Jak uvařit tvarohové knedlíky

tvarohové knedlíky
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Ovocné knedlíky nás můžou provázet celé léto. Už na konci května začneme vařit tvarohové s jahodami, vzápětí dozrají třešně a po druhé půli června i višně na knedlíky třešňové a višňové. Následují meruňky, které zabalíme do odpalovaného těsta. A borůvky, z nichž uvaříme kynuté borůvkové knedlíky. Zkrátka, každý si přijde na své! V 2. dílu seriálu poradíme, jak dlouho vařit knedlíky z tvarohového těsta a s čím je zkombinovat. A zmíníme i noky a další podobné recepty. 

V našem ovocně-knedlíkovém seriálu jsme se v minulém dílu rozepsali o kynutých knedlících, ale zůstali jsme vám dlužni informace o tom, jak vařit knedlíky tvarohové či z odpalovaného těsta. Těm se budeme věnovat ve třetím dílu seriálu, v němž nezapomeneme ani na variace, které se knedlíkům blíží – tedy ovocem plněné vařené taštičky z nudlového těsta.  

Kromě ovocných knedlíků se zde, v 2. dílu, zaměříme také na nočky, ke kterým místo pracného balení ovoce stačí rozmixovat či uvařit lahodnou omáčku.

Tvarohové knedlíky

Knedlíky z tvarohového těsta jsou – v porovnání s kynutými – hotové za chviličku. A stačí na ně pár surovin: pokud máte doma ovoce, tvaroh, krupičku, vejce a trochu cukru, udělejte si nejjednodušší (a nejlepší – dodává čtenářka Apetitu Jitka Brandejská, od níž máme recept) ovocné knedlíky. Použít do nich můžete libovolné ovoce, my sáhli po borůvkách.

Stejně tak dobře si ale můžete připravit i knedlíky meruňkové. Když balíte do těsta meruňky, vyplatí se dát místo pecky kostku cukru něbo něco podobně sladkého. Meruňky totiž vařením ztrácejí na sladkosti a do popředí vystupují jejich kyselé tóny. Cukr navíc chuť vyrovná. Místo cukru můžete použít i kousek marcipánu, jehož mandlové tóny vyladí knedlíky k dokonalosti.

 
Na tvarohové těsto existují různé obměny, často se do něj pro větší jemnost přidává máslo, někdo doporučuje 1–2 žloutky navíc. V restauraci Café Savoy, která je svými ovocnými knedlíky vyhlášená, používají do těsta mimo mouky i strouhanku z bílého chleba. V sezoně jahod se tam na knedlíky určitě vyplatí zaskočit. Pokud bydlíte daleko, uvařte si je podle receptu, který redakce Apetitu získala od jejich šéfcukrářky Vojtěšky Šteflové v červnu 2018.
 
tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami ze Savoye
Foto: Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit
 

Tipy a triky jak vařit knedlíky z tvarohového těsta

  • Množství mouky či krupice v rozpisech receptů je často orientační. Přisypat byste ji měli jen tolik, aby se s těstem dobře pracovalo. Jestliže jí zahustíte těsto příliš, bude tuhé.
  • Když použijete tvaroh v kostce (tedy ten zabalený v alobalu), který obsahuje méně vody a je hustší než tvaroh ve vaničce, nemusíte do těsta přidávat tolik mouky.
  • Pokud máte nový recept, raději uvařte jeden knedlík na zkoušku. Tím ověříte ideální hustotu těsta – pokud se knedlík rozváří a rozpadá, je třeba přidat trochu mouky či krupičky.
  • Doba varu záleží na velikosti ovoce (logicky čím větší plod, tím větší knedlík a delší potřeba vaření). U jahodových knedlíků se uvádí délka pobytu v hrnci 5–10 minut. Obecně jsou knedlíky uvařené, když vyplavou na hladinu. Potom jim dejte v hrnci maximálně minutu až dvě, vylovte je a rovnou v míse polijte rozpuštěným máslem, aby se neslepily k sobě.
     

Noky usnadní a urychlí vaření

Pokud se vám nechce koulet s knedlíky, můžete z tvarohového těsta pomocí dvou lžic vykrájet malé nočky. Příprava bude v tom případě blesková, noky můžete uvařit všechny najednou a společně slít. Pak je v míse omastíte máslem a můžete je rozdělit nedočkavým stolovníkům do hlubokých talířů. Místo náplně je polijte ovocnou omáčkou a rychlý oběd nebo večeře je na světě. Vyzkoušejte třeba jednoduché tvarohové knedlíčky s rozmačkanými jahodami.

Místo tvarohu lze použít i italský měkký sýr ricotta – má sladší a jemnější chuť. Najdete ho třeba v receptu na ricottové nočky s borůvkami a kokosem (odpůrci kokosu či milovníci tradičnějších chutí ho mohou vynechat). Ricottové gnocchi se zabaglione a malinami podle receptu šéfkuchaře Riccarda Lucqueho jsou dokonce bezlepkové a lehké jako pírko, protože obsahují jen ricottu a špetičku cukru. Nevaří se, nýbrž suší v troubě, a potřebujete na ně opravdu čerstvou a hustou ricottu. Pokud ji koupíte v supermarketu, nechte ji předem vykapat, jinak nebudou nočky držet tvar.

Recepty i rady, jak na kynuté knedlíky s borůvkami a dalším ovocem, najdete v 1. díle našeho seriálu Jak na ovocné knedlíky

Knedlíky z odpalovaného těsta, jakož i vařené taštičky plněné ovocem se naučíte uvařit ve 3. dílu seriálu.

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit