Kde podběl hledat
Podběl lékařský, nebo také podběl obecný, jsou vytrvalé léčivé rostliny z čeledi hvězdnicovitých (do této skupiny květin řadíme například heřmánek, kopretinu, slunečnici nebo sedmikrásku). Sytě žlutý květ a plazivý oddenek dávají podbělu nezaměnitelnou podobu. Listy vyrůstají až po odkvětu.
Na našem území jej najdeme převážně na vlhkých místech, u potoků, na loukách i polích, v příkopech či při březích vodních nádrží. Vyskytuje se však po celé Evropě i Asii. Lidově bývá podběl označován jako koňské kopyto, lopušnice, ubytník, májík, mateří líčko či líčko Panny Marie, ale také babuše nebo babuška.
Podběl sbíráme časně zjara
Jarní sluníčko vypne první kvítky podbělu na vlhkých březích, v příkopech či rumištích. Bylinka ještě nemá listy, ty vyrůstají až po odkvetení na konci jara. Na sbírání květů bychom se tedy měli vydat co nejdříve, na samém počátku kvetení. Později sbíráme také listy. Veškeré části bychom měli sušit ve stínu, například na půdě či temné spižírně.
Proč sbírat listy i květy? Obsahují třísloviny, hořčiny, minerální soli, silice, slizy, fytosteroly, necidy i karotenoidy. V květech najdeme také vitamin C, tanin, flavonoidy, bílkoviny, dextrin, fytosteroly a žluté barvivo xantophyl. V listech se objevuje také kyselina mléčná, vinná, jablečná, kávová a gallová. Z minerálů pak draslík, cholin, zinek, také cukry a polysacharid inulin, který je velice vhodný pro diabetiky.
Léčivé účinky žlutého podbělu
- uvolňuje dýchací cesty
- má protizánětlivé účinky, zejména při zánětu průdušek, astmatu, zápalu pohrudnice, kataru hrtanu či hrdla, ale také při začínající tuberkulóze plic
- chronický kašel či častý chrapot pomáhá odstranit v teplém čaji s medem
- urychluje hojení ran, spálenin, ekzémů i vředů
- zklidňuje poškozenou pokožku po bodnutí hmyzem
- čerstvé listy pomáhají přiložením na místa nakažená růží či poraněné tkáně s modročervenými otoky
- odvary účinně pomáhají při skrofulózních vředech
- otoky nohou splasknou během koupele ve výluhu listů
- má protizánětlivé účinky při zánětu žil, ale pomáhá také při revmatismu, artróze, bolestech kloubů a dně
- podporuje léčbu cukrovky
- převařené listy hojí pásový opar
Co všechno se dá z podbělu připravit
Čaj
Vrchovatou lžičku květů, případně květů a listů ve stejném podílu, spaříme čtvrt litrem horké vody a necháme krátce louhovat.
Inhalace
Polévkovou lžíci květů i listů spaříme v hrnci, ihned začneme inhalovat páry schováni pod ručníkem. Můžeme opakovat několikrát denně.
Obklad
Ještě čerstvé bylinky rozmělníme v hmoždíři na kaši a poté přiložíme na inkriminovaná místa. Pro lepší efekt můžeme zabalit do gázy.
Sirup
V hliněném hrnci nebo zavařovací sklenici klademe vrstvy listů podbělu a střídavě vrstvy přírodního cukru. Necháme usadit a postupně opakujeme, dokud není nádoba plná až na okraj. Vše zakryjeme třemi vrstvami silného pergamenu či celofánu. Nádobu je třeba umístit na chráněné místo v zemi, na zahradě si tedy připravte dostatečně velikou prohlubeň. Zatížíme deskou a zasypeme hlínou, dobré je místo také označit, abyste za osm dní marně nehloubili jednu jámu za druhou. Stálá teplota vyvolá kvašení a účinné látky se ještě umocní. Po 8 dnech sklenici vykopeme, sirup jednou či dvakrát převaříme. Vychladlý jej přecedíme a naplníme do menších sklenic. Skladujeme v temnu a chladu, užíváme po lžičkách.
Léčivá koupel nohou
Dvě hrsti listů spařte vodou, nechte louhovat kolem pěti minut, a poté 20 minut namáčejte nohy.
Čerstvě vymačkaná šťáva
Z umytých čerstvých listů podbělu můžeme také získat ozdravnou šťávu vymačkáním nebo odstředěním.
5 zajímavostí o podbělu
- Jeho rodové jméno Tussilago je tvořeno latinskými slovy tussi, tedy kašel, a ago, tedy odhánět.
- Obsahuje pyrolizidinové alkaloidy, které při vysokých dávkách poškozují játra. Proto je v lékárnách samotný podběl již neprodejný z důvodů nařízení EU. K poškození jater bychom však museli vypít několik desítek litrů nálevu denně.
- Podběl se řadí k vytrvalým bylinám díky svému šupinatému oddenku, který dorůstá až do 1 metru. Lodyha je přitom kolem 15 centimetrů vysoká, v době plodu se však její výška může až zdvojnásobit.
- Užívání podbělu by nemělo překročit 4 až 6 týdnů ročně.
- Těhotné a kojící ženy by jej měly užívat pouze v bylinkových směsích, kde zastává nejvýše 15 procent obsahu, nikoli však samostatně.
Přidat komentář