Zázračné chilli – pomůže s hubnutím i chutí k sexu

Zázračné chilli – pomůže s hubnutím i chutí k sexu
sdílet:
Někdo pálivé pokrmy zbožňuje, jinému vůbec nedělají dobře, a tak se všem jídlům s chilli vyhýbá obloukem. Víme, že každému nemusí chutnat vše, ale v případě chilli je to trochu škoda, protože tahle zelenina původem z Mexika má na naše tělo doslova blahodárné účinky. Pojďte se s námi podívat, s čím vám chilli může pomoci, a jestli je pravda, že díky němu můžete zhubnout.

S chilli za štíhlou postavou

Také už jste slyšeli, že s pomocí chilli můžete zhubnout? A je to pravda nebo mýtus? Pro milovníky chilli máme dobrou zprávu. Je to pravda! Chilli vám při hubnutí může do jisté míry pomoci. Například Indové a Thajci svou štíhlost vysvětlují právě konzumací pálivého jídla. Účinky chilli na hubnutí dokázali i vědci. Může za to látka zvaná kapsaicin, která zrychluje metabolismus, krevní oběh a produkuje teplo v těle. Tím se v těle aktivují receptory zahajující proces spalování tuků, a to zejména v oblasti břicha, boků a hýždí. Je doufáme ovšem jasné, že pouze na chilli se při hubnutí spoléhat nemůžete. Kapsaicin také podporuje pocit nasycenosti. Pokud si tak připravíte naší chilli tortillu nebo chilli polévku, mělo by vám k pocitu sytosti stačit menší množství než u nepálivých jídel.

7 nápadů, jak se zahřát s chilli

7 nápadů, jak se zahřát s chilli

Více

Další výhody chilli

PŘÍRODNÍ AFRODIZIAKUM – jak už jsme si řekli, kapsaicin stimuluje krevní oběh, díky čemuž se rychle prokrví celé tělo včetně pohlavních orgánů, u kterých se tak zvýší jejich citlivost. Máte na večer žhavé plány? Naservírujte své drahé polovičce dezert v podobě čokoládové pěny s chilli.

SNIŽUJE CHOLESTEROL – kapsaicin dále pomáhá rozpouštět a vyloučit z těla „zlý“ cholesterol, což má celkově pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, a riziko infarktu nebo mrtvice se tak snižuje.

POSILUJE IMUNITU – látka kapsaicin ničí v těle bakterie, čímž napomáhá předcházet různým infekcím a virům. Chilli papričky dále obsahují vitamin C, který má rovněž pozitivní účinky na imunitu. 100 g obsahuje dokonce 240 % potřebné denní dávky. Bylo také prokázáno, že konzumace chilli papriček urychluje léčbu rýmy. S nachlazením vám tak může pomoci třeba pořádný kotel ostrého chilli con carne.

PREVENCE RAKOVINY – výzkumy vědců prokázali, že látka kapsaicin obsažená v chilli působí jako prevence proti rakovině prostaty a žaludku, a může mít pozitivní účinky při léčbě rakoviny plic a slinivky.

NAVOZUJE POCIT ŠTĚSTÍ – jakmile se v těle vyskytne pálivá látka, tělo se začne bránit produkcí hormonů endorfinu a serotoninu, které jsou známé jako hormony štěstí. Pomáhají zlepšit náladu a předcházet depresím. Máte-li špatný den, dejte si trochu chilli a bude vám zase hej!

Bylinky a koření, které vás zahřejí

Bylinky a koření, které vás zahřejí

Více

Kdo by se měl pálivým pokrmům vyhnout?

Staré známé přísloví „Všeho s mírou“ platí i u chilli papriček. Držte se pravidla, že přidat můžete vždy, ale ubrat už ne. Ne každý reaguje na chilli stejně, takže zatímco někomu to nemusí dělat vůbec žádný problém, jiný si může způsobit podráždění žaludku a střevní sliznice. Pokud to přece jen přeženete, pálivost uhaste sklenicí mléka.

Kdo by se měl ale konzumaci chilli vyhnout úplně, jsou lidé s onemocněním trávicího traktu, jako jsou například žaludeční vředy, Crohnova choroba nebo onemocnění žlučníku. Pozor by si měli dát také těhotné ženy a alergici. Chilli by neměly konzumovat samozřejmě ani malé děti.   

Související recepty

Související články

5 důvodů, proč si dopřát chilli
  • Tipy a triky

5 důvodů, proč si dopřát chilli

Podporují imunitní systémMenší, větší, zelené nebo červené, více či méně pálivé – chilli papričky mají nespočet podob. Jednu věc mají ovšem společnou, všechny totiž obsahují vitamin C. Díky němu mají pozitivní vliv na imunitu a...
Jak zachránit příliš pálivé jídlo
  • Tipy a triky

Jak zachránit příliš pálivé jídlo

Při přípravě ostřejšího pokrmu se může velmi snadno stát, že to s chilli zkrátka přeženeme. Nejen že je jídlo až moc ostré, ale díky příliš velké pálivosti nám v ústech vyniká pouze chilli, ostatní ingredience ztrácí intenzitu a pokrm pak...
Jak na to: fermentovaná chilli omáčka
  • Tipy a triky

Jak na to: fermentovaná chilli omáčka

Zelenina na pálivé omáčky se obvykle opéká, smaží nebo dusí s olejem a octem, který její chuti dodává výraznou nakyslost. Poté se rozmixuje na více či méně hustou tekutinu, která každému jídlu dodá výraznou pálivost. My pro vás v...

Obchod Apetit