Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Prázdninové vaření

Léto je ve své druhé polovině a vy jste si už jistě osvojili pravidla rychlého a skvělého vaření. Rodina a děti mají hlad neustále. Takže platí pravidlo: Rychle, bez nepořádku, kvalitně a co nejméně kusů použitého nádobí.
21. 8. 2020 | Autor: Klára Kotábová

Je jasné, že během krásných letních dní nikdo nechce stát hodiny u plotny a vařit. Dlouhé chvíle v kuchyni, kde se líně táhne vývar a korunuje se jím rodinný recept po babičce, nastávají až s příchodem podzimních plískanic. V létě je nutné vařit svižně a efektivně. Tak, abyste po jídle měli co nejméně použitého nádobí, protože myčky bývají na českých chalupách stále ještě luxusem, o stanových kempech ani nemluvě. Navíc – i milovníci přípravy jídel na všechny způsoby tvrdí, že letní dny a hodiny se dají využít jinak než postáváním u bublajícího hrnce. Takže jak vařit a které pomocníky přizvat do kuchyně, aby vaše jídla byla skvělá a zároveň jste kvůli jejich přípravě nepropásli báječnou koupačku nebo výšlap na hrad Krakovec?

Technika je různá, výsledek skvělý

Královna české kuchyně

Tou je bezesporu remoska. Není třeba ji blíže představovat, protože tento typ nádoby na vaření, pečení i smažení zná každý z nás, kdo v uplynulých šedesáti letech trávil léto u babičky. Lze v ní připravit nejen maso, pečené i dušené, ale také přílohy, případně zapečené brambory. Perfektní je na pečení rychlých letních buchet a bublanin všeho druhu. Famózní je lečo z remosky, stejně jako zapečené francouzské brambory. Remoska je českým vynálezem pro minimalistické vaření. A díky tomu dobyla svět. Milují ji anglické hospodyně, setkat se s ní můžete v Rusku i Mexiku. První remoska byla vyrobena v roce 1957 a od té doby je nepostradatelným doplňkem světových, ale především českých kuchyní.

Z jednoho pekáče

V pekáčku je snadné připravit maso i přílohu zároveň, nemusíte se starat o to, jestli brambory budou včas hotové k masu. Zkrátka se pečou pohromadě. Stačí zvolit správné koření, najít volnou půlhodinku a můžete servírovat. Pamatujte na to, že péci je pokrm dobré zpočátku na vyšší teplotu a pod poklicí. Tu cca po dvaceti minutách odstraňte, aby se na pečeni vytvořila kůrka. A co si můžete připravit během chvíle? Chalupářskou krkovici s brambory, kuře s bramborem, vepřové na bylinkách s rýží, krkovičku se smetanou, krůtí maso s letní zeleninou, zapečené cukety plněné mletým masem. Receptů je nepřeberně a fantazii se meze nekladou. Jídla z jednoho pekáčku navíc zmizí tak rychle a do posledního sousta, že jej nebudete muset ani čistit.

Upečte to na plechu

Kromě pekáčku můžete čarovat také s plechem. Na něm se skvěle připravují zeleninové pokrmy, můžete se pustit do přípravy quinnoy se zeleninou, taktéž jsou nepostradatelným kusem nádobí pro zapékání těstovin, hodí se jako základní nádoba pro pečení litého dezertu. Počítejte ale s tím, že musíte kouzla na pekáči probíhající častěji kontrolovat, aby nedošlo ke spálení připravovaného pokrmu. Nespornou výhodou naopak je, že na plech se vejde větší množství surovin než do pekáče, takže když v létě hostíte na chatě větší společnost nebo se sejde na oběd celá široká rodina, připravíte na jednom plechu hravě jídlo pro nadstandartní počet strávníků.

Mačkané brambory z plechu

Elegantní příloha nebo – v doprovodu tvarohu nebo čerstvého sýra a bylinek – jednoduché hlavní jídlo...

Pokrmy z ohně

Máte-li odvahu – a kotlík –, pusťte se do přípravy polévky z jednoho hrnce pod širým nebem. Potřebovat budete kvalitní kotlík, trojnožku a alespoň elementární znalosti přípravy, rozdělání a udržování ohně. Pak už můžete v kotlíku vařit nejen zeleninové vývary, ale také gulášky nebo další dušená masa – třeba kuře se zeleninou. Na ohni totiž můžete zkusit téměř všechna jídla z jednoho hrnce. Na kamenech kolem ohně pak připravíte bramborové placky, případně bramboráky bez tuku. Takže zdravé varianty. U některých jídel z kotlíku ale jako příloha bohatě stačí krajíc chleba. Pro malé děti dokonce lze v kotlíku připravit puding, krupicovou kaši a další sladké pokrmy.

Závěr? Buřty nad ohněm

Klasikou jsou špekáčky

Pokud máte před sebou dva dny v přírodě, možná bude stačit, když nad ohněm opečete klobásky, špekáčky, pečivo, zeleninu… nebo na opékací tyče připravte špízy. V jednoduchosti je krása a právě letní měsíce mají v paměti mnohých vůni skvělého špekáčku pečeného při západu slunce u řeky…

Had na klacku

Lepší než špekáčky!

Mimochodem, víte, co je na letním stolování nejlepší? Že si nemusíte vyhrát s prostíráním. To za vás zařídí příroda. Stejně jako následný úklid po opulentním jídle. Drobky snědí mravenci či drobné ptactvo. A vy díky nim ušetříte i hodinu času, který jindy trávíte domácí prací. Tak si takto získané chvíle pořádně užijte.

Úvodní foto: Cotton Bro, Pexels
 

 

REKLAMA

Přidat komentář