před podáváním najemno nakrájejte pažitku, jarní cibulku nebo zelenou část pórku a salát ozdobte.
Komentáře
Anonym
03.09.2007 21:26
Apetit 12/05