Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Až se vydáte do Itálie: Který podnik co nabízí, kde se najíte rychle a levně a čím se řídit?

Italské caffe
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Italské jídlo bývá jedním z důvodů, proč celoročně láká davy návštěvníků. Kvalitní potraviny nakoupíte v každém obchodě i supermarketu, kde se zorientujete podle etiket. Jak si ale poradit při výběru podniku, kde se najíst? Trattoria, Osteria, Ristorante, Pizzeria… Kdo se v tom má vyznat? Pojďte se na to podívat z blízka spolu s námi.

 

Zažil to každý, kdo na nějaké místo či do nějaké země přijel poprvé. Bloudíte neznámými uličkami, poledne se blíží, zbytek výpravy čím dál hlasitěji pronáší poznámky o hladu, vy horečně listujete v průvodci nebo hekticky sjíždíte recenze.

Hledáte podnik, který uspokojí kručící žaludek a přitom nezruinuje rodinný rozpočet hned na začátku dovolené. Procházíte kolem vývěsních štítů, z nichž na vás hledí neznámá slova, a zkoušíte uhodnout, jaký typ pokrmu a v jaké cenové hladině zrovna tady podávají.

Malý slovníček italských restaurací

Pizzeria

Asi jediný podnik, který není třeba Čechům představovat. Italské pizzerie se od těch tuzemských příliš neliší. Pizzerie si v Itálii nehrají na drahé restaurace a nabízejí přesně to, co mají v názvu: skvělou pizzu – najíte se v nich většinou levně a rychle.

  • Pozor si je třeba dát jen na to, že mnoho podniků otvírá až večer, případně mají otevřeno přes oběd (například do 2 hodin), pak zavřou a další várku hostů obslouží až při večeři.
  • Počítejte s tím, že Italové večeří později než my, takže v menším městečku (pokud nejste v turistickém centru) kolem šesté hodiny večerní otevřený podnik možná nenajdete.

Rosticceria

Pokud na ni narazíte, vytrhne vám trn z paty přes den. Jde o rychlé občerstvení (často tam dostanete jídlo s sebou) a může nabízet grilované maso (čtěte kuře) nebo místní speciality, na jihu třeba oblíbené smažené rýžové koule – arancini.

Paninoteca

Jde o obchod s obloženými chleby, panini. Italské sendviče se obvykle připravují a podávají teplé.

  • Je otevřená během dne, a tak pomůže zažehnat hlad v hodinách, kdy mají hospůdky, pizzerie a restaurace zavřeno. 
  • Sendviče v nabídce mají rozmanité náplně, jako jsou například různé druhy masa a uzenin – parmská šunka, salám nebo grilovaná kuřecí prsa, sýry  – mozzarella, provolone, gorgonzola, zelenina a omáčky či různé druhy pesta. 

Trattoria

Takto se označují malé hospůdky s neformální atmosférou, které bývají často rodinnými podniky. Dostanete zde teplá jídla, obvyklé jsou lokální speciality. Trattorie se zaměřují na jednoduchá, avšak kvalitní jídla, která odrážejí místní kulinářskou tradici.

  • V trattorii můžete v nabídce očekávat různé úpravy těstovin, domácí risotto, pokrmy s polentou, různé druhy omáček, lokální maso a čerstvé ryby. Domácí italské dezerty jako tiramisu nebo panna cotta většinu nechybí.
  • Trattorie otvírají většinou až na večeři a ceny v nich by měly být mírné.

Osteria

Má podobný charakter jako trattoria. Obvykle se specializuje na místní jídla, kterých sice nenabízí mnoho, ale ta, která má, by měla být ukázkou italské domácí kuchyně v té nejlepší podobě. akmile spatříte rustikální výzdobu, víte, že vstupujete do osterie.

  • Někdy nemá ani jídelní lístek, ale majitel vám vyjmenuje, co ten den nabízí. Občas se pod tímto názvem skrývá sofistikovanější a dražší podnik, který tak dává najevo, že se specializuje na tradiční venkovské pokrmy daného regionu. J

Tavola Calda

Název znamená doslova teplý stůl – tedy přeneseně teplá kuchyně. Zakoupit si zde můžete hotová jídla – buď s sebou nebo ke snědení na místě. Tyto podniky se skvěle hodí pro všechny, kdo hledají rychlý oběd či večeři bez čekání. Zákazníci si zde vyberou jídlo a rovnou ho u pokladny zaplatí. 

  • Nabídka v Tavola Calda obvykle zahrnuje výběr hotových teplých pokrmů, které se udržují v teple za prosklenou vitrínou.
  • Běžně se zde nabízejí různé druhy těstovin, risotto, zapečené lasagne, bramborové pokrmy, pečená zeleniny přílohy, mořské plody nebo masové ragú.
  • Vedle teplých jídel může Tavola Calda nabízet také studené předkrmy, saláty a zapékané nebo čerstvé sendviče, stejně jako oblíbené tiramisu nebo panna cottu.
  • Tavola Calda mívá otevřeno od pozdního dopoledne až do večera.

Ristorante

Formálnější podniky s psaným jídelním lístkem, kam se chodí na večeři. Očekávejte číšníka v úhledném obleku, ubrusy a pozornou obsluhu i vyšší částku na účtu.

  • Oproti jednodušším typům podniků, jako jsou trattorie nebo osterie, ristorante bude spíš nabízet rozsáhlejší menu s předkrmy, hlavními jídly, mezi kterými nebudou chybět mořské plody a maso, a italské dezerty.

Bar, případně caffe

Podnik, kde dostanete kávu, alkoholické i nealkoholické nápoje a menší svačinu, jako je sladké i slané pečivo, a drobnosti k uzobávání.

  • Otevřeno mívá od rána do večera, takže se zde můžete zastavit na snídani v podobě černého espressa či cappuccina s kouskem sladkého pečiva i na koktejl – tzv. aperitivo – před večeří.
  • Bar či caffe je lokálním centrem společenského života. Potkávají se zde přátelé a obsluha štamgasty dobře zná.

Gelateria

Sen milovníka zmrzliny. Cukrárna specializová na italské gelato, které nabízí v mnoha chuťových variacích. Zmrzlinu si můžete vzít s sebou do kornoutu či ji sníst u stolečku.

  • Často tu dostanete i kávu, ve větších podnicích můžete potkat i dezerty, ale hlavním artiklem je vždy zmrzlina.

Zdroj informací: časopis Apetit, TouristItaly, MyMagicEarth, TastingTable

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín