Ovocné knedlíky nás můžou provázet celé léto. Každý si přijde na své! V 2. dílu seriálu poradíme, jak dlouho vařit knedlíky z tvarohového těsta a s čím je zkombinovat. A zmíníme i noky a další podobné recepty.
V našem ovocně-knedlíkovém seriálu jsme se v minulém dílu rozepsali o kynutých knedlících, ale zůstali jsme vám dlužni informace o tom, jak vařit knedlíky tvarohové či z odpalovaného těsta. Těm se budeme věnovat ve třetím dílu seriálu, v němž nezapomeneme ani na variace, které se knedlíkům blíží – tedy ovocem plněné vařené taštičky z nudlového těsta.
- Kromě ovocných knedlíků se zaměříme také na nočky, ke kterým místo pracného balení ovoce stačí rozmixovat či uvařit lahodnou omáčku.
Tvarohové knedlíky
Knedlíky z tvarohového těsta jsou – v porovnání s kynutými – hotové za chviličku. A stačí na ně pár surovin: pokud máte doma ovoce, tvaroh, krupičku, vejce a trochu cukru, udělejte si nejjednodušší (a nejlepší – dodává čtenářka Apetitu Jitka Brandejská, od níž máme recept) ovocné knedlíky. Použít do nich můžete libovolné ovoce, my sáhli po borůvkách.
- Stejně tak dobře si ale můžete připravit i knedlíky meruňkové. Když balíte do těsta meruňky, vyplatí se dát místo pecky kostku cukru něbo něco podobně sladkého.
- Meruňky totiž vařením ztrácejí na sladkosti a do popředí vystupují jejich kyselé tóny.
- Cukr navíc chuť vyrovná. Místo cukru můžete použít i kousek marcipánu, jehož mandlové tóny vyladí knedlíky k dokonalosti.
Obměny tvarohového těsta
Tipy a triky jak vařit knedlíky z tvarohového těsta
Noky usnadní a urychlí vaření
Pokud se vám nechce koulet s knedlíky, můžete z tvarohového těsta pomocí dvou lžic vykrájet malé nočky.
- Příprava bude v tom případě blesková, noky můžete uvařit všechny najednou a společně slít.
- Pak je v míse omastíte máslem a můžete je rozdělit nedočkavým stolovníkům do hlubokých talířů.
- Místo náplně je polijte ovocnou omáčkou a rychlý oběd nebo večeře je na světě.
- Vyzkoušejte třeba jednoduché tvarohové knedlíčky s rozmačkanými jahodami.
Místo tvarohu lze použít i italský měkký sýr ricotta – má sladší a jemnější chuť. Najdete ho třeba v receptu na ricottové nočky s borůvkami a kokosem (odpůrci kokosu či milovníci tradičnějších chutí ho mohou vynechat).
- Ricottové gnocchi se zabaglione a malinami podle receptu šéfkuchaře Riccarda Lucqueho jsou dokonce bezlepkové a lehké jako pírko, protože obsahují jen ricottu a špetičku cukru.
- Nevaří se, nýbrž suší v troubě, a potřebujete na ně opravdu čerstvou a hustou ricottu.
- Pokud ji koupíte v supermarketu, nechte ji předem vykapat, jinak nebudou nočky držet tvar.