Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Podběl lékařský je vhodný nejen při kašli, prozradíme vám jeho další účinky

Nápadně žlutá rostlinka z dálky připomínající pampelišku je mnohem všestrannější bylinkou, než by se mohlo zdát. Kdy a kde ji sbírat, jaké části využít a co všechno podběl léčí vám rádi prozradíme v dnešním bylinkářském okénku.
3. 3. 2021 | Autor: Hana Kovaříková

Kde podběl hledat

Podběl lékařský, nebo také podběl obecný, jsou vytrvalé léčivé rostliny z čeledi hvězdnicovitých (do této skupiny květin řadíme například heřmánek, kopretinu, slunečnici nebo sedmikrásku). Sytě žlutý květ a plazivý oddenek dávají podbělu nezaměnitelnou podobu. Listy vyrůstají až po odkvětu.

Na našem území jej najdeme převážně na vlhkých místech, u potoků, na loukách i polích, v příkopech či při březích vodních nádrží. Vyskytuje se však po celé Evropě i Asii. Lidově bývá podběl označován jako koňské kopyto, lopušnice, ubytník, májík, mateří líčko či líčko Panny Marie, ale také babuše nebo babuška.

Podběl sbíráme časně zjara

Jarní sluníčko vypne první kvítky podbělu na vlhkých březích, v příkopech či rumištích. Bylinka ještě nemá listy, ty vyrůstají až po odkvetení na konci jara. Na sbírání květů bychom se tedy měli vydat co nejdříve, na samém počátku kvetení. Později sbíráme také listy. Veškeré části bychom měli sušit ve stínu, například na půdě či temné spižírně.

Proč sbírat listy i květy? Obsahují třísloviny, hořčiny, minerální soli, silice, slizy, fytosteroly, necidy i karotenoidy. V květech najdeme také vitamin C, tanin, flavonoidy, bílkoviny, dextrin, fytosteroly a žluté barvivo xantophyl. V listech se objevuje také kyselina mléčná, vinná, jablečná, kávová a gallová. Z minerálů pak draslík, cholin, zinek, také cukry a polysacharid inulin, který je velice vhodný pro diabetiky.

Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát

Určitě už jste se někdy spálili o kopřivu. To je pravděpodobně také důvod, proč tuhle bylinu nemáte příliš v oblibě a...

Léčivé účinky žlutého podbělu

  • uvolňuje dýchací cesty
  • má protizánětlivé účinky, zejména při zánětu průdušek, astmatu, zápalu pohrudnice, kataru hrtanu či hrdla, ale také při začínající tuberkulóze plic
  • chronický kašel či častý chrapot pomáhá odstranit v teplém čaji s medem
  • urychluje hojení ran, spálenin, ekzémů i vředů
  • zklidňuje poškozenou pokožku po bodnutí hmyzem
  • čerstvé listy pomáhají přiložením na místa nakažená růží či poraněné tkáně s modročervenými otoky
  • odvary účinně pomáhají při skrofulózních vředech
  • otoky nohou splasknou během koupele ve výluhu listů
  • má protizánětlivé účinky při zánětu žil, ale pomáhá také při revmatismu, artróze, bolestech kloubů a dně
  • podporuje léčbu cukrovky
  • převařené listy hojí pásový opar
     

Co všechno se dá z podbělu připravit

Čaj

Vrchovatou lžičku květů, případně květů a listů ve stejném podílu, spaříme čtvrt litrem horké vody a necháme krátce louhovat.

Inhalace

Polévkovou lžíci květů i listů spaříme v hrnci, ihned začneme inhalovat páry schováni pod ručníkem. Můžeme opakovat několikrát denně.

Obklad

Ještě čerstvé bylinky rozmělníme v hmoždíři na kaši a poté přiložíme na inkriminovaná místa. Pro lepší efekt můžeme zabalit do gázy.

Sirup

V hliněném hrnci nebo zavařovací sklenici klademe vrstvy listů podbělu a střídavě vrstvy přírodního cukru. Necháme usadit a postupně opakujeme, dokud není nádoba plná až na okraj. Vše zakryjeme třemi vrstvami silného pergamenu či celofánu. Nádobu je třeba umístit na chráněné místo v zemi, na zahradě si tedy připravte dostatečně velikou prohlubeň. Zatížíme deskou a zasypeme hlínou, dobré je místo také označit, abyste za osm dní marně nehloubili jednu jámu za druhou. Stálá teplota vyvolá kvašení a účinné látky se ještě umocní. Po 8 dnech sklenici vykopeme, sirup jednou či dvakrát převaříme. Vychladlý jej přecedíme a naplníme do menších sklenic. Skladujeme v temnu a chladu, užíváme po lžičkách.

Léčivá koupel nohou

Dvě hrsti listů spařte vodou, nechte louhovat kolem pěti minut, a poté 20 minut namáčejte nohy.

Čerstvě vymačkaná šťáva

Z umytých čerstvých listů podbělu můžeme také získat ozdravnou šťávu vymačkáním nebo odstředěním.  

Medvědí česnek: (ne)známá léčivka s magickými účinky

Medvědí česnek se stal hitem posledních let. Není se čemu divit: na naše tělo má doslova blahodárný vliv. A co je na...

5 zajímavostí o podbělu

  1. Jeho rodové jméno Tussilago je tvořeno latinskými slovy tussi, tedy kašel, a ago, tedy odhánět.
  2. Obsahuje pyrolizidinové alkaloidy, které při vysokých dávkách poškozují játra. Proto je v lékárnách samotný podběl již neprodejný z důvodů nařízení EU. K poškození jater bychom však museli vypít několik desítek litrů nálevu denně.
  3. Podběl se řadí k vytrvalým bylinám díky svému šupinatému oddenku, který dorůstá až do 1 metru. Lodyha je přitom kolem 15 centimetrů vysoká, v době plodu se však její výška může až zdvojnásobit.
  4. Užívání podbělu by nemělo překročit 4 až 6 týdnů ročně.
  5. Těhotné a kojící ženy by jej měly užívat pouze v bylinkových směsích, kde zastává nejvýše 15 procent obsahu, nikoli však samostatně.

Související

Prvosenka neboli petrklíč: zatočí s kašlem a nakopne metabolismus

Prvními jarními květy, které vidíme na loukách, bývají petrklíče. Oznamují příchod jara a jsou jedním z mnoha symbolů...

Pažitka: zázračná bylina pro dobré trávení a krevní tlak

Pažitku dobře známe jako bylinu s dlouhým stonkem, jejíž květ může být pro svou příjemnou fialovou barvu krásnou...
Bylinky nemusíte jen sušit

Bylinky nemusíte jen sušit

Bazalka, pažitka, estragon nebo kerblík - nemusíte je jen sušit, jejich chuť lépe vynikne třeba s octem či olejem.

Sedmikrásky nepatří jen na zahradu, ale i do talíře

Když se řekne sedmikráska, všichni si asi vybavíme hezkou malou rostlinku se žlutým středem a bílo-růžovými okvětními...

Medvědí česnek: (ne)známá léčivka s magickými účinky

Medvědí česnek se stal hitem posledních let. Není se čemu divit: na naše tělo má doslova blahodárný vliv. A co je na...

Kombucha: objevte nápoj dlouhověkosti

Účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný čaj, který má všechny specifika...

Zelené lahůdky z louky

Kopřiv, pampelišek i sedmikrásek jsou plné zahrady. Jsou chutné, plné vitaminů a vařit z nich můžete zadarmo!

Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát

Určitě už jste se někdy spálili o kopřivu. To je pravděpodobně také důvod, proč tuhle bylinu nemáte příliš v oblibě a...

Prvosenka neboli petrklíč: zatočí s kašlem a nakopne metabolismus

Prvními jarními květy, které vidíme na loukách, bývají petrklíče. Oznamují příchod jara a jsou jedním z mnoha symbolů...

Medvědí česnek: (ne)známá léčivka s magickými účinky

Medvědí česnek se stal hitem posledních let. Není se čemu divit: na naše tělo má doslova blahodárný vliv. A co je na...

Pažitka: zázračná bylina pro dobré trávení a krevní tlak

Pažitku dobře známe jako bylinu s dlouhým stonkem, jejíž květ může být pro svou příjemnou fialovou barvu krásnou...

Topinambur – židovská brambora prospívající zdraví střev

Znáte topinambury? Pokud ne, my vás s nimi seznámíme. Rozhodně je o co stát, protože tahle potravina má zajímavou...

Tři léčivé rostliny, které sbíráme v dubnu

Ačkoli to tak zatím nevypadá, jaro je tady a spolu s ním i možnost sběru rozličných léčivých bylin či rostlin. V dubnu...

Přidat komentář