Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak uvařit tvarohové knedlíky? Zvolte správný tvaroh, práci s balením ovoce si můžete výrazně usnadnit

tvarohové knedlíky
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Ovocné knedlíky nás můžou provázet celé léto. Každý si přijde na své! V 2. dílu seriálu poradíme, jak dlouho vařit knedlíky z tvarohového těsta a s čím je zkombinovat. A zmíníme i noky a další podobné recepty. 

V našem ovocně-knedlíkovém seriálu jsme se v minulém dílu rozepsali o kynutých knedlících, ale zůstali jsme vám dlužni informace o tom, jak vařit knedlíky tvarohové či z odpalovaného těsta. Těm se budeme věnovat ve třetím dílu seriálu, v němž nezapomeneme ani na variace, které se knedlíkům blíží – tedy ovocem plněné vařené taštičky z nudlového těsta.

  • Kromě ovocných knedlíků se zaměříme také na nočky, ke kterým místo pracného balení ovoce stačí rozmixovat či uvařit lahodnou omáčku.

Tvarohové knedlíky

Knedlíky z tvarohového těsta jsou – v porovnání s kynutými – hotové za chviličku. A stačí na ně pár surovin: pokud máte doma ovoce, tvaroh, krupičku, vejce a trochu cukru, udělejte si nejjednodušší (a nejlepší – dodává čtenářka Apetitu Jitka Brandejská, od níž máme recept) ovocné knedlíky. Použít do nich můžete libovolné ovoce, my sáhli po borůvkách.

  • Stejně tak dobře si ale můžete připravit i knedlíky meruňkové. Když balíte do těsta meruňky, vyplatí se dát místo pecky kostku cukru něbo něco podobně sladkého. Meruňky totiž vařením ztrácejí na sladkosti a do popředí vystupují jejich kyselé tóny.
  • Cukr navíc chuť vyrovná. Místo cukru můžete použít i kousek marcipánu, jehož mandlové tóny vyladí knedlíky k dokonalosti.
Skryt pre seznam

Obměny tvarohového těsta

Na tvarohové těsto existují různé obměny, často se do něj pro větší jemnost přidává máslo, někdo doporučuje 1–2 žloutky navíc.

V restauraci Café Savoy, která je svými ovocnými knedlíky vyhlášená, používají do těsta mimo mouky i strouhanku z bílého chleba. V sezoně jahod se tam na knedlíky určitě vyplatí zaskočit.

Pokud bydlíte daleko, uvařte si je podle receptu, který redakce Apetitu získala od jejich šéfcukrářky Vojtěšky Šteflové v červnu 2018.

Tipy a triky jak vařit knedlíky z tvarohového těsta

  • Množství mouky či krupice v rozpisech receptů je často orientační. Přisypat byste ji měli jen tolik, aby se s těstem dobře pracovalo. Jestliže jí zahustíte těsto příliš, bude tuhé.
  • Když použijete tvaroh v kostce (tedy ten zabalený v alobalu), který obsahuje méně vody a je hustší než tvaroh ve vaničce, nemusíte do těsta přidávat tolik mouky.
  • Pokud máte nový recept, raději uvařte jeden knedlík na zkoušku. Tím ověříte ideální hustotu těsta – pokud se knedlík rozváří a rozpadá, je třeba přidat trochu mouky či krupičky.
  • Doba varu záleží na velikosti ovoce (logicky čím větší plod, tím větší knedlík a delší potřeba vaření). U jahodových knedlíků se uvádí délka pobytu v hrnci 5 – 10 minut. Obecně jsou knedlíky skoro hotové, když vyplavou na hladinu. Potom jim dejte v hrnci maximálně dvě tři minuty, vylovte je a rovnou v míse polijte rozpuštěným máslem, aby se neslepily k sobě.

Noky usnadní a urychlí vaření

Pokud se vám nechce koulet s knedlíky, můžete z tvarohového těsta pomocí dvou lžic vykrájet malé nočky.

  • Příprava bude v tom případě blesková, noky můžete uvařit všechny najednou a společně slít.
  • Pak je v míse omastíte máslem a můžete je rozdělit nedočkavým stolovníkům do hlubokých talířů.
  • Místo náplně je polijte ovocnou omáčkou a rychlý oběd nebo večeře je na světě.
  • Vyzkoušejte třeba jednoduché tvarohové knedlíčky s rozmačkanými jahodami.

Místo tvarohu lze použít i italský měkký sýr ricotta – má sladší a jemnější chuť. Najdete ho třeba v receptu na ricottové nočky s borůvkami a kokosem (odpůrci kokosu či milovníci tradičnějších chutí ho mohou vynechat).

  • Ricottové gnocchi se zabaglione a malinami podle receptu šéfkuchaře Riccarda Lucqueho jsou dokonce bezlepkové a lehké jako pírko, protože obsahují jen ricottu a špetičku cukru.
  • Nevaří se, nýbrž suší v troubě, a potřebujete na ně opravdu čerstvou a hustou ricottu.
  • Pokud ji koupíte v supermarketu, nechte ji předem vykapat, jinak nebudou nočky držet tvar.
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...