0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak uvařit tvarohové knedlíky

tvarohové knedlíky
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Ovocné knedlíky nás můžou provázet celé léto. Každý si přijde na své! V 2. dílu seriálu poradíme, jak dlouho vařit knedlíky z tvarohového těsta a s čím je zkombinovat. A zmíníme i noky a další podobné recepty. 

V našem ovocně-knedlíkovém seriálu jsme se v minulém dílu rozepsali o kynutých knedlících, ale zůstali jsme vám dlužni informace o tom, jak vařit knedlíky tvarohové či z odpalovaného těsta. Těm se budeme věnovat ve třetím dílu seriálu, v němž nezapomeneme ani na variace, které se knedlíkům blíží – tedy ovocem plněné vařené taštičky z nudlového těsta.

  • Kromě ovocných knedlíků se zaměříme také na nočky, ke kterým místo pracného balení ovoce stačí rozmixovat či uvařit lahodnou omáčku.

Tvarohové knedlíky

Knedlíky z tvarohového těsta jsou – v porovnání s kynutými – hotové za chviličku. A stačí na ně pár surovin: pokud máte doma ovoce, tvaroh, krupičku, vejce a trochu cukru, udělejte si nejjednodušší (a nejlepší – dodává čtenářka Apetitu Jitka Brandejská, od níž máme recept) ovocné knedlíky. Použít do nich můžete libovolné ovoce, my sáhli po borůvkách.

  • Stejně tak dobře si ale můžete připravit i knedlíky meruňkové. Když balíte do těsta meruňky, vyplatí se dát místo pecky kostku cukru něbo něco podobně sladkého.
  • Meruňky totiž vařením ztrácejí na sladkosti a do popředí vystupují jejich kyselé tóny.
  • Cukr navíc chuť vyrovná. Místo cukru můžete použít i kousek marcipánu, jehož mandlové tóny vyladí knedlíky k dokonalosti.
 

Obměny tvarohového těsta

Na tvarohové těsto existují různé obměny, často se do něj pro větší jemnost přidává máslo, někdo doporučuje 1–2 žloutky navíc.
  • V restauraci Café Savoy, která je svými ovocnými knedlíky vyhlášená, používají do těsta mimo mouky i strouhanku z bílého chleba. V sezoně jahod se tam na knedlíky určitě vyplatí zaskočit.
  • Pokud bydlíte daleko, uvařte si je podle receptu, který redakce Apetitu získala od jejich šéfcukrářky Vojtěšky Šteflové v červnu 2018.

Tipy a triky jak vařit knedlíky z tvarohového těsta

  • Množství mouky či krupice v rozpisech receptů je často orientační. Přisypat byste ji měli jen tolik, aby se s těstem dobře pracovalo. Jestliže jí zahustíte těsto příliš, bude tuhé.
  • Když použijete tvaroh v kostce (tedy ten zabalený v alobalu), který obsahuje méně vody a je hustší než tvaroh ve vaničce, nemusíte do těsta přidávat tolik mouky.
  • Pokud máte nový recept, raději uvařte jeden knedlík na zkoušku. Tím ověříte ideální hustotu těsta – pokud se knedlík rozváří a rozpadá, je třeba přidat trochu mouky či krupičky.
  • Doba varu záleží na velikosti ovoce (logicky čím větší plod, tím větší knedlík a delší potřeba vaření). U jahodových knedlíků se uvádí délka pobytu v hrnci 5–10 minut. Obecně jsou knedlíky uvařené, když vyplavou na hladinu. Potom jim dejte v hrnci maximálně minutu až dvě, vylovte je a rovnou v míse polijte rozpuštěným máslem, aby se neslepily k sobě.

Noky usnadní a urychlí vaření

Pokud se vám nechce koulet s knedlíky, můžete z tvarohového těsta pomocí dvou lžic vykrájet malé nočky.

  • Příprava bude v tom případě blesková, noky můžete uvařit všechny najednou a společně slít.
  • Pak je v míse omastíte máslem a můžete je rozdělit nedočkavým stolovníkům do hlubokých talířů.
  • Místo náplně je polijte ovocnou omáčkou a rychlý oběd nebo večeře je na světě.
  • Vyzkoušejte třeba jednoduché tvarohové knedlíčky s rozmačkanými jahodami.

Místo tvarohu lze použít i italský měkký sýr ricotta – má sladší a jemnější chuť. Najdete ho třeba v receptu na ricottové nočky s borůvkami a kokosem (odpůrci kokosu či milovníci tradičnějších chutí ho mohou vynechat).

  • Ricottové gnocchi se zabaglione a malinami podle receptu šéfkuchaře Riccarda Lucqueho jsou dokonce bezlepkové a lehké jako pírko, protože obsahují jen ricottu a špetičku cukru.
  • Nevaří se, nýbrž suší v troubě, a potřebujete na ně opravdu čerstvou a hustou ricottu.
  • Pokud ji koupíte v supermarketu, nechte ji předem vykapat, jinak nebudou nočky držet tvar.

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč