Hadi na klacku jsou lepší než špekáčky! Sladká pochoutka z kynutého těsta ovinutá na větvi a ochucená skořicovým cukrem připomíná známý trdelník. Proto pokud máte rádi tuto pouťovou dobrotu, připravte si její domácí verzi na ohni. A kdyby vám náhodou zbylo těsto, omotejte ho na kovové ruličky na kremrole či zmuchlaný alobal a upečte hady v troubě.
Suroviny
Postup
Z droždí, trochy cukru a vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít.
Potom nasypte do mísy mouku, přidejte kvásek, máslo, zbylý cukr, vejce a špetku soli.
Zadělejte těsto a nechte ho zakryté hodinu kynout.
Z vykynutého těsta vždy odeberte kus, vyválejte na podložce na placku a obtočte ji kolem větve.
Posypte cukrem a rukou přitiskněte k větvi, tím se těsto i zploští. Opékejte nad ohněm.
NĚCO NAVÍC Pokud vám těsto zbude a vše neupečete nad ohněm, můžete zbytek upéct v troubě (jako kroucené válečky, bochánky nebo obtočené kolem trubiček na kremrole). Po upečení pocukrujte moučkovým cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Menu na cestu z města(9 receptů )
- Snídaně v trávě: 19 nejlepších receptů do přírody(19 receptů )
- Tipy a recepty pro jednoduché vaření na chalupě: Připravte si kotlíkový guláš nebo hady na klacku (21 receptů )