Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

5 nejlepších italských restaurací světa

Nejlepší italské restaurace na světě? Známe je! Přinášíme vám seznam 5 těch nej podniků, které si zasloužily michelinské hvězdy a mnohá další ocenění.
8.8.2020 | Autor: Tereza Mašková

Osteria Francescana v Modeně

Proslavený podnik získal v minulosti několikrát ocenění nejlepší restaurace roku a může se pochlubit hned třemi michelinskými hvězdami. Massimo Bottura, rodák z Modeny, vyrůstal v kuchyni své babičky, která ho naučila milovat italské jídlo. Nejdříve se rozhodl pro studium práva, ale nakonec u něj vyhrála láska k vaření. Roku 1995 si otevřel vysněnou Osteria Francescana, kde figuruje nejen jako majitel, ale i šéfkuchař. Ze začátku neměl Massimo moc štěstí. Dokonce si myslel, že bude muset zavřít. Do gastronomického nebe se restaurace dostala až po návštěvě jednoho kritika, který jel shodou okolností kolem a měl problémy s autem. Podnik si získal uznání kritiků a srdce hostů z celého světa. Nabízí zde klasickou italskou kuchyni zahalenou v moderním kabátě s trochou inspirace z dalekých cest. Ochutnat můžete modenské tortellini se smetanou a Parmigiano Reggiano, spaghettini alla Cetarese s uzenou mozzarellou a kaviárem nebo filet alla Rossini s foie gras a kaviárem.

Abeceda italských sýrů

Jak se vyznat v italských sýrech, co si k nim dát a s čím je kombinovat? Pojďte se seznámit s nejpopulárnějšími sýry.

Enoteca Pinchiorri ve Florencii

Manželský pár Giorgio Pinchiorri a Annie Féolde založil Enoteca Pinchiorri s myšlenkou na místo, kde by se párovala unikátní vína s vybraným jídlem. Nejdříve šlo spíše o vinný bar s malým občerstvením, ale postupem času se proměnil v uznávanou restauraci. Oba manželé zde od počátku fungují jako tým šéfkuchařů. Annie se roku 1992 stala první ženou v historii, která získala tři michelinské hvězdy mimo Francii. Giorgio je zase uznávaným sommeliérem. Každou lahev vína v restauraci sám vybral. A že jich je za tu dobu opravdu hodně. Masivní sklepy skrývají až 140 000 lahví těch nejlepších vín. V současné době se zaměřují na Toskánskou kuchyni v moderním podání, která perfektně doplňuje jejich objemný vinný sklep.

Jak dobře znáte italská vína?

Země, která dala světu Prosecco, Chianti nebo Amarone. I tak bychom mohli mluvit o prosluněné Itálii, ke které víno...

Restaurant Passerini v Paříži

Šéfkuchař Giovanni Passerini původem z Říma otevřel Passerini v roce 2016 a od té doby sbírá jedno ocenění za druhým. Průvodce Le Fooding ho dokonce zvolil nejlepším šéfkuchařem roku 2017. Dle žebříčku nezávislých kritiků 50 Top Italy je toto nejlepší italská restaurace mimo Itálii. Dle Giovanniho jsou hosté už otrávení ze zkostnatělých pevných menu, tak se rozhodl od tohoto trendu oprostit. Najdete zde tedy vždy něco jiného. Podnik se zaměřuje na italskou klasiku, a to především na domácí těstoviny na nespočet způsobů z těch nejlepších surovin. Dle personálu jsou nejpopulárnější ravioli z perliček a pici s dušenou chobotnicí. Specialitou podniku je humr podávaný ve dvou chodech.

Pasta a basta! aneb Jak na nejlepší těstoviny

Těstoviny mají zvláštní kouzlo, díky kterému jsou populární po celém světě. Stojí za ním kombinace snadné přípravy,...

Don Alfonso 1890 v Torontu

Restauraci založil šéfkuchař Alfonso Iaccarino se svou manželkou Livií jako možnost občerstvení pro hosty v rodinném hotelu v roce 1973. V současné době je to spíše naopak. Návštěvníci z celého světa sem jezdí, jen aby ochutnali výborné pokrmy. Na rodinou tradici navazuje i jejich syn Ernesto Iaccarino, který je nynějším šéfkuchařem. Kuchyně Don Alfonso 1890 se vyznačuje svou moderností a výjimečnou kvalitou použitých surovin. Můžete zde ochutnat degustační menu, které obsahuje obvykle čtyři až pět chodů. Začíná se mixem tataráků (bizon, tuňák, řepa). Druhým chodem bývají poměrně extravagantní těstoviny jako například tagliatelle s růžovou vodou, kaviárem a bochánkem pěny z úhoře. Další chod může být ryba zahalená v italských lanýžích nebo specialita podniku Bizon Alberta, což je vlastně takový Wellington z bizona obohacený o italské chutě a samozřejmě nikdy nechybí dezert.

Jak na dokonalé tiramisu

Připravte si doma tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady,...

8 ½ Bombana v Hongkongu

Podnik založený šéfkuchařem Umbertem Bombanou, přezdívaným „králem bílých lanýžů“, patří také na seznam 50 Top Italy. Otevřel roku 2010 a trvalo jen několik měsíců, než dostal hned dvě michelinské hvězdy a tu třetí získal rok poté. Umberto vše vybudoval sám podle svých představ a jméno restaurace je vyjádřením úcty oblíbenému režisérovi Federicu Fellini. Postupem času Umberto otevřel i další pobočky v Šanghaji a Pekingu. Své hosty neustále překvapuje klasickou italskou kuchyní se specifickým moderním nádechem. S menu se tu často experimentuje a jídla se tu rychle točí. Navíc se zde nesoustředí na používání jen vyloženě italských surovin. Díky lokaci v Asii se tedy kolikrát může jednat o velmi zajímavé kombinace. Podávají zde například ragú z měkkýšů Cavatelli a mořského ježka nebo salát s humrem, kaviárem a omáčkou z šampaňského.

Specialita na závěr: Aromi v Praze

Jednu z těch nejlepších italských restaurací najdete i u nás. Pražské Aromi získalo jedenácté místo v žebříčku 50 Top Italy. Specializují se zde na ryby a mořské plody v italském provedení s důrazem na čerstvost a kvalitu surovin. Podnik otevřel v roce 2005 šéfkuchař Riccardo Lucque, který se stará o výběr prvotřídních dodavatelů. V roce 2017 dokonce získal cenu Euro Toques za práci se sezónními a lokálními potravinami. Ochutnat tu můžete například grilované kalamáry podle rodinného receptu z Marche, risotto s krevetami a burratou, cannelloni plněné bramborami a mořským vlkem s rajčaty a bazalkou nebo silný kuřecí vývar s lanýžovými passatelli.

Malá Itálie bez dlouhého cestování

Italskou kuchyni miluje snad každý a my si pro vás připravili podniky, kde ochutnáte křupavou pizzu, domácí těstoviny,...

Jak se vyznat názvech italských restaurací? 

Dovolená v Itálii – kde se dobře najíst?

Trattoria, Osteria, Ristorante, Pizzeria… Kdo se v tom má vyznat? Poradíme, kde si co v Itálii dát.

Úvodní fotografie: Mgg Vitchakorn, Unsplash

Související

Fenomén aperitivo – jak si dát spritz s italskou grácií

Aperol spritz už několik let kraluje létu. Pojďme se podívat, odkud se vzala jeho popularita.

Fenomén aperitivo 2 – Sám sobě barmanem neboli Naučte se namíchat si vlastní spritz

Populární Aperol spritz všichni dobře známe. Ale co ostatní typy hořkých likérů? Seznámíme vás s jejich historií a...
REKLAMA

Přidat komentář