0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bylinky a koření, které vás zahřejí

Bylinky a koření, které vás zahřejí
sdílet:
Leden s sebou přinesl pořádnou zimu, teplota často klesá pod bod mrazu a většina území je zahalena do sněhového závoje. Co nám pomůže se v těchto chladných dnech zahřát? Základem je samozřejmě teplé oblečení, ale pomoci si můžeme i jídlem nebo pitím. Stačí, když do něj přidáme bylinky, které mají hřejivé účinky. Pojďte se s námi podívat, které to jsou, a jaké dobroty si z nich můžete připravit.

Některé druhy bylinek a koření v sobě skrývají specifické látky, které v našem těle způsobí rozšíření cév a prokrvení tkání. Díky tomu se dostaví hřejivý účinek. S takovými bylinkami ale zacházejte opatrně, i zde platí staré známé přísloví „Všeho s mírou!“. Pozor by si měly dávat především osoby s vysokým krevním tlakem, zažívacími obtížemi, ale také těhotné ženy.

Skořice

Skořice patří mezi oblíbené druhy koření. Její vůni cítíme hlavně v období Vánoc, kdy se přidává do cukroví nebo svařáku. Vánoce už sice skončily, ale způsobů, jakými do sebe toto hřejivé koření dostat, je i tak spousta. Skořici si můžete přidat do čaje, kávy nebo horkého mléka, čímž tak ještě zvýšíte hřejivost nápoje. Máte rádi sladké snídaně? Pak vám doporučujeme lahodnou krupicovou kaši se skořicí a jablky nebo lívance se skořicí. Skořice kromě sladkých jídel skvěle doplňuje i jídla slaná, zejména pak ta pocházející z arabské kuchyněCizrna s datlemi, skořicí, kurkumou a mandlemi vás zaručeně mile překvapí.

Kromě zahřátí vám skořice pomůže také s chutí k jídlu a správným trávením, působí protizánětlivě, zlepšuje krevní oběh a pomáhá při kašli a nachlazení.

Jaké další bylinky pomáhají s nachlazením? Přečtěte si článek níže.

Zázvor

Zázvor je známý díky svým léčivým schopnostem, ale také jednoznačně patří mezi suroviny, které mají nejsilnější hřejivé účinky. To nejlepší, co můžete se zázvorem v zimě udělat, je uvařit si z něj horký čaj. Chcete-li skutečnou zázvorovou bombu, přidejte do čaje zázvorový sirup. S prochladnutím i nachlazením vám pomůže náš kuřecí vývar se zázvorem.

Pepř a chilli

Co pálí, to zahřívá. Pokud si nepotrpíte na čajíčky a nevadí vám pořádně ostrá jídla, pak stačí, když si do pokrmu přidáte pořádnou dávku pepře nebo chilli, a vězte, že vám bude horko raz dva. Jak pepř, tak chilli obsahují látky, které povzbuzují krevní oběh, u chilli je však tento účinek ještě větší. Díky vysoké koncentraci kapsaicinu v chilli dochází po jeho konzumaci k rychlému zahřátí končetin a hlavy.

Rozmarýn

Trpíte na studené nohy? Vyzkoušejte rozmarýn. Kromě toho, že posiluje paměť, je antibakteriální a pomáhá s trávením, také prokrvuje a zahřívá. V kuchyni se rozmarýn nejčastěji používá na dochucení masa a pečených brambor. Rozmarýn můžete používat buď čerstvý, sušený nebo si z něj rovnou vyrobit olej.

Heřmánek, mateřídouška, lípa

Rovněž bylinky jako heřmánek, mateřídouška a lípa mají hřejivé účinky. Z mateřídoušky a heřmánku si uvařte čaj. Spojením těchto dvou bylinek vytvoříte nejen lahodný, ale i hřejivý nápoj. Stačí zalít lžičku sušených květů heřmánku spolu s jednou lžičkou sušené nati mateřídoušky vroucí vodou a nechat 10-15 minut louhovat. Ale pozor na dávkování, mateřídoušku byste neměli konzumovat dlouhodobě. Lípa zase vyvolává pocení, proto je ideální, když se potřebujete takzvaně vypotit. Z lipových květů si udělejte koupel nebo uvařte čaj.

Související články

5 důvodů, proč si dopřát chilli
  • Tipy a triky

5 důvodů, proč si dopřát chilli

V české kuchyni nejsou tak hojně používány jako například v té thajské, přesto se ale vyplatí je do jídelníčku zakomponovat. Mají spoustu zdravotních benefitů, vytváří hormony štěstí a fungují jako prevence proti různým nemocem. Papričky...
Jak pěstovat čerstvé bylinky i v zimě?
  • Tipy a triky

Jak pěstovat čerstvé bylinky i v zimě?

V létě najdeme čerstvé bylinky na každém kroku, máme jich plné balkóny a zahrádky. V zimě je všemu jinak. Většinou se musíme spolehnout na ty balené z obchodu a rychle je spotřebovat, než uvadnou. Proč je tedy nezkusit vypěstovat doma?...
Vařte jako francouzský šéfkuchař: bouquet garni
  • Tipy a triky

Vařte jako francouzský šéfkuchař: bouquet garni

Bouquet garni je francouzský výraz, který doslova znamená zdobenou kytici. Opravdové květiny v ní nenajdete, ale voní stejně omamně jako jarní louka. Bouquet garni je svazek čerstvých bylinek, který hojně využívá francouzská, obzvláště...
Jak rozvonět koření
  • Tipy a triky

Jak rozvonět koření

Tradičnou cestou bývá prohřát koření na pánvi. To však může skončit i jeho spálením. Jak to tedy udělat, aby koření krásně vonělo a nebyli z něho uhlíky?  ...

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit